fbpx

Trener. Samo zame …

Če je bil osebni trener včasih pojem, ki je sodil bolj ob bok hollywoodskim zvezdam, je danes osebni trener skoraj že del življenja vsakega posameznika. Se strinjaš? Marsikaj, kar je bilo včasih hollywoodsko postaja del vsakdanjika večine ljudi. Dejstvo je, da se ljudje zavedajo potrebe po zdravem ...

Če je bil osebni trener včasih pojem, ki je sodil bolj ob bok hollywoodskim zvezdam, je danes osebni trener skoraj že del življenja vsakega posameznika. Se strinjaš?

Marsikaj, kar je bilo včasih hollywoodsko postaja del vsakdanjika večine ljudi. Dejstvo je, da se ljudje zavedajo potrebe po zdravem načinu življenja; tako gibanja, kot prehrane, nezdravih navad ipd. Ni več potrebno poudarjati, da sedenje v službi, šoli, pred televizorjem ali računalnikom ni zdravo. Ni treba prepričevati, da večina hrane, ki jo užijemo ni zdrava in ni primerna za način življenja, ki ga živimo. Informacij in znanja o zdravem načinu življenja imamo dovolj. Zmanjka pa aktivacijske energije za začetek takega življenja. In prav tu nastopimo osebni trenerji. Mogoče je za koga osebni trener res statusni – hollywodski symbol, vendar v tem tempu življenja pomeni osebni trener bistveno več.

Kaj je tisto, kar neka oseba doživi ob vadbi z osebnim trenerjem, in ne doživi sicer v fitnesu?

Ljudje, ki se odločajo za osebne trenerje se zavedajo prednosti vadbe pod strokovnim nadzorom. Zavedajo se, da lahko napačna vadba, zlsti po daljšem obdobju neaktivnosti, povzroči več škode, kot koristi,  vsekakor pa ni želenega učinka. Ob strokovnem nadzoru in prikazu vaj ter vzpodbujanju k vadbi tako vadeči premagajo strah, odpor in pridobijo samozaupanje za nekaj, česar niso počeli vsak dan in jim je tuje.

Je osebni trener namenjen samo tistim, ki želijo izgubiti telesno težo?

Izguba odvečnih maščobnih oblog je le eden izmed naših programov. Vadba pod strokovnim nadzorom je namenjena vsakomur, ki želi na varen in kvaliteten način priti do zastavljenega cilja. Ker pa je naša klientela zelo pestra, od vrhunskih športnikov do senjorjev se tudi cilji, želje in potrebe naših strank močno razlikujejo. Zato imamo pripravljno široko paleto programov, ki obsegajo: oblikovanje postave, hujšanje, izboljšanje gibljivosti, specialno pripravo za športnike, rehabilitacijo in preventivo, izboljšanje kondicije…

Ste mlada ekipa, kje nabirate izkušnje? 

Veliko širino znanja smo pridobili med študijem na fakulteti za šport, kjer smo se tudi specializiralii za kondicijsko treniranje in fitnes.  Na fakulteti smo pridobili ogromno praktičnih izkušenj in teoretičnega znanja, ki ga nadgrajujemo z opravljanjem različnih licenčnih tečajev, z udeleževanjem na seminarjih, v največji meri pa s prebiranjem tuje strokovne literature.

Kdo je bil tvoj prvi “poskusni zajček”?

Zaradi diskretnosti imena prve stranke ne bom razkril, lahko povem da je bil znan gospod iz politike. Ne bi pa rekel, da sem imel poskusne zajčke. Če pa že sem bil poskusni zajček sam sebi. Če ne uspeš delati s sabo, težko prepričaš koga drugega.

Delujete po preizkušenih metodah, franšizah ali ustvarjate svoje programe? In če kako se razlikujejo od ostalih?

Sledimo smernicam iz Velike Britanije in ZDA in skozi to ustvarjamo blagovno znamko trener.si, ki združuje osebno trenerstvo v širšem pomenu, športno prehrano in v perspektivi tudi šolanje za zdravo življenje. Trener.si je skupina strokovnjakov, ki se dopolnjuejo poleg “športnih” trenerjev tudi nutricionstov, kemikov, psihologov, zdravnikov, fizioterpavetov, ipd. Morda smo drugačni od ostalih prav zato, ker nismo “one man band”.

