fbpx

Življenje po poroki: zakaj se ljudje po poroki pogosto zredijo?

Foto: envato

Številni pari po poroki dobijo občutek udobja in olajšanja. Ker so končno v stabilnem razmerju, jih večina opusti diete in preneha paziti na prehrano. Rezultat tega je, da se pari v prvem letu po poroki v povprečju zredijo za 1,8 kilograma, po štirih letih zakona pa tehtajo kar šest kilogramov več kot na poročni dan.

Ženske se po poroki običajno hitro zredijo, za kar bi lahko bila kriva tudi predporočna mrzlica, med katero neveste pospešeno hujšajo, zato rezultat ni presenetljiv.

7 razlogov, zakaj vedno znova pridobite nazaj vso izgubljeno težo


Poleg tega se ženske začnejo posvečati gospodinjskim opravilom in kuhi, zaradi česar jim zmanjka časa za telovadbo. Vpliv skupnega gospodinjstva je zato bolj blagodejen na moške, saj imajo na mizi redno prehrano.

Novo življenje – nova hrana

Pred poroko ste morda še dodatno pazili na svojo prehrano, da ste v poročni obleki izgledali popolno. A novo življenje, še posebej, če še niste živeli skupaj, prinaša novo hrano, nove stvari na vaš jedilnik.

Foto: Allgo / Unsplash

Pri prehrani se prilagajata drug drugemu, kupujeta več sladkarij, čipsa in podobnih prigrizkov, na katere prej niti pomislili niste. Organizirate različne zabave in se kilogrami začnejo hitro nabirati.

Nove prioritete

Če je bil sprehod vsak dan pred poroko visoko na lestvici, se je zdaj verjetno premaknil nekaj mest nižje. Pa tudi redna telesna aktivnost, pohodništvo, kolesarjenje… Zdaj imate nove prioritete, ki jih prinaša zakonsko življenje, ohranjanje telesne teže pa ni ravno na vrhu seznama.
Ko kuhate, pospravljate, uživate v nadgrajevanju odnosa in preživljate prosti čas s partnerjem, preprosto ne najdete časa in volje za gibanje kot prej. Mogoče bi poskusili s skupnimi aktivnostmi? Nekaj kar oba rada počneta.

Stres zaradi sprememb

Morda niste navajeni novih prioritet, saj ste naredili veliko spremembo v svojem življenju in kljub temu da veste, kako zelo vas ima partner rad in vajin odnos dober, čutite strah in tesnobo zaradi novega življenja. Ne skrbite, niste edini. Za mnoge je hrana edina rešitev, ko so pod stresom. Dobra novica pa je, da bo stres slej ko prej minil. Medtem se skušajte držati svojih zdravih navad in se redno gibati.

Preveč nezdrave hrane. Foto: Engin Akyurt / Unsplash

Biologija

Vzrok za nenadno pridobivanje telesne teže kmalu po poroki lahko leži v biologiji, natančneje v hormonih. Občutek, da ste del resne zveze, prinaša veliko čustvenih sprememb, ki vplivajo na možgane. Poleg globoke navezanosti na partnerja in sproščenosti se začne sproščati hormon oksitocin (hormon ljubezni), ki lahko vpliva na pridobivanje telesne teže.

Ampak ne skrbite, to je mogoče popraviti. Začnite skrbeti zase in več telovaditi, gibajte se in poskušajte zdravo jesti, kar se bo hitro obrestovalo.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!