Zakaj je iPhone pravzaprav najcenejši pametni telefon? In zakaj vas bo nakup kateregakoli drugega drago stal?

Zgornje vrstice se slišijo izjemno inkvizicijsko in bi lahko bile izrečene iz ust radikalnega vernika blagovne znamke Apple. Pomirite se! Izjava temelji na najosnovnejši matematiki in z vero v znamko Apple nima veliko skupnega! V bistvu ima skupnega le z ZKP (zdravo kmečko pametjo).

“Nisem tako bogat, da bi lahko kupoval poceni,” vsekakor drži za nakup katerekoli Applove naprave. Applovi “tehnološki” spremljevalci vsekakor niso poceni. A bom v tem zapisu poskusil dokazati zgornjo izjavo, brez čustev, povsem matematično. Obljubim! To je moja naloga, moja misija nemogoče. Skušal vas bom prepričati, da je nakup izdelka z “zagrizenim” jabolkom tisto, kar morate storiti, ko vas bodo zasrbeli prsti po tovrstnih nakupih. Ker je edina logična stvar. Zato kar takoj preidimo na empirična in resno merljiva dejstva.

Ni več “najdražji”, je le še drag

Ko pomislimo na iPhone, popolnoma avtomatično to povezujemo s prestižom in izjemno visoko ceno. Pametni telefoni Apple so bili vselej izjemno dragi in to so še danes. Pred leti je veljalo, da so z naskokom najdražji. A se je ta razlika v zadnjih letih popolnoma izničila. Vsi telefoni v premijskem razredu so primerljivo dragi.

iPhone je bil vselej kralj "cene".  A zdi se, da so ti časi mimo.
iPhone je bil vselej kralj “cene”. A zdi se, da so ti časi mimo.

Za “hard-core” dokazovanje si poglejmo nekatere premijske telefone v kategoriji paradnih konjev, torej tiste najdražje pametne telefone, ki jih lahko naročimo v največji spletni trgovini na svetu, Amazon.

Če so bili nekoč najboljši telefoni znamke Huawei od 700 do 800 evrov (govorim o tistih najdražjih, ki so ponujali ogromno za svoj denar), stanejo danes primerljivo kot “originalni” pametni telefon, ki ga je leta 2007 predstavil Steve Jobs. Če je še leto ali dve nazaj veljalo, da je OnePlus cenovni čudež, se danes ta znamka s svojimi izdelki približuje ceni 1.000 evrov. iPhone sodeč po zgornji konkurenci še vedno kraljuje. A ne tako zelo dominantno, kot je to za njega veljalo še pred nekaj leti. Cenovno so se mu približati prav vsi večji igralci, ki predstavljajo telefone s primerljivo ceno.

iOS vs. Android

V to debato se načeloma nima smisla spuščati. Tako en kot drug operacijski sistem imata prednosti in slabosti. A vendarle je potrebno poudariti, da ima Apple prednost pri obvladovanju celotnega lastnega ekosistema. Torej tako strojne opreme, kot programske opreme in ostalih podpornih servisov, kot sta App Store in iCloud. In zaradi tega je pomembno razumeti, da ponuja najbolj celovit ekosistem. Neznalcu je načeloma težko razložiti, kaj to pomeni. A če vstopite v ekosistem Apple, vas slednji potegne vase in ponudi enostavnost in preglednost brez primere. Ta zapis ni namenjen prepričevanju, zakaj je Apple tu res dober. Konec koncev piše, zakaj bi morali “kupiti” iPhone! In odgovor je tudi v programskih posodobitvah, zaradi katerih vedno znova dobite občutek, da imate svež telefon. Apple namreč konkretno posodablja in dodaja določene sladkorčke svojemu operacijskemu sistemu, in s tem lastnikom tudi nekoliko starejših naprav nameni novo “programje”. In tudi zaradi tega lastniki iPhona svoje telefone menjajo manjkrat in jih imajo daljše obdobje.

Posodabljajo se vse naprave, ki poganjajo iOS. Tudi zato tablice iPad uporabniki uporabljajo več let.
Posodabljajo se vse naprave, ki poganjajo iOS. Tudi zato tablice iPad uporabniki uporabljajo več let.

To pa pomeni, da v “celotni sliki” za svoje pametne naprave v povprečju zapravljajo manj denarja. Ker jih enostavno menjajo manj. Dlje imaš telefon, manj denarja izgubljaš na dolgi rok.

iPhone ohranja vrednost občutno bolje kot telefoni z Androidom

Splošno znano dejstvo je, da iPhone odlično ohranja ceno. Tri ali štiri leta stari telefoni na spletnih tržnicah, kot je bolha.com, še vedno presegajo ceno 350 evrov, medtem ko “ista generacija” predstavnika telefonov z Androidom komaj presega ceno 100, 150 evrov.

