fbpx

Zalivajte vijolice s tem naravnim pripravkom in cvetele bodo celo leto

Foto: envato

Kako lahko vijolice celo leto cvetijo v vsej svoji lepoti? Posebno pozornost morate nameniti zalivanju vijolic.

Kako s pravilnim zalivanjem vijolic poskrbite, da bodo cvetoče skozi vse leto? Zima je čas, ko večina rastlin počiva in se pripravlja na pomlad, toda vijolice so izjema. Te čudovite rože lahko še vedno cvetijo tudi v mrzlih mesecih, če jim zagotovite pravilno nego.

Kako zalivati vijolice, da bodo cvetoče in zdrave skozi celo leto?

Bananin olupek

Banane so bogate s hranili, kot so kalij, magnezij, fosfor in kalcij, ki so ključnega pomena za zdravje rastlin, vključno z vijolicami. Izkoristite te koristne sestavine tako, da uporabite lupine banan za pripravo naravnega gnojila.

Foto: envato

Bananine olupke razrežite na manjše koščke in jih položite v posodo ali kozarec. Prelijte jih s toplo vodo, da so v celoti potopljene. Pustite jih namakati v vodi vsaj nekaj dni, idealno pa je, če jih pustite stati teden dni ali več. Med tem časom se bodo hranila iz lupin sprostila v vodo, ustvarjajoč hranilno bogato raztopino. Ko je raztopina pripravljena, jo uporabite za zalivanje vijolic. Pazite, da zemljo enakomerno navlažite, vendar se izogibajte prekomernemu zalivanju.

Lupina limone ali pomaranče

Postopek je preprost: vzemite lupino limone ali pomaranče ter jo dajte v posodo s 400 ml vrele vode. Nato posodo postavite na majhen ogenj in pustite, da se mešanica kuha tri ure.

Ta proces omogoča, da se hranila in arome iz lupine sprostijo v vodo, kar ustvari bogato in hranljivo raztopino. Ta ohlajen pripravek je nato primeren za zalivanje vijolic, saj jim zagotavlja potrebna hranila za rast in cvetenje.

Naj bo vaša vijolica cvetoča. Foto: Marina Yalanska / Pexels

Poleg zalivanja z naravnimi pripravki obstaja več drugih dejavnikov, ki vplivajo na rast in cvetenje vijolic.

Ostali dejavniki, ki vplivajo na cvetenje vijolic

Svetloba

Vijolice potrebujejo svetlo, vendar posredno svetlobo, da dobro uspevajo. Postavite jih na mesto, kjer bodo deležne nekaj ur svetlobe na dan, vendar se izogibajte neposredni sončni svetlobi, ki lahko povzroči opekline na listih.

Temperatura

Vijolice so občutljive na temperaturne spremembe. Idealna temperatura za njihovo rast je med 18 °C in 24 °C. Pazite, da jih ne izpostavljate prepihu ali nenadnim temperaturnim spremembam.

Vlažnost zraka

Vijolice potrebujejo nekoliko višjo vlažnost zraka, da ostanejo zdrave. Če je zrak preveč suh, se lahko listi izsušijo in začnejo rumeneti. Lahko uporabite tudi vlažilnik zraka ali jih postavite na pladenj z mokrimi kamenčki, da povečate vlažnost okoli njih.

Zemlja

Uporabite kakovostno zemljo za lončnice, ki je dobro odcedna in bogata s hranili. Vijolice imajo raje rahlo kislo zemljo, zato se prepričajte, da je pH zemlje primeren.

Gnojenje

Redno gnojenje je pomembno za zdravo rast vijolic. Uporabite tekoče gnojilo za cvetoče rastline enkrat na mesec v obdobju aktivne rasti. Prekomerno gnojenje pa lahko povzroči težave, zato pazite, da ne pretiravate.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.