fbpx

V Gradu Tivoli je na ogled razstava Invader, Grafike na papirju

Foto: Jaka Babnik in Urška Boljkovac. Arhiv MGLC.

V Mednarodnem grafičnem likovnem centru (MGLC) je na ogled razstava Invader, Grafike na papirju, ki si jo lahko ogledate do 18. maja, mednarodnega muzejskega dne. Kustos razstave je Božidar Zrinski.

Invader je svetovno znan francoski ulični umetnik, ki je poznan predvsem po svojih mozaikih v podobi znamenitega vesoljčka, Invaderja. Umetnik je z likom, ki ga je prenesel iz prvih računalniških iger, prelepil že nemalo urbanih pročelij v mestih po vsem svetu.

Vsakemu mestu, ki ga krasijo njegove umetnine – invazije, med njimi je tudi Ljubljana, pripada zemljevid osvajanj, kjer so označeni vsi mozaiki. Zemljevide, ki so lahko zabavno izhodišče za potovanje, so med drugimi dobili tunizijski otok Džerba, Pariz, Ravenna, New York, Hongkong. Na ljubljanski razstavi jih je na ogled kar 26. Njegove invazije si lahko ogledate v petih kratkih dokumentarnih filmih, kjer se razkrije, da je lik vesoljčka s pomočjo Nase poslal celo v vesolje.

Tokratna pregledna razstava v Gradu Tivoli je v osnovi posvečena Invaderju kot grafičnemu umetniku in predstavlja več kot sto grafik. Barvite umetnine tematizirajo tako njegove znamenite kvadratne like vesoljčkov kot klasična dela, kot so Mona Liza, invazije v Munchov Krik, kultne glasbenike, kot je David Bowie, in celo bolj realistične podobe, pri katerih je izhajal iz fotografij svoje potiskane vespe ali svojih uličnih intervencij. Poseben del je posvečen rubikubizmu. Koncept, ki se imenuje po znameniti rubikovi kocki, temelji na tem, da je umetnik iz šestih barvnih kvadratkov te kocke izdelal podobe iz glasbenega in filmskega sveta.

Kot zanimivost naj še dodamo, da je bila ena serija grafik odtisnjena prav v grafičnem ateljeju MGLC v Gradu Tivoli. Tam lahko na pročelju gradu uzrete tudi enega od Invaderjevih mozaikov, na podstavku maršala Radetzkega pa je delo, ustvarjeno posebno za Ljubljano: Point of Invasion.

Dodatne Informacije

mglc-lj.si

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!