PO JERUZALEMSKI VINSKI CESTI NA GOBOVO JUHO Vinska cesta Jeruzalem ponuja nemalo gurmanskega razkošja, zlasti jeseni, ko začne grozdje v soncu sramežljivo zardevati. Če se peljemo iz Ormoža v smeri proti Ljutomeru in zavijemo proti Miklavžu, na vinski cesti kmalu opazimo smerokaze, ki skozi Kajžar vodijo k Turistični ...
PO JERUZALEMSKI VINSKI CESTI NA GOBOVO JUHO Vinska cesta Jeruzalem ponuja nemalo gurmanskega razkošja, zlasti jeseni, ko začne grozdje v soncu sramežljivo zardevati. Če se peljemo iz Ormoža v smeri proti Ljutomeru in zavijemo proti Miklavžu, na vinski cesti kmalu opazimo smerokaze, ki skozi Kajžar vodijo k Turistični kmetiji Puklavec v Zasavcih. Medtem ko se lačni popotniki odžejajo z bistro in hladno studenčnico, ki izvira v gozdu pod domačijo, gospodinja postreže s prleško pojedino. Vsa hrana je domača: meso, zelenjava in začimbe, gobe pa nabirajo po okoliških gozdovih. Puklavčevi ponujajo jurčke na razne načine: ocvrte, popečene na žaru ali pražene z jajci. Zraven se prileže rukola, vse skupaj pa začinijo z bučnim oljem in balzamičnim kisom. Pustite se presenetiti z lisičkami in ajdovo kašo, juha iz jurčkov pa je tako ali tako stalnica na jedilniku. Mesojedci bodo gotovo navdušeni nad mesom iz tünke ali v krušni peči pečenim puranom, jagenjčkom ali svinjsko pečenko. K mesu postrežejo sezonsko zelenjavo in mlince ali rezance. Kdor po vsem tem želi še sladico, dobi denimo ajdove pogače ali bučni zavitek. Pri pojedini ni treba piti zgolj vode, Puklavčeva klet je bogato založena z vini, pridelanimi v domačem vinogradu. Še namig: gobe se neznansko dobro razumejo z naravnost osvežujočim šiponom.