fbpx

V čast vsem materam, ki so za nas skrbele in nas vzgajale

Danes je materinski dan!

Foto: Freepik

Ne pozabite danes poljubiti in objeti svojih mater in se jim zahvaliti za brezpogojno ljubezen, ki vam jo dajejo vsak dan.

Materinski dan je praznik, s katerim se poklonimo materinstvu in se zahvalimo materam za vse, kar so storile in še delajo vsak dan za svoje otroke in vso družino. Ta praznik se po svetu praznuje na različne načine in ni enotnega datuma za njegovo praznovanje, v Sloveniji pa ga praznujemo danes, 25. marca.

Začetke praznovanja materinstva najdemo že v antiki. Grki so slavili mater vseh bogov Reo in Rimljani Kibelo, znano tudi kot Magna Mater (Velika mati). V obdobju zgodnjega krščanstva so nastali številni prazniki v čast vsem materam, predvsem pa praznik v čast matere cerkve, Marije. Praznovali so ga na četrto postno nedeljo s posebno sveto mašo. V nekaterih državah se materinski dan še vedno praznuje na ta dan, na primer v Združenem kraljestvu. Druge države praznujejo materinski dan na datum, ki je pomemben v njihovi zgodovini, in ko ženske in matere še posebej izstopajo.

Večina držav je sicer sprejela ameriško tradicijo materinskega dne, ki sega v 19. stoletje, tik pred začetek ameriške državljanske vojne. Takrat je Ann Reeves Jarvis v Virginiji začela ustanavljati društva, v katerih je zbirala ženske in jih učila pravilne vzgoje otrok. Po vojni je matere spodbujala, da spravijo vojake, ki so bili v vojni na nasprotnih straneh. Za ustanoviteljico tega praznika pa velja njena hči Anna Jarvis. V spomin na svojo pokojno mamo in v čast žrtvovanju, na katerega so matere pripravljene za svoje otroke, je 10. maja 1908 organizirala prvo praznovanje materinskega dne. Tistega dne je bila sveta maša v lokalni cerkvi v Graftonu, Anne pa je vsem materam podarila 500 belih nageljnov.

Anna Jarvis
Foto: Wikipedia

Anna Jarvis se je borila, da bi ta praznik vključili v ameriški nacionalni koledar, in to je leta 1914 tudi dosegla. Takrat je ameriški predsednik Woodrow Wilson drugo nedeljo v maju razglasil za materinski dan. Anna Jarvis si je predstavljala, da bodo praznik praznovali v družinskem krogu in pri sveti maši ter da bodo njegov simbol beli nageljni. Kasneje je bila zgrožena nad tem, kako skomercializiran je postal praznik, in ga je celo poskušala odpovedati, vendar se je praznik obdržal vse do danes.

Materinski dan smo v Evropi začeli praznovati po prvi svetovni vojni, vendar ob različnih datumih. Sprva je bil zanj določen 15. maj, potem pa so praznik prestavili na 25. marec. V Sloveniji se po drugi svetovni vojni materinski dan zaradi praznovanja dneva žena, 8. marca, praviloma ni praznoval, danes pa je spet v veljavi in se praznuje na isti dan kot Marijino oznanjenje, torej 25. marca.

Na današnji dan mame najpogosteje dobijo rože, pecivo in ročno izdelana darila. Če še vedno nimate darila za mamo, boste morda v tem videu dobili kakšno idejo za darilo v zadnjem trenutku.

Dovolj pa je le, da objamete in poljubite svojo mamo ali, če tega ne morete, jo vsaj pokličite in se ji iz srca zahvalite za skrb in ljubezen, ki vam ju brezpogojno daje vsak dan.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!