fbpx

Kako povrniti belino porumeneli plastiki: trik, s katerim bodo plastični kosi pohištva spet zasijali v beli barvi

Foto: envato

Ste opazili, da je plastika na nekaterih predmetih porumenela in izgubila svojo prvotno belino? Znebite se porumene plastike!

Porumenela plastika, je pogost in naraven pojav, ki se lahko zgodi zaradi izpostavljenosti sončni svetlobi, kemikalijam ali okoljskim dejavnikom. Na srečo obstajajo načini, kako povrniti belino porumeneli plastiki na hladilniku, mikrovalovni pečici

S pravilnimi tehnikami in sredstvi lahko obnovimo videz plastike, tako da bo spet izgledala privlačno. Od uporabe specializiranih čistilnih sredstev do naravnih metod, možnosti za obnavljanje beline so raznolike. Pomembno je izbrati najprimernejšo metodo glede na vrsto plastike in stopnjo porumenelosti.

Foto: envato

S temi naravnimi sredstvi lahko učinkovito povrnemo belino porumeneli plastiki in ji podaljšamo življenjsko dobo, kar je lahko tudi ekonomična in okolju prijazna alternativa zamenjavi izdelka.

Kako povrniti belino porumeneli plastiki?

Pasta za beljenje zob

Na zobno ščetko, ki jo ne uporabljate več, nanesite pasto za beljenje zob. Dodajte nekaj vode. S krožnimi gibi ščetkajte porumenela področja aparatov. Tako boste lažje odstranili madeže. Pustite pasto delovati 15 do 20 minut. Nato jo odstranite z mehko, rahlo vlažno krpo. Posušite s suho krpo in aparati bodo beli kot sneg.

Foto: envato

Soda bikarbona

Naredite pasto tako, da sodo bikarbono zmešate z dovolj vode, da dobite gosto pasto. Za dodaten učinek lahko dodate tudi pasto za beljenje zob. Nanesite pasto na porumenelo plastiko in pustite delovati nekaj ur ali čez noč. Nato površino temeljito sperite s toplo vodo in jo posušite.

Limonin sok

Limonin sok je znan po svojih belilnih lastnostih. Zaradi svoje kislosti lahko pomaga odstraniti rumenost s plastike. Za uporabo preprosto iztisnite sok limone in ga nanesite neposredno na plastiko. Pustite delovati nekaj ur, da se limonska kislina lahko vpije v plastiko. Nato temeljito sperite s čisto vodo in jo posušite.

Foto: envato

Alkoholni kis

Razredčite kozarec alkoholnega kisa z litrom vrele vode. V to tekočino namočite mehko krpo, nanesite na porumenela področja in pustite delovati nekaj minut. Nato obrišite s vlažno krpo in posušite z suho krpo.
Kis je močno naravno belilo in lahko učinkovito obnovi belino porumeneli plastiki. Lahko uporabite beli kis ali jabolčni kis. Razredčite kis z vodo v razmerju 1:1 in nato mešanico nanesite na plastiko. Pustite delovati nekaj ur, da kislina razgradi rumeno pigmentacijo. Nato jo dobro sperite s čisto vodo.

Vodikov peroksid

Namočite čisto krpo v vodikov peroksid in nanesite raztopino na rumene madeže na aparatu. Pustite delovati približno eno uro, nato pa izperite z vlažno krpo in pustite, da se posuši. Postopek lahko ponovite po potrebi.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.