fbpx

Zakaj moramo ugasniti telefon, ko gremo na letalo?

Pri potovanju z letalom moramo upoštevati kar nekaj varnostnih pogojev, eden od njih je tudi izklop mobilnega telefona. Razlogi za rentgenski pregledi in preostale procedure so precej očitni, zato se o njih redko sprašujemo. Kaj pa izklop mobitela oz. preklop na način letenja? Vas zanima, zakaj je potreben?

S preklopom na način letenja izklopite vsakršno oddajanje ali prejemanje podatkov (Wi-Fi, Bluetooth itd.), kar pomeni, da mobilna naprava prepreči prejemanje radijskih signalov.


Če tega ne storite, lahko vaši signali vplivajo na izjemno občutljive elektronske naprave v letalu. Tudi če telefona ne uporabljate, a ga ne izklopite, napravica ves čas išče omrežja in frekvence. Vzlet in pristanek sta najpomembnejša dela letenja, pri čemer si mora pilot ves čas izmenjevati informacije s kontrolnim stolpom. Frekvenca vašega mobilnika lahko poseže v to komunikacijo in ključne informacije se lahko izgubijo. Lahko pa na letalu uporabljate elektronske naprave, ki ne oddajajo signalov. To so videokamere, fotoaparati, elektronske knjige ter predvajalniki glasbe.

No, nekaj delujočih mobilnikov zagotovo ne bo zrušilo letala, a če bi jih vsi potniki hkrati uporabljali, pa bi imeli resne težave. Bolje je torej slediti navodilom ter se prepustiti varnemu letu.

Dodatne Informacije

Več informacij:
scienceabc.com

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.