fbpx

Začetniški vodič po raznolikih oblikah joge

Podajmo se na pot proti Nirvani in spoznajmo nekaj osnovnih vrst joge.

Kaj je joga?

Pod pojmom joga razumemo priljubljeno obliko vadbe, ki izhaja iz hinduizma, saj gre za starodavno hindujsko duhovno prakso, pri kateri z izvajanjem asan oziroma telesnih položajev, z dihalnimi vajami ter meditacijo skušamo doseči duševno in telesno ravnovesje ter razsvetlenje. Joga pripomore k povečanju telesne gibljivosti, prožnosti in vzdržljivosti. Z njeno pomočjo se uspešno umirimo, zjasnimo svoj um in izboljšamo dihalno tehniko. Je vsekakor ena najboljših metod, s pomočjo katere stopimo v stik sami s seboj in medsebojno povežemo svoje snovno telo z umom in dušo ter tako sami ustvarimo svojo harmonijo.

Katere vrste joge poznamo?

Izbira primerne vrste joge je precej zakomplicirana stvar, saj dandanes obstaja izjemno veliko pristopov, vrst oziroma stilov joge. Nekatere so bolj dinamične, druge sledijo strogemu načrtu izvedenih sekvenc položajev in zaporedju, tretje so meditativne narave, jogo pa lahko izvajamo celo v paru. Preden izberemo svojo, jih preiskusimo vsaj nekaj in nato na podlagi lastnih izkušenj in občutkov izberimo tisto pravo. Podajmo se na pot proti nirvani in spoznajmo nekaj osnovnih vrst joge.

1. Hatha Joga


Večina izmed vadb, ki jih najdemo pri nas, so ena izmed oblik Hathe joge. Gre za vadbo, ki ni pretirano fizično naporna in je idealna izbira za začetnike, ki se z jogo šele spoznavajo. Glavni poudarek Hatha joge je na sproščanju in umirjanju.

2. Vinyasa Joga


Vinyasa joga je fizično zahtevnejša in bolj naporna kakor Hatha joga. Ključna lastnost te vrste joge je zaporedne prehajanje iz poze v pozo. Asane se izvaja v močni povezavi z ritmom našega dihanja.

3. Ashtanga Joga


Ashtanga joga je fizično izjemno naporna vrsta joge, ki zahteva odlično fizično pripravljenost in predhodno poznavanje osnov joge. Od Vinyasa joge se razlikuje po tem, da je prehajanje iz asane v asano pri Ashtanga jogi striktno določeno. Tudi pri tej vadbi je usklajevanje diha z gibom ključnega pomena.

4. Iyengar Joga


Iyengar joga je vadba s pomočjo pripomočkov. Večina poz je podobmih kot pri osnovnih oblikah joge, le da gre tu za iskanje pravega ravnovesja v določeni asani. To se dosega s pomočjo pripomočkov, med katerimi je najbolj pogost trak za jogo.

5. Bikram Joga


Bikram joga pomeni izvajanje 26-ih asan v ogrevanih prostorih, pri čemer toplota poveča intenzivnost vadbe.

6. Kundalini Joga


Pri Kundalini jogi je glavni poudarek na prebujanju naše speče zavesti, ki jo predramimo z izvajanjem asan v točno določenem zaporedju, ki temeljijo na pretoku energije skozi sedem čaker, ki so razporejene v našem telesu.

7. Akrojoga


Akrojoga temelji na kombinaciji joge in akrobatike, njena posebna zanimivost pa je, da tovrstno obliko vadbe izvajamo v paru. Gre za popolno harmonijo, zaupanje in predajanje partnerjev, ki s pomočjo neverbalne komunikacije ojačata svoje telo in odnos. Akrojogo lahko po novem vadimo tudi pri nas.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.