Zakaj sveže oprane brisače včasih smrdijo? 5 trikov, kako to preprečiti!

Zadnjič posodobljeno: :

Zakaj sveže oprane brisače včasih tako smrdijo, čeprav smo jih takoj, ko so se oprale, vzeli iz stroja in uporabili dišeč detergent za pranje perila? Odkrivamo vzrok za ta ne tako redek pojav in kaj lahko v prihodnje storite, da se to ne bo ponovilo!

Če sveže oprane brisače smrdijo, ko jih vzamete iz pralnega stroja, obstaja samo en razlog: bakterije! Te in glivice se sčasoma naberejo v pralnem stroju, kar na brisačah pusti neprijeten vonj. Še en razlog: bakterije so bile na brisačah že prej, ker smo jih na primer imeli (pre)dolgo v košari za perilo. In navaden detergent za pranje v tem primeru ne bo učinkovit v boju proti neprijetnim vonjavam.

Tisto, kar pomaga pri smrdečih brisačah, je soda bikarbona, ki bo nevtralizirala neprijetne vonjave. Preprosto dodajte žlico sode bikarbone k običajnemu detergentu in operite brisače na 60 stopinjah Celzija ali več.

Sveže oprane brisače smrdijo, ker so na njih ali v stroju bakterije.

5 trikov, kako se izogniti neprijetnim vonjavam na sveže opranih brisačah/oblačilih

Ne zapirajte pralnega stroja

Po pranju ne zapirajte bobna pralnega stroja. Če zrak ne more krožiti, se bodo v pralnem stroju iz vode, ki je ostala v njem, razvile glivice.

Ne uporabljajte le programa za hladno pranje

Morda perilo najraje perete na programu za hladno pranje, ker želite prihraniti? To sicer lahko počnete z oblačili, vendar brisače, posteljnino, itd., perite na 60 stopinjah Celzija ali več, da ubijete bakterije in bolje izperete nakopičeno plast umazanije v pralnem stroju, ki lahko med drugim zamaši odtok.

Očistite filter pralnega stroja

Če iz pralnega stroja večkrat poberete smrdljive brisače, je možno, da je filter zamašen, da so se v posodici za doziranje detergenta nabrale bakterije oziroma glivice, ali pa da so bile brisače predolgo v košari za perilo.

Ne uporabljajte le programa za hladno pranje.

Varčnemu programu tu in tam privoščite počitek

Vzorno je, da perete na varčnem programu, saj je ta boljši za okolje. Vendar pa ta program običajno v svojem zadnjem dejanju – izpiranju – ponavadi ne uspe očistiti tudi stroja. Zato od časa do časa ne bo škodovalo, da zaženete program za izpiranje (oziroma perete na 60 stopinjah Celzija in več), da odstranite umazinijo in bakterije.

Pobirajte samo suho perilo

Perilo, ki se še ni do konca posušilo, nima kaj iskati v omari! Brisače lahko v omaro položite šele, ko so popolnoma suhe.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Ustvarite si svoj “hygge” kotiček: urbana skandinavska oaza