Iphone 11: danes lahko novega kupite za nekaj več kot 670 eur (brez vključenega DDV-ja). To je v tem hipu eden najboljših nakupov v kategoriji pametni telefonov. Več v nadaljevanju.
Iphone 11: danes lahko novega kupite za nekaj več kot 670 eur (brez vključenega DDV-ja). To je v tem hipu eden najboljših nakupov v kategoriji pametni telefonov. Več v nadaljevanju.

Po zadnjem poročanju največjega portala za odkup rabljenih telefonov bankmycell.com, je iPhone leta 2020 še vedno daleč najboljši izdelek med pametnimi telefoni, ko gre ohranjanje vrednosti.

Zadnja raziskava prav tako kaže, oziroma natančno pove, da so Applovi iPhoni v povprečju izgubili približno 23,45 odstotkov svoje vrednosti v prvem letu in 45,46 odstotkov do konca drugega leta. Ko te odstotke direktno primerjate z nekaterimi telefoni z Androidom, boste presenečeni nad razliko. Grozljiva novica za premijske modele Android telefonov je gotovo dejstvo, da je povprečna dvoletna izguba iPhona enaka njihovi enoletni amortizaciji v višini 45,18 odstotkov. Drugače povedano: telefon z Androidom izgubi toliko vrednosti v enem letu, kot iPhone v dveh letih. Oziroma iPhone izgublja vrednost približno za 50 odstotkov počasneje. To pomeni, da ob menjavi za njega dobite več in za telefon v vašem življenju zapravite manj.

Razlogov za ohranjanje vrednosti iPhona je več. Vsekakor temu botruje dejstvo, da imajo stari telefoni aktualiziran operacijski sistem. Potrebno pa je tudi poudariti, da iPhone v prvem letu od predstavitve cen pametnih telefonov ne spušča, temveč so “relativno” fiksne, medtem ko vsi ostali proizvajalci telefonov vrednost novega telefona spustijo tja do 40 odstotkov v prvih 10 mesecih in tako nehote vpljivajo na razvrednotenje trga rabljenih naprav.

Primerjava padca cen novih izdelkov v prvem letu:

Zmagovalec v kategoriji “price – performance”

iPhone: ne glede na vse skupaj predstavlja varen in racionalen nakup. Trditev, da gre za najcenejši telefon, upoštevajoč vsa dejstva, niti ni iz trte zvita.
iPhone: ne glede na vse skupaj predstavlja varen in racionalen nakup. Trditev, da gre za najcenejši telefon, upoštevajoč vsa dejstva, niti ni iz trte zvita.

Mislim, da sem dokazal svoj “case”, torej zakaj je pametni telefon Apple iPhone tisti telefon, ki vas bo na nek način stal najmanj. Je pa res, da si morate stvari sešteti in jih močno preračunati. Preverite svoje navade pri menjavah telefona in pri sebi pridite do racionalne odločitve o nakupu znamke z “zagrizenim” jabolkom.

Aktualna ponudba telefonov iPhone v največji svetovni trgovini – Amazon.com

* Zgoraj navedene cene so cene brez DDV-ja, ki jih lahko na Amazon uveljavljajo davčni zavezanci za DDV, torej slovenske pravne osebe.

Imate podjetje?! Ste del nabavnega tima? Potem se obvezno registrirajte kot Amazon Business in kupujete brez DDV na Amazon.de Tudi s popusti do 40 odstotkov!

Še ne veste?! Slovenska podjetja brez težav, carin in DDV kupujejo na nemškem Amazon.de. Ter izdelke prejmejo tudi v 24 urah od izdanega naročila. V kolikor menite, da je jezik ovira, ga na desni strani nastavite na angleški jezik, ki je brezhibno preveden. Sledite postopku registracije in že v nekaj minutah kupujte do 40 odstotkov ugodneje kot pri slovenskih spletnih trgovcih in tudi zgornje izdelke brez obračunanega DDV. (velja za zavezance za DDV – torej slovenske pravne osebe z statusom zavezanca za DDV)

Dodatne Informacije

Uredništvo ne odgovarja za navedene cene. Cene pri spletnih trgovcih so dinamične narave in se lahko spremenijo kadarkoli. Zapisane so bile v času redakcije.

Več informacij:

janmacarol.com

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!