fbpx

5 vprašanj, ki jih zares vljudni ljudje NIKOLI ne zastavijo

Vsak človek se vsaj enkrat na dan znajde v situaciji, ko ne ve, o čem bi govoril s sogovornikom in v želji, da bi navezal stik in ugasnil nadležno tišino, začne zastavljati vprašanja, ki so skregana s pametjo. Čas je, da to prenehate početi.

Kramljanje je pomembna veščina, ki vam lahko koristi v različnih situacijah, toda ljudje pogosto kramljanje mešajo z nevljudnostjo ‒ začnejo zastavljati vprašanja, ki so neprimerna, sogovornika potisnejo v kot in se ta izolira ali postane ostrega jezika. In vam seveda ni jasno, za kaj sploh gre.

Morda o tem niste nikoli razmišljali, a tako kot sogovornika ne sprašujete, kdaj je nazadnje imel spolni odnos, na kakšen način opravlja potrebno na stranišču ali kako pogosto se tušira, mu ni pametno niti zastavljati teh petih vprašanj!

Morda se vam bo zdelo, da ta vprašanja niso sporna ‒ morda res ne, ko ste v vlogi spraševalca, a razmislite, kako se počutite, ko jih drugi zastavijo vam.

Koliko dolgo sta skupaj?

Koliko dolgo sta skupaj?
Koliko dolgo sta skupaj?

Ljudje se radi pogovarjajo o svojih odnosih in odnosih drugih. Če vaš sogovornik ne želi govoriti o svojem razmerju, potem ni smiselno zastavljati vprašanj. Posebej neprimerno spraševati je, koliko dolgo je oseba v razmerju ‒ takšno vprašanje lahko zaneti ogenj med partnerjema, ker imata morda različen pogled na njuno razmerje.

Kdaj bosta imela otroka?

Kdaj bosta imela otroka?
Kdaj bosta imela otroka?
  • Ali imata otroke?
  • Ali ste noseči?
  • Ali si želite deklico ali fantka?

Predstavljajte si, da par ne more imeti otrok, vi pa jih sprašujete, ali jih bodo imeli. Situacija, ko so pari v procesu umetne oploditve, vi pa silite z vprašanjem, ali načrtujejo otroka, vam verjetno ni tuja. Razmislite o tem, da morda par ne želi imeti otrok. Takšno vprašanje lahko sproži spor med partnerjema, ker imata različen pogled na starševstvo. Verjetno najbolj neprijetna situacija je, ko vprašate žensko, ali je noseča, ker vidite trebuh, a ta ni (kar nakazuje na to, da je pridobila kilograme).

Zakaj to rabiš?

Zakaj to potrebuješ?
Zakaj to potrebuješ?

Pogovor o hobijih in aktivnostih je lahko dobra tema, vendar obstajajo številna vprašanja, ki jih raje ne izustite. Če oseba rada nakupuje, je nesmiselno, da ji govorite, zakaj potrebuje še en kos oblačil. Če ljubitelj psov ima več kužkov, želi pa si še enega, je absurdno, da omenjate, da je to ‘drag hobi’. Sogovornik se lahko počuti neumno.

Koliko to stane?

Koliko stane?
Koliko stane?

V naši družbi velja pravilo, da sogovornika ni primerno spraševati, koliko zasluži. Morda oseba ima visoko plačo, ve, da vi imate nizko, in ji je nerodno govoriti o številkah. Morda obožuje svojo službo, zaslužek je mizeren, a o tem ne govori, ker ne želi kritik in neumestnih pripomb. Vprašanja, ki so povezana z denarjem, so preveč osebna.

Pozorni bodite tudi na vprašanja, ki so povezana s ceno določene stvari. Če je oseba kupila kakšno stvar, se ne spodobi spraševati, koliko je stala. Morda nimate slabe namere, a vaš sogovornik lahko misli, da želite oceniti njegovo finančno sposobnost.

Boš to imel/-a večno?

Boš to imel/-a večno?
Boš to imel/-a večno?

Ljudje se pogovarjajo o stvareh, ki so vidne njihovim očem, vendar pogosto postavljajo vprašanja, kot so:

  • Ali je bilo boleče?
  • Je resnično?
  • Zakaj imaš to?

Ljudje, ki imajo poseben videz (tetovaže, barva las, način ličenja ali oblačenja, bolezen) ponavadi nimajo želje govoriti o svojem videzu. Spraševati o zdravstvenih, lepotnih in drugih posegih ni primerno. Osebo, ki hodi v solarij, ni primerno spraševati, ali ga obiskuje, ker se morda pretvarja, da je to njena naravna polt. Nekdo, ki ima zdravstvene težave, ne želi poslušati vprašanj o tem, ali ga je bolelo, koliko dolgo bo imel težave, zakaj jih ima …

Kaj narediti, če vam kdo zastavi nevljudno vprašanje?
Kaj narediti, če vam kdo zastavi nevljudno vprašanje?

Kaj narediti, če vam kdo zastavi nevljudno vprašanje?

  • spremenite temo
  • podajte kratek odgovor
  • uprite se in jim ne podajte odgovora

Zelo pogosto je dovolj, da ste tiho in bo vaš sogovornik razumel, da vam je neprijetno. Če vztraja, pa mu preprosto odgovorite, da ne želite o tem govoriti. Veliko bolje je, da ste iskreni, kot da ste jezni, razdraženi ali nervozni.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!