Tratar Bikes – slovensko mestno kolo z lesenim okvirjem na Kickstarterju

Kickstarter je bogatejši za še en slovenski projekt- Tratar Bikes, kjer tričlanska ekipa z oblikovalcem Janezom Tratarjem na čelu za uresničitev svoje ideje do 10. januarja 2015 zbira 25 dolarskih tisočakov. Gre za (mestno) leseno kolo, ki prihaja v dveh različicah- Kick shift (s prestavami) in Single-speed (brez prestav). Leseni okvir tehta dva kilograma (kar je v rangu aluminijastih), skupno pa se jih nabere za 11.

Janez Tratar, Nejc Puš in Matej Ramšak so svojo znamko prestižnih koles Tratar Bikes predstavili na dogodku v Kreativnem centru Poligonna (Pre)Budimo slovensko lesno industrijo! (organizator Slovenia Crowdfunding) in je zgleden primer, kako porabiti presežek lesne mase, ki je nastala tudi zaradi februarskega žlednega pogroma. Na Kickstarterju se predstavlja z dvema modeloma (oba uporabljata enak okvir), in sicer Single-speed (cena: 1660 dolarjev, preračunanih cca. 1340 evrov), ki je brez prestav in vsestranski Kick shift (cena: 1760 dolarjev, cca. 1420 evrov), ki ima dve prestavi in integrirano zavoro v pogonskem sistemu.

PREBERITE ŠE: Kefirko – slovenska posoda za pripravo domačega kefirja na Kickstarterju

Sestavljena sta iz vsega treh lesenih kosov (vse slovenski les), ki so vijačeni (slovenski kovinski deli) in lepljeni, kar pomeni, da je verjetnost njegove okvare (ob upoštevanju minimalnega števila stikov) praktično nična. To je tudi velika primerjalna prednost z drugimi lesenimi kolesi na trgu, saj je njun okvir ne samo po teži, pač pa tudi po sami obstojnosti, na ravni aluminija, ki pa še zdaleč ne duši vibracij oz. pobira tresljajev tako uspešno kot les, ki deluje kot naravni amortizer.

Še zadnji popravki Janeza Tratarja.
Še zadnji popravki Janeza Tratarja.

Poleg modela lahko izbirate tudi med različnimi barvnimi kombinacijami (svetlimi, ki ju predstavljata slovenski macesen in jesen, ter temnimi, ki jo zastopata naš hrast in oreh) in tremi velikostmi okvirja.

Dodatne Informacije

Več informacij:
www.kickstarter.com

Prelistaj našo revijo

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Družina pametnih telefonov Xiaomi Mi 10: več kot le zanimivi telefoni!