fbpx

Zanimivi zig zag balkoni v avstrijskem Gradcu

Fasado novega stanovanjskega bloka v avstrijskem Gradcu poživijo zanimivi zig zag balkoni.

Balkoni z macesnovo ograjo so zig zag zalomljeni in poživljajo sicer precej navadnen stanovanjski blok v Gradcu, ki so ga zasnovali v arhitekturnem in urbanističnem biroju LovePri snovanju bloka so bili omejeni z nizkim proračunim in točno določenimi kvadraturami stanovanj, zato so se kreativno bolj osredotočili na oblikovanje fasade objekta.

Zgradba ima štiri nadstropja, v kleti ima urejeno parkirišče, vsebuje petnajst majhnih in eno večje ˝pentouse˝ stanovanje, namenjena pa je bivanju zaposlenih v bližnji bolnici. Balkoni so zaradi majhne kvadrature stanovanj zasnovani kot njihovi podaljški in namenjeni temu, da stanovanja na pogled delujejo večja. Zamaknjene trikotne oblike balkonov zagotavljajo delno pokrit zunanji bivalni prostor, kamor lahko stanovalci namestijo vrtno pohištvo ali pa zasadijo majhen balkonski vrtiček. Pri izobru materiala za ograjo so se arhitekti odločili za naraven macesen, predvsem zato ker je lokalno dostopen, cenen in vzdržljiv, hkrati pa je prijeten na dotik.

Zanimive zig zag oblike balkonov.
Zanimive zig zag oblike balkonov.

Fasada, ki gleda na cesto je popolnoma zaprta in prekrita z preforirano pločevino, ki služi kot zaslon in balkonom na tej strani bloka nudi nekoliko zasebnosti.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.