Zakaj bi izmed množice osebnih trenerjev, ki so na trgu predlagal sebe in koga vidiš kot največjo konkurenco?

Naša prednost je izobrazba ter dejstvo da se s trenerstvom ukvarjamo profesionalno. Gre za celovito svetovanje z implementacijo predlaganih rešitev. Neposredne konkurence nimamo, saj sta naš pristop in filozofija razlikujeta od ostalih. Bi pa želel, da se v prihodnje uredijo razmere na poudročju osebnega trenerstva in dela v fitnesu, saj je žal tako, da nihče resno ne preverja usposobljenosti trenerjev in je veliko ljudi,  so se samooklicali za osebnega trenerja. Stranka žal ne more vedeti in ocenjevati kdo je primerno usposobljen in kdo ne. V takšnem primeru stranka za svoj denar dobi bore malo …

Meniš, da mora imeti telesni trener, da daje vtis kredibilnosti, popolno postavo?

Absolutno ne! Trener ni “nabildan” vase zagledan mačo, na srečo ta stereotip bledi, trener je strokovna oseba, ki vam služi s svojim znanjem! Sicer pa, kakšna je popolna postava? Zagovarjam pa, da mora biti trener v dobri psihofizični kondiciji, z veseljem do vsakovrstne športne aktivnosti ter imeti zdrav življenski slog, ter tako dajati zgled.

Kaj narediš ti za svojo kondicijo, za svojo postavo?

Moj dan redko kdaj mine brez športa.  4-5  krat tedensko vadim v fitnesu, 2-3 krat tedensko pa se posvetim športom v naravi, ki so jadranje na deski, gorsko kolesarjenje, smučanje, bordanje…  Včasih se kar težko odločim, čemu se bom posvetil. Naša mala in razgibana dežela ponuja fantastične pogoje za raznovrstne športne aktivnosti.

Gre pri treniranju za užitek, sprostitev, aktivnost, ali gre za odrekanje – ali nekdo, ki najame osebnega trenerja postane suženj diet, dnevnega preračunavanja kalorij, obsedenosti z urnikom vadbe… ?

Vadba in prehrana se močno razlikujeta glede na posameznika. Dejstvo je da trening aktivnega športnika ni mogoče primerjati z vadbo gospe, ki se je pri petdesetih letih odločila poskrbeti za svoje telo. Prvi treningi so psihološko in tudi fizično naporni. Gre za nekaj novega, drugačnega. Nekaj česar telo ne pozna in mu je odveč. Kar kmalu pa postane trening oz. ukvarjanje s športom in zdrav način življenja užitek.

Ali si sam računas vnos kalorij, ali tudi kdaj sproščeno zaviješ s prijatelji na kakšno kosilo?

Ne, sam si ne preračunavam kalorij in hrane ne tehtam, pazim pa, da imam pet obrokov dnevno, živila prilagajam dnevnim aktivnostim, pazim na primeren vnos vseh makronutrientov ter nikoli ne začnem dneva brez zajtrka. Brez težav in slabe vesti pa pojem tudi pico ali pol banjice sladoleda. V preteklosti sem se nekajkrat držal zelo strogih diet, takrat sem strikno pazil kaj, kdaj in koliko hranil vnesem v telo. Rezultati so bili odlični vendar pa je dolgoročno to skoraj nemogoče.

Predlagaš kakšno posebno restavracijo, kjer skrbijo za res uravnotežene obroke?

Zankrat take restavracije še ni. Večina odličnih restavracij (žal tudi dragih) pa se zaveda zdravega načina priprave hrane in tudi količine, ki je za obrok primerna.

Če sta šport in trenerstvo tvoja služba, kaj je tvoja sprostitev?

Zanimivo vprašanje! Zelo težko bi postavil strogo mejo. Za osebni uspeh imam, da sem svoj hobi pripeljal tako daleč da je sedaj to moje delo in v njem uživam.

Dodatne Informacije

Anže Avbelj

www.trener.si

Naslednje
Banana

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.