fbpx

Kuharska boema

Knjige, moda in kuha. Kaