iPhone SE 2020: kako dober je najcenejši iPhone vseh časov?

S komentarjem pod tem videom na družabnih omrežjih mi nekako pomagaj odgovoriti na vprašanje, ki si ga zastavljam. Ali je Apple "nategnil" prav vse s tem, ko je predstavil tri leta star telefon z novim imenom, oziorma ali je ta poteza enostavno genialna do te mere, da je iPhone SE 2020 kandidat za telefon leta.

Ocena bralcev3 Votes
8.7
8.2
Skupna ocena
Nakup na

iPhone SE 2 je ljudski iPhone. Torej najcenejši novi iPhone v ponudbi tega proizvajalca. Najcenejši iPhone v iPhone zgodovini. Če želite, iPhone za množice. Njegov glavni adut je cena, ki na nemškem Amazon.de znaša okoli 400 evrov. V ZDA pa lahko vstopni model kupite že za 399 dolarjev. In okoli cene se bo tokrat – hočeš, nočeš – vrtela debata.

Cena za iPhone SE 2 2020 je neverjetnih 400 evrov. Ta cena velja za uporabnike Amazon Business, ki na nemškem Amazonu (preveden v angleški jezik) kot slovenski poslovni uporabniki in zavezanci za DDV kupujejo izdelke brez DDV. Kako torej kupite iPhone SE za 400 evrov, vam razkrijemo proti koncu tega zapisa, kjer je postopek nakupa natančno opisan.

Iphone ima problem! Izgublja namreč tržni delež, ker se kupci velikokrat odločajo na nekajkrat cenejše “budget” telefone z Androidom. V cenovnem razredu do 400 evrov vlada prava mala vojna, ponudba pa je izjemno pestra in vsak dan bolj neverjetna.

iPhone SE 2 je reinkarnacija iPhona 8. In s tem na nek način ni nič narobe.
iPhone SE 2 je reinkarnacija iPhona 8. In s tem na nek način ni nič narobe.

Zato mogoče čudi poteza Appla, da na trgu pravzaprav ponuja stari telefon. iPhone SE 2 2020 je namreč v celoti kopija iPhone 8, ki je bil predstavljen davnega 12. septembra 2017. Govorimo seveda o obliki telefona. Pospravili ga boste lahko v identične ovitke, zaslon pa zaščitili z identično folijo kot iPhone 8. Najhuje, če ne celo smešno, je, da se iPhone 8 ni pretirano razlikoval od iPhone 7. V bistvu gre za izjemno “zaprašen” dizajn, čeprav je po drugi strani ravno Applov dizajn tisti, ki je precej “večen”. Kar je potrebno priznati!

Povedano drugače: Apple je v “telo” tri in več let starega modela iPhone 8, zapakiral aktualno tehnologijo – zadnji procesor A13 ter njegovo zmožnost foto produciranja. Za nameček, oziroma ravno zaradi tega, pa vse to ponudil po budget ceni.

VLOG: Nateg? Ali telefon leta! iPhone SE 2020


Mnogi to potezo ocenjujejo kot revolucionarno, pogumno in hkrati samozavestno, tisto, ki bo Applu dala polet, saj je tovrsten telefon v njihovi ponudbi enostavno manjkal. Kajti vse zadnje aktualne serije telefonov so bile cenovno nedostopne povprečnemu uporabniku, ki je zato še vedno z veseljem uporabljal ali celo kupil nekaj let staro različico iPhona. Tako ste lahko tudi pri nas v zadnjem času opazili oglase za iPhone 8, na trgu pa je celo možno kupiti nov iPhone 7 ali iPhone 6s. iPhone SE je zato logična poteza Appla, saj želi prav temu krogu kupcev ponuditi novo tehnologijo. Torej tehnologijo 2020, zapakirano v njim znan oblikovni format.

Miks odličnega in izjemno povprečnega

Zaslon je tista šibkejša stran modela iPhone SE. A mnogi tega niti ne bodo opazili!
Zaslon je tista šibkejša stran modela iPhone SE. A mnogi tega niti ne bodo opazili!

Ker je to ocenjevalni test telefona, ne moremo mimo osnovnih specifikacij. Kraljuje seveda lanskoletni procesor A13 Bionic (7nm), ki ga najdete tudi v aktualni različici telefona iPhone 11. Telefon dosega povprečen standard vodotesnosti IP67, medtem ko premium telefoni leta 2020 praviloma že IP68. Lahko ga polnimo brezžično. Ko smo že pri polnjenju: možno ga je hitro polniti z 18 W, kar pomeni, da se baterija napolni do 50 odstotkov v slabe pol ure. Kar pa je v časih, ko telefoni z Androidom baterijo polnijo tudi z 45 W+, nadvse povprečno. Ker pa ima iPhone SE 2 2020 zelo majhno baterijo, le 1821 mAh, se vseeno ne polni tako zelo počasi. Polnilec, ki je priložen v embalaži s telefonom, zagotavlja počasno polnjenje, zato morate za hitrejše polnjenje baterije seči po kakšnem drugem polnilniku, ki ni nujno Apple.

Pozitivna lastnost je seveda kamera telefona iPhone SE 2, ki naj bi bila iz enega od aktualnih Applovih izdelkov (Apple ne izda katerega) in ob podpori megačipa A13 uspe narediti dobre fotografije. Fotografije so na nivoju fotografij najboljših telefonov, čeprav telefon ne podpira nočnega zajema fotografij in se zdi svetlobno bolj šibek od aktualnega iPhona 11. Ker je fotografija dobra, je tudi video na nadpovprečnem nivoju za ta cenovni razred in omogoča zajem v formatu 4K/30fps. To dejstvo bo navdušilo predvsem videografe. Video je odlično stabiliziran, kar iPhone še vedno počne najbolje.

Kamera ni slaba. V svojem razredu vsekakor med boljšimi.
Kamera ni slaba. V svojem razredu vsekakor med boljšimi.

Kljub temu se zdi nekoliko problematičen zajem zvoka. Ujame namreč veliko zvoka iz okolice, kar pomeni, da je pri vetrovnem vremenu praktično neuporaben. Kar se tiče foto in video lastnostih iPhona SE, se nam ena kamera leta 2020 zdi odločno premalo. Manjka namreč širokokotna, ki velikokrat pride prav pri skupinskih fotografijah in množici situacij, kjer bi si želeli v objektiv zajeti čim več. Spet na drugi strani je lahko manj tudi več. In pri modelu SE ne boste pretirano pogrešali več možnosti objektivov.

Zanimiva je velikost telefona, ki z zaslonom 4,7 palca za danajšnje razmere spada med mikro telefone.
Zanimiva je velikost telefona, ki z zaslonom 4,7 palca za danajšnje razmere spada med mikro telefone.

Najbolj problematična točka je zaslon novega telefona iPhone SE 2020. Ta je iz leta 2017 in po resoluciji, svetilnosti in tehnologiji zares precej za časom. To lastnost bi lahko opisali za njegovo ahilovo peto. Leta 2020 “budget telefoni” uporabljajo tehnologijo AMOLED, medtem ko ima iPhone SE 2020 IPS LCD-zaslon z diagonalo 4,7 palca in resolucijo 750×1334 pikslov. To pomeni, da na nek način ne podpira 1080p, torej FHD formata, kar je leta 2020 nedopustno, še posebej ob količini videa, ki ga konzumiramo uporabniki. Ravno zaradi šibkosti zaslona, se njegova dolgoročnost zdi ogrožena. Večina aplikacij je danes v osnovi oblikovana za telefone večjih formatov, torej zaslonov, ki praviloma merijo več kot 6 palcev. In tu zna skozi čas ta telefon imeti težave. Sicer pa povprečni uporabnik v 99 odstotkih ne bo opazil pretirane razlike z novodobnimi zasloni. Vse, kar ga bo motilo, je morebiti velikost in format telefona, ki je za leto 2020 neobičajno majhen. Po drugi strani pa je ravno to tudi eden od njegovih glavnih adutov. Mogoče poleg cene celo največji!

Je kot švicarski nož – moje razmišljanje!

Na nek način telefon, ki zmore vse, je majhen in hkrati primerne cene. Neke vrste švicarski nož.
Na nek način telefon, ki zmore vse, je majhen in hkrati primerne cene. Neke vrste švicarski nož.

