fbpx

Vztrajno se trpičniš: 5 napačnih dejanj, ki ti kradejo srečo

Vztrajno se trpičniš: 5 napačnih dejanj, ki ti kradejo srečo

Naučite se prepoznati kradljivce sreče, ki so tako močno vpeti v vaše življenje, da so postali del navad in vas nezavedno trpinčijo.

Življenje je nenehno iskanje sreče. Vsak dan sprejemate odločitve, ki vplivajo na vaše počutje in dojemanje lastnega jaza. Verjamete, da počnete dobre stvari, ki vas bodo pripeljale do notranjega miru in se izogibate tistim dejanjem, ki za vas niso ugodna.
V teoriji je tovrstno pravilo izvedljivo, a življenje ne bi bilo zanimivo, če ne bi obstajale ovire, kot so sprejemanje napačnih odločitev, ki le povečajo vašo anksioznost in obup. Čisto vsaka oseba na neki točki v življenju zapade v začaran krog slabih navad, ki zmanjšujejo verjetnost, da bi našla lastno zadovoljstvo. In ta krog se lahko prekine le, če opusti napačne navade in dejanja, ki ji kradejo srečo.

5 napačnih dejanj, ki ti kradejo srečo:

Nenehno se primerjate z drugimi ljudmi.

Skušnjava, da se primerjate z drugimi ljudmi, je včasih prevelika. Vendar v času družbenih medijev in hitro spreminjajočih se vrednot, ni nenavadno, da se ljudje primerjajo in sami skrbijo za svoje nezadovoljstvo. Sosedova trava je domnevno bolj zelena – pa vendar ni!

Nenehno se primerjate z drugimi ljudmi.
Nenehno se primerjate z drugimi ljudmi.

Primerjanje ni realna stvar, saj ste edinstveno bitje, ki ima lastne strahove, strasti, želje, talente, življenjske izkušnje in cilje. Vaše dojemanje pri primerjanju z drugimi ljudmi ponavadi ni v realno, saj ste zaslepljeni z mislijo, da niste vredni čisto nič, drugim pa cvetijo rože. Zapomnite si, nihče ni popoln in čisto vsaka oseba se trudi prikazati svetlečo stran svojega obraza, kar ni družbeno sprejemljivo, pa zavestno zakriva.

Ne cenite stvari, ki jih imate.

Človek se zave, kaj je imel komaj takrat, ko to izgubi. Ne želite tega doživeti! Ni pomembno, v kakšni življenjski situaciji ste, pomembno je, da se zavedate, da imate stvari, za katere bi morali biti hvaležni. Vsak dan imate priložnost, da delate za dosego svojih ciljev, služite ljudem, ki jih imate radi, in iščete majhne radosti v življenju.

Hvaležnost spremeni vaše življenje – takrat začnete ceniti stvari, ki jih imate in se nehate obremenjevati s stvarmi, ki jih nimate. Komaj takrat se začnete zavedati, kako čudovito je življenje in koliko stvari imate, ki jih nekdo drug morda nima. Ni je osebe, ki bi imela čisto vse na tem svetu!

Čutite sovraštvo!

Svet je lep, a v njem se dogaja toliko stvari, zaradi katerih bi ga morali sovražiti. Na vas je, da izberete, kako ga boste dojemali. Martin Luther je nekoč rekel: “Tema ne more pregnati teme, samo svetloba jo lahko. Sovraštvo ne prežene sovraštva, to lahko stori le ljubezen.”

Čutite sovraštvo!
Čutite sovraštvo!

Sovraštvo je čustvo, zaradi katerega trpite vi, ne oseba ali stvar, do katere čutite sovraštvo. Jemlje vam kontrolo nad življenjem do te mere, da pozabite, zakaj, koga in kaj sovražite. Na koncu začnete sovražiti sebe.

Želite nadzorovati stvari, ki ji ne morete.

Povsem razumljivo je, da boste slabe volje zaradi situacij, ki so zašle v popolnoma drugačno smer, kot ste pričakovali. Vložili ste veliko truda, da bi dosegli cilj, a vas je pot zapeljala v drugo smer. Razumite to kot del življenja. Ne morete vedno sedeti na voznikovem sedežu. Ne morete vedno predvideti, kako se bodo stvari odvile. Morate se naučiti, da včasih ne gre vse po planu, se s tem sprijazniti in nadaljevati življenje.

Vaša želja, da bi nadzorovali čisto vsako stvar, izvira iz tesnobe in strahu, ker vnaprej razmišljate o tem, kaj slabega se bo zgodilo. In ves čas ste nesrečni. Osvobodite se tega utesnjujočega občutka in pustite, da stvari stečejo, kot pač morajo.

Ste svoj največji kritik.

Visoka pričakovanja so stvar, ki vas bo gnala naprej in prav je, da ste strogi do sebe. Samokritičnost je nujna stvar, s pomočjo katere boste prepoznali lastne napake in se izboljšali. Vendar razdražen ego vas ne bo pripeljal nikamor. Tudi negativne misli niso koristne, ker vas bodo prizadele in preprečile, da bi bili srečni.

Ste svoj največji kritik.
Ste svoj največji kritik.

Ključno je, da preučite razloge, zakaj ste strogi do sebe. Vzemite si čas, da ugotovite, kdo v resnici ste in zakaj bi se morali imeti radi. Izključite negativne monologe iz glave, ki vam stojijo na poti. Spomnite se, da morate biti prijazni do sebe in drugih ljudi: to je pot do sreče!

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!