fbpx

Vam je med vožnjo pogosto slabo? Odkrijte 6 živil, ki vas lahko rešijo te težave!

Potovalna slabost

Foto: envato

Potovalna slabost - ta neželeni sopotnik, ki lahko brez opozorila spremeni sanjsko potovanje v neprijetno izkušnjo.

Pozabite na potovalno slabost! Potovalna slabost ni le neprijetnost, temveč fenomen, ki ga znanost poskuša razumeti in obvladovati že stoletja. Simptomi, ki se pojavijo, niso le posledica fizičnega gibanja vozila, ladje ali letala, ampak so kompleksna igra med našimi čuti in kako naši možgani interpretirajo te informacije.

Ko se naše telo premika v prostoru, naš notranji ušesni sistem, odgovoren za ravnotežje, pošilja signale v možgane. Če ti signali niso usklajeni z informacijami, ki jih vidijo naše oči, se pojavi zmeda – ravno ta zmeda pa sproži občutek slabosti.

Vendar pa nam narava ponuja široko paleto sredstev za soočanje s to nadlogo. Na primer, že starodavni mornarji so ugotovili, da žvečenje ingverja pomaga umiriti nemirne želodce na vzvalovanih morjih.

Ingver. Foto: Pixabay

Ingver

Ingver je eno izmed najbolj priljubljenih naravnih zdravil za zdravljenje potovalne slabosti. Študije kažejo, da aktivne sestavine v ingverju, kot so gingeroli, lahko pomagajo pomiriti želodec in zmanjšati občutek slabosti. Ingver deluje tako, da pospešuje praznjenje želodca in zmanjšuje draženje, ki lahko vodi do slabosti. Priporočljivo je zaužiti ingver v obliki čaja, kapsul ali sveže nastrganega ingverja približno pol ure pred začetkom potovanja.

Kamilica

Kamilica je znana po svojih pomirjevalnih lastnostih, ki niso omejene le na umirjanje uma, temveč lahko učinkovito pomirja tudi prebavni sistem. Čaj iz kamilice je odličen za tiste, ki doživljajo potovalno slabost, saj pomaga sprostiti gladke mišice v zgornjem prebavnem traktu, kar zmanjšuje možnosti za slabost in bruhanje.

Banane. Foto: Apasaric / Pexels

Banane

Banane so odličen vir kalija, ki je pomemben za ohranjanje ravnotežja elektrolitov in hidracije, še posebej če pride do bruhanja. So tudi lahko prebavljivo sadje, ki ne draži želodca, zato so idealne za uživanje med potovanjem. Poleg tega so bogate z vlakninami, ki lahko pomagajo normalizirati delovanje črevesja, kar je koristno pri preprečevanju potovalne slabosti.

Meta

Meta pomirja prebavni sistem in zmanjšuje občutek slabosti. Še posebej je učinkovita pri sproščanju krčev in napetosti v želodcu. Metin čaj je izvrsten način za umiritev želodca pred potovanjem ali med njim, njegovo eterično olje pa se lahko uporablja tudi za inhalacijo, kar lahko hitro prinese olajšanje.

Limone. Foto: Fotios photos / Pexels

Oljke

Oljke so bogate s tanini, ki lahko pomagajo zmanjšati količino sline, kar je pogosto predhodnik občutka slabosti. Uživanje nekaj oljk ob prvih znakih slabosti lahko pomaga zmanjšati potrebo po bruhanju. To je še posebej koristno na začetku potovanja, ko se simptomi slabosti šele začnejo pojavljati.

Limone

Limone so znane po svoji sposobnosti, da spodbujajo prebavne encime zaradi visoke vsebnosti citronske kisline. Vonj sveže iztisnjene limone ali limonine lupine lahko deluje stimulativno in pomirjajoče za nekatere ljudi, ki trpijo zaradi potovalne slabosti. Žvečenje koščka limone ali pitje vode z limono je lahko učinkovit način za zatiranje slabosti.

Za doseganje najboljših rezultatov je priporočljivo začeti z vključevanjem teh živil v vašo prehrano že pred potovanjem. Uživajte jih v zmernih količinah in poskrbite, da ne boste jedli preveč neposredno pred in med potovanjem, saj lahko preveč poln želodec prav tako povzroča nelagodje.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.