fbpx

Žive jaslice v Postojnski jami 2022

Foto: Postojnska jama

Veseli december se je s prižigom novoletne smrečice v Koncertni dvorani Postojnske jame uradno začel tudi v podzemnem paradižu! Vrhunec dogajanja pa se obeta med 25. in 30. decembrom, ko bodo zaživele že 32. žive jaslice v Postojnski jami!

Žive jaslice v Postojnski jami zajemajo 16 pravljično lepih svetopisemskih prizorov. Da je praznično dogajanje v Postojnski jami ena najlepših podob božiča na svetu, poročajo tudi največji svetovni mediji. To je organizatorjem in nastopajočim – več kot 100 jih je v ekipi – v veliko čast, hkrati pa jim daje zagon, da vsako leto znova ustvarjajo presežke, zaradi katerih dogodek radi obiščejo tako globoko verujoči kot tudi tisti, ki v družbi svojih najbližjih radi uživajo v veličastnem ambientu, blišču prazničnih luči in zimzelenih božičnih melodijah.

Foto: Postojnska jama

Letos štirje vrhunski vokalisti

»Božič je moj najljubši praznik in vedno ga praznujemo družinsko, vsi na kupu, ponavadi kar pri mojih starših ob kaminu in dobri hrani,« pravi Sara Briški Cirman – bolj znana kot Raiven. Letos bo njeno praznovanje drugačno, a pravi, da se ga neizmerno veseli, saj bo nastopila v Koncertni dvorani Postojnske jame. Jama je z vidika akustike prvovrstno prizorišče, je pa tudi izredno zahteven zvočni ambient, zato organizatorje pri izboru nastopajočih vodi tudi emocionalna kakovost glasu in virtuoznost petja. Poleg Raiven bodo Božično pravljico soustvarjali še Urška Kastelic s skladbo Sveta Noč ter Anea Mercedes in vrhunski tenorist Blaž Gantar. Štirje izjemni vokalisti, o katerih lahko pišemo zgolj v presežnikih.

Foto: Postojnska jama

Priprave na Žive jaslice v Postojnski jami

Priprave na Žive jaslice v Postojnski jami, s katerimi si prizadevajo postati del Unescove nesnovne kulturne dediščine, se začenjajo že več kot pol leta vnaprej. Organizatorji dogodka in režiser skupaj snujejo nove ideje, iščejo še ne videno, vse kar je izjemno in se lepo spaja z okoljem. Zdaj si lokalni igralci, ki uprizarjajo lik Jožefa, že lahko lepo počešejo gosto brado, unikatne kreacije na papirju pa so kot prestižni kostumi že objeli telesa igralcev. »Ker marsikateri lik v predstavi praktično raste z Živimi jaslicami, imamo tudi točen vpogled v to, koliko so naši najmlajši angelčki zrasli v enem letu,« nasmejano pripoveduje koordinator prireditve.

Foto: Postojnska jama

Žive jaslice v Postojnski jami so odlično darilo

Naravna katedrala Postojnske jame v teh nenavadnih časih nudi zavetje, mir in ravnotežje. Božična pravljica, ki si je nadejamo z Živimi jaslicami pa je skozi 32-letno tradicijo postal pravi družinski obred in zato v času božično-novoletnih obdarovanj izvirno darilo. V poplavi v darilni papir zavitih in s pentljami okrašenih paketov, je skupno doživetje nedvomno tisto, ki je najdragocenejše.

Foto: Postojnska jama
Vstopnica za ogled Živih jaslic vključuje vožnjo z jamskim vlakcem, ogled predstave s 4 vrhunskimi glasbenimi nastopi in ogled turističnega dela Postojnske jame. Nakup prek spleta ni obvezen, glede na omejeno število vstopnic pa priporočen, saj si z njim zagotovite mesto, saj je število kart je omejeno. Ogled Živih jaslic v Postojnski jami je primeren tudi za otroke, saj jue dinamičen in zanimiv, vožnja z vlakcem upočasnjena in atraktivna.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.