Zakaj imajo antični in renesančni kipi tako majhnega korenjaka?

Zakaj imajo antični in renesančni kipi majhen penis?

Ste se kdaj vprašali, zakaj imajo David ter vsi ostali renesančni in antični kipi tako majhnega? Zakaj so kiparji moške nekoč upodabljali z majhnimi penisi, ko pa je velik korenjak ja simbol moškosti? Kot se je izkazalo, temu ni bilo vedno tako, saj so bile kulturne vrednote nekoč drugačne in veliki penisi nekoč niso bili zaželeni.

Obstajata dva razloga, zakaj imajo antični in renesančni kipi tako majhen penis, trdi umetnostna zgodovinarka Ellen Oredsson. Prvi je, da je bil penis vedno upodobljen v mehkem stanju oz. fazi mirovanja. Glede na to, da so znanstveniki ugotovili, da je v takšnem stanju moški spolni ud v povprečju dolg dobrih devet centimetrov, v resnici ne gre za tako velika odstopanja.

PREBERITE ŠE: Znanstveniki izmerili 15 tisoč penisov in končno ugotovili njegovo povprečno dolžino

Ste kdaj opazili, da je nekaj res majhnega na sicer velikih antičnih in renesančnih kipih?
Ste kdaj opazili, da je nekaj res majhnega na sicer velikih antičnih in renesančnih kipih?

Drugi razlog pa je, da veliki penisi včasih niso bili zaželeni. V antični Grčiji so velikost penisa namreč povezovali s pametjo. Tiste z manjšimi so imeli za bolj racionalne in intelektualne, medtem ko so tiste z velikimi označevali za grde, prostaške in neumne. Kako se časi spreminjajo, kajne!

Prelistaj našo revijo

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Festival migrantskega filma 2020: resnica za masko