fbpx

Umetna inteligenca kot kolektivna zavest: prihodnost, kjer tvoj telefon postane tvoj copilot

Umetna inteligenca kot kolektivna zavest

Foto: CBS

V prihodnosti bo umetna inteligenca delovala kot kolektivna zavest, kjer bodo naprave med seboj delile procesorsko moč in podatke. Tvoj telefon bo postal tvoj osebni copilot, prilagojen tvojim potrebam, hkrati pa bo prispeval k širšemu omrežju AI.

Kako bodo AI asistenti prihodnosti delovali kot kolektivna zavest, lokalizirani na naših napravah, in kaj to pomeni za vsakodnevno življenje.

Predstavljajte si svet, kjer je vsak pametni telefon, tablični računalnik in celo gospodinjska naprava del večjega omrežja umetne inteligence. Ta AI ne deluje le kot ločen asistent na vsaki napravi, ampak kot del kolektivne zavesti, kjer naprave med seboj delijo procesorsko moč in podatke za izboljšanje skupne inteligence. Dobrodošli v prihodnost AI, kjer bo tvoj telefon postal tvoj osebni copilot, prilagojen tvojim potrebam in povezan s širšim omrežjem.

Lokalizirana umetna inteligenca: Tvoj telefon kot nod

Pametni telefoni z zmogljivimi čipi

Apple in Google sta že naredila korake v tej smeri z uvedbo zmogljivih čipov, kot so Applovi M čipi in Googlovi Tensor čipi. Ti čipi omogočajo, da naprave izvajajo zapletene AI naloge neposredno na napravi, kar povečuje hitrost in učinkovitost. Na primer, zmožnost prepoznavanja govora in obdelave naravnega jezika na telefonu pomeni, da lahko uporabniki komunicirajo s svojimi napravami brez zamud, ki jih povzroča komunikacija z oblakom.

Predstavljajte si, da vaš pametni telefon samodejno organizira vaša e-poštna sporočila, predlaga izboljšave v dokumentih in prilagaja nastavitve glede na vaše navade. Na primer, če pogosto uporabljate določeno aplikacijo za glasbo ob določenem času, bo telefon samodejno prilagodil glasnost in predvajal vašo najljubšo skladbo, ko začutite, da je čas za sprostitev.

Del P2P omrežja: Kolektivna procesorska moč

Kolektivna moč

Z uporabo P2P tehnologije bodo naprave delile svojo procesorsko moč, kadar ni v polni uporabi. To pomeni, da lahko tvoje naprave prispevajo k večji zmogljivosti omrežja, kar omogoča izvedbo bolj kompleksnih nalog umetne inteligence.

Recimo, da vaš pametni telefon med spanjem uporablja neizkoriščeno procesorsko moč za pomoč pri globalnem AI modelu, ki raziskuje podnebne spremembe. Vaš telefon prispeva majhen delež, vendar pa kolektivna moč milijonov naprav lahko pomeni velik napredek v raziskavah.

Kolektivna zavest: Lokalizirana, a povezana

Federativno učenje

Naprave se bodo učile iz lokalnih podatkov in posodabljale skupni model AI. Federativno učenje omogoča, da naprave izboljšajo svoje zmogljivosti brez deljenja osebnih podatkov. To povečuje zasebnost in varnost, hkrati pa prispeva k skupni inteligenci.

Predstavljajte si, da vaša naprava uporablja podatke o vaših vsakodnevnih rutinah, da izboljša predloge in avtomatizacijo. Hkrati se učinki tega učenja delijo z drugimi napravami, kar pomeni, da AI sistem kot celota postaja boljši pri razumevanju in napovedovanju človeških potreb.

Prilagodljivost in razširljivost: Omrežje, ki raste z uporabniki

Prilagoditev potrebam

Več naprav, kot je povezanih v omrežje, večja je skupna procesorska moč. To omogoča prilagodljivo prilagajanje sistemskih zahtev glede na uporabniške potrebe. Omrežje lahko hitro prilagodi svoje delovanje glede na razpoložljive vire in naloge.

Če je vaša naprava preobremenjena, lahko druge naprave v omrežju prevzamejo del njenih nalog. Na primer, če je vaš pametni telefon zaposlen s procesiranjem videa, lahko vaš pametni dom prevzame del nalog, kot je upravljanje osvetlitve ali varnostnih sistemov.

Učinkovitost in uporabniška izkušnja: Hitro in personalizirano

Hitrost in odzivnost

Lokalna obdelava podatkov omogoča hitrejše odzive in boljšo uporabniško izkušnjo. Vaš telefon lahko takoj odgovori na zahteve in predloge, ne da bi moral ves čas komunicirati z oblakom.

Recimo, da ste na poti in želite hitro preveriti vreme ali nastaviti navigacijo do naslednje destinacije. Vaš telefon lahko takoj odgovori, saj so potrebni podatki in obdelava že na napravi. Tako se izognete zamudam in morebitnim težavam z omrežjem.

Varstvo zasebnosti: Lokalna obdelava podatkov

Zasebnost in varnost

Lokalna obdelava podatkov zmanjšuje potrebo po prenosu občutljivih podatkov preko omrežja, kar povečuje varnost in zasebnost. Vaši podatki ostanejo na vaši napravi, kar zmanjšuje tveganje za kršitve zasebnosti.

Če uporabljate AI asistent za upravljanje vaših finančnih podatkov, bo ta obdelava potekala neposredno na vaši napravi. To pomeni, da vaši občutljivi podatki ne bodo poslani v oblak, kar zmanjšuje tveganje za morebitne zlorabe.

Zaključek: ti in tvoje naprave kot del skupnega ekosistema človeka in umetne inteligenca

Umetna inteligenca prihodnosti bo kombinacija lokalizirane obdelave na posameznih napravah in kolektivne zavesti, dosežene preko P2P omrežij. Tvoj telefon bo deloval kot nod v tem omrežju, kar bo omogočalo prilagojeno in učinkovito delovanje AI, hkrati pa bo prispevalo k skupni zmogljivosti in učenju širšega sistema. Ta pristop bo prinesel prednosti obeh svetov – hitrost in varnost lokalne obdelave ter moč in razširljivost kolektivne inteligence. V prihodnosti bo tvoj telefon postal tvoj osebni copilot, ki bo znal prilagoditi glasbo, nastaviti navigacijo in avtomatizirati številne naloge, kar bo izboljšalo tvojo produktivnost in uporabniško izkušnjo.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.