fbpx

Zakaj je skandinavsko načelo “friluftsliv” dobro za duševno zdravje pozimi?

Za duševno zdravje je potrebno skrbeti in se o njem odprto pogovarjati. Ne glede na to, kakšno je bilo preteklo leto, koliko je bilo neusmiljeno in kakšne posledice je prineslo, se moramo zavedati, da trenutna situacija vpliva na duševno zdravje in prinaša občutke strahu in tesnobe. Poleti smo vse to lažje prenesli, zima pa je zaradi kratkih dni in slabega vremena lahko problematična. Zato se danes preusmerimo k skandinavskemu principu "friluftsliv".

Seveda to ni rešitev vseh trenutnih težav, je pa lahko zelo pomembno tako za fizično kot duševno zdravje. Načelo se imenuje “friluftsliv”, kar v prevodu pomeni “življenje na prostem”. Nanaša se na reden odhod na sprehod v naravo, ne glede na vremenske razmere. Ker ne moremo nadzorovati številnih negativnih vidikov trenutne situacije, se ta ideja osredotoča na vplivanje na pozitivne stvari v življenju. Posebej priljubljen je v Skandinaviji, od koder prihaja, lahko pa ga uporabimo tudi pri nas.

Foto: Vladimir Mokry, Unsplash

Vsi vemo, da je pozimi naša motivacija na nižji ravni kot običajno, tudi zdaj, ko večina ljudi dela od doma in nima nobenih stikov z drugimi, se težko prisilimo, da zapustimo hišo, če nam ni treba. In že samo izhod, torej hoja, lahko pomaga zmanjšati stres in tesnobo, saj je dokazano, da povezovanje z naravo pozitivno vpliva na naše duševno zdravje. Na Švedskem velja rek “Ni slabega vremena, le slaba oblačila”, kar pomeni, da se morate le primerno obleči in hoja bo prijetna izkušnja tudi pri nekoliko nižjih temperaturah in slabem vremenu.

Skandinavci imajo celo navado, da v znak spoštovanja stopijo v stik z neznanci, ki jih srečajo na sprehodu, saj s tem vsem polepšajo dan in tako pokažejo, da so vsi v enaki situaciji in vsaj na nek način povezani. Zato danes ne pozabite iti na sprehod!

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!