Women’s Work – portreti žensk v moških vlogah

Serija portretov Women’s Work

Ste kdaj srečali mesarko? Kaj pa gradbenico? Predstave o vloga spolov so še vedno precej tradicionalne in stereotipne. V naših glavah je še vedno zakoreninjena klasična delitev dela. Okolica od žensk in moških pričakuje točno določeno vedenje in opravljaje točno določenih del. Ena od najbolj trdovratnih predstav je zagotovo, da so ženske primernejše za gospodinjska dela, moški pa so boljši vodje, saj so ženske preveč čustvene za sprejemanje resnih poslovnih odločitev. Prav tako velja, da se deklice ne igrajo z avtomobilčki in dečki ne z Barbikami. Fotograf Chris Crisman se je v svojem projektu Women's Work lotil prav te 'problematike', njegovi portreti pa ženske prikazujejo v netradicionalnih vlogah.

Kako močna je stereotipizacija žensk, priča podatek, da številni poklici sploh nimajo ženske ustreznice. Vodja je en tak primer. To zgolj potrjuje, da imamo kljub navidezni enakopravnosti še vedno zakoreninjene predstave o tem, kaj pritiče določenemu spolu. Že res, da moškost in ženskost dobivata novo podobo, a se prav v njej zrcalijo predsodki in stereotipi  tradicionalne preteklosti. Toda serija ženskih portretov Women’s Work Chris Crisman ruši te stereotipe in dokazuje, da lahko ženske opravljajo vsako delo, tudi ‘moško’.

PREBERITE ŠE: Tako so bili v mladosti videti ameriški predsedniki

Ste že kdaj naleteli na mesarko?
Ste že kdaj naleteli na mesarko?

Če menite, da obstaja ‘moško’ in ‘žensko’ delo, se pripravite, da vas ta serija fotografij postavi na realna tla. Gre za serijo portretov žensk v vlogah, ki skozi stereotipna očala pripadajo moškim. Kot boste videli, pa se ženske prav dobro znajdejo tudi v poklicih, ki tradicionalno pripadajo moškim.

Galerija – portreti žensk v ‘moških vlogah’:

Dodatne Informacije

Več fotografij:
crismanphoto.com

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!