Potrebno je priznati, da je prav neverjetno, kako so telefoni v zadnjih treh letih zrasli. Ko v roki držiš iPhone SE 2 2020 se vse skupaj zdi kot potovanje v preteklost. In ta nostalgija ni tako zelo napačna. Velikost in funkcionalnost tega telefona je kot švicarski nož. In kot vemo je švicarski nož koristen in te reši v marsikateri situaciji.

iPhone SE 2 2020 bi lahko bil precej boljši. Na primer, lahko bi imel primerljiv zaslon s primerljivo tehnologijo kot njegovi sodobniki. Zaslon bi lahko bil od roba do roba, z integriranim bralnikom prstnih odtisov in ne klasičnim bralnikom (Touch ID). Apple bi lahko celo integriral Face ID. Kup stvari bi lahko bilo boljših, a bi to nedvomno vplivalo na višjo ceno naprave. V nekoliko višjem cenovnem razredu pa Apple že ponuja iPhone XR z zgoraj navedenimi lastnostmi.

Iphone SE v primerjavi z iPhone XR. Slednjega lahko na Amazonu kupite že za 531 evrov (brez DDV).
Iphone SE v primerjavi z iPhone XR. Slednjega lahko na Amazonu kupite že za 531 evrov (brez DDV).

Zato so pri Applu sprejeli nekaj prav nesramnih kompromisov in sprejeli riziko, ko so uporabnikom ponudili nekaj novega, a hkrati precej starega. Kljub temu se ta poteza zdi zelo logična. Telefon je izjemno hiter in ima dobro kamero. Ker uporablja “star” zaslon, se zdi tudi ročnost baterije tolikšna, da boste telefon brez težav uporabljali cel dan. Hkrati je ravno toliko velik kot je to potrebno, saj ga lažje prenašamo v žepih. Ob uporabi telefona sem čutil izjemno zadovoljstvo in se celo zalotil, da ga uporabljam manj in da posegam po drugih digitalnih napravah, na primer že dlje časa neuporabljeni tablici za gledanje videa in branje digitalnih knjig. Za slednje je iPhone SE 2 2020 nekoliko majhen, a kljub temu v nujnih primerih, kot je ogled poročil ali aktualnega videa na YouTuba, vseeno uporaben. To ocenjujem kot odlično, saj mi je dal nov pogled na pametni telefon, ki je kar naenkrat postal le naprava za komuniciranje, ne pa moja primarna medijska naprava. Zato brez težav trdim, da prav ta iPhone zadovolji 99 odstotkov vseh potreb uporabnikov pametnih telefon in to izjemno učinkovito.

Razlogi ZA:

  • Faktor formata: idealen format pametnega telefona, ki s svojimi dimenzijami odlično opravlja svojo primarno funkcijo.
  • Hitrost procesorja: super hiter procesor A13 Bionic, s katerim bo telefon dolgo aktualen.
  • Kamera: dobra glavna kamera in zadovoljiva selfie kamera.
  • Cena: je pravzaprav glavni atribut tega telefona in nedvomno boste s tem nakupom izgubili malo denarja, saj bo po dveh letih še vedno vreden vsaj 250 evrov (na mesec boste na njemu izgubili manj kot 10 evrov).

Razlogi PROTI:

  • Vseeno premajhen in premalo zmogljiv zaslon za daljšo “potrošnjo” videovsebin in na primer branje e-knjig.
  • Relativno majhna baterija, ki morda ne bo zadostovala za celoten dan, če telefon uporabljamo na način novodobnih telefonov in veliko odjemamo multimedijske vsebine.
  • Nesramno zastarel, a vseeno večen iPhone dizajn, je lahko razlog proti, a hkrati razlog za.
Svetla točka iPhone SE je vsekakor tudi fotografija. Ta ne zaostaja za večjimi in nekajkrat dražjimi člani družine iPhone.
Svetla točka iPhone SE je vsekakor tudi fotografija. Ta ne zaostaja za večjimi in nekajkrat dražjimi člani družine iPhone.

Kako do cene 400 evrov za iPhone SE 2 2020

Ob pregledu ponudbe na slovenskem trgu boste hitro ugotovili, da je iPhone SE 2 težko kupiti pod 510 evrov. Zato vam v spodnjih vrsticah ponujam pot do ugodnega nakupa, ki ga lahko izkoristite, če ste zavezanci za DDV (podjetja, zasebniki). Telefon namenjen temu testu in zapisu sem kupil na nemškem Amazon.de in za njega odštel 402 evra, kar je cena brez DDV. Z registracijo v Amazon Business, v okviru poslovenega dela nemškega Amazon.de, pridobite možnost nakupov po neto vrednosti vseh izdelkov, če ste zavezanec za DDV in s tem upravičeni do odbitka DDV-ja. Več o tem si lahko preberete na tej povezavi, registracijo na Amazon Business pa lahko enostavno opravite preko spodnje povezave. Registracija je popolnoma brezplačna in vas ne zavezuje k ničemur. Poleg tega je nemški Amazon odlično preveden v angleški jezik, tako da jezikovna ovira ne obstaja.

NAJPREJ: REGISTRACIJA NA AMAZON BUSINESS (popolnoma brezplačna)

Nato na enostaven nakup telefona preko spodnjega gumba, kjer sem za vas izbral najbolj ugodno izbiro, oziroma telefon, ki ga tudi sam uporabljam in je bil predstavljen v testu.
* Telefon brez DDV-ja lahko kupijo slovenski davčni zavezanci za DDV, ob registraciji na Amazon Business preko te povezave! Registracija je brezplačna in ne vzame več kot 60 sekund vašega časa.

Je to iPhone za 99 odstotkov vseh uporabnikov?

Točno to, kar od pametnega telefona pričakujete!
Točno to, kar od pametnega telefona pričakujete!

Iphone SE 2 2020 je približno nekaj takega kot v avtomobilskem svetu Volkswagen Golf. Mogoče na prvi pogled primerjava z napredno zadnjo generacijo Golfa ni ravno na mestu, vendar tako pri enem kot pri drugem nakup ne bo zgrešen in z njim boste dobili 99 odstotkov tistega, kar ste od nakupa pričakovali. iPhone SE je ravno to. Nakup, s katerim 99 odstotkov uporabnikov ne bo zgrešilo in bo z njim popolnoma zadovoljnih. Kdo pa dejansko potrebuje 4 kamere na zadku, če večino časa uporabljamo le eno? Kdo potrebuje zaobljene robove zaslonov pametnega telefona, ki se radi lomijo in jih je težko zaščititi? In kdo potrebuje v žepih “cegle”, zaradi katerih moški z ozkimi hlačami izpademo precej smešno? Je res potrebno, da voziš Ferrarija, če boš z Golfom prav tako prišel na želeno destinacijo? Tako iPhone kot Golf svojo poslanstvo opravljata odlično. Pripeljeta nas do cilja in po dveh letih ohranjata vrednost. Prav zato je iPhone SE 2 tako zelo poseben. In kot tak primeren za 99 odstotkov vseh uporabnikov. Njegova cena pa ti omogoča, da si lahko skupaj z njim umisliš še popolnoma nov iPad 10.2 2020 za borih 301 evrov in tako resno vstopiš v Applov ekosistem! Tako “poceni” je na nek način Apple leta 2020.

* iPad brez DDV-ja lahko kupijo slovenski davčni zavezanci za DDV, ob registraciji na Amazon Business preko te povezave! Registracija je brezplačna in ne vzame več kot 60 sekund vašega časa.

Povezava do Amazon Business in nakup brez DDV:
https://amzn.to/2XntDzc

Ocena: iPhone SE 2020
Naše mnenje
iPhone SE 2020 je odličen telefon za primeren denar. Prinaša vse kar od Appla pričakujete. Mnogim bo premajhen. Še posebno, če na njemu preživite več časa od povprečja. Tem priporočamo prihajajoči iPhone 12 (vstopni model), ki je za malenkost večji.
Ocena bralcev3 Votes
8.7
Hvalimo
iPhone SE je najcenejši "iphone" vseh časov.
Procesorska moč zadnje generacije A13 procesorja!
Odličen zajem videa!
Form - faktor. Tako priročnih telefonov ne delajo več!
Grajamo
Dizajn telefona povzet po modelu iPhone 8.
Povprečna kamera
8.2
Skupna ocena
Nakup na

Dodatne Informacije

Producent: Jan Macarol
Glasba: https://artlist.io/Jan-285306

#iphone #iphonese2 #iphonese2020

Vlog v partnerstvu: z samim sabo
Naročilo na moj YouTube kanal na tej povezavi: goo.gl/nkraxi

My social world:
Instagram: http://instagram.com/janmacarol
Facebook: http://facebook.com/janmacarol
Twitter: http://twitter.com/janmacarol
Snapchat: http://snapchat.com/add/janmacarol
Website: http://janmacarol.com

Gear:
* FujiFilm X-T3
* DJI AIR
* RODE mikrofon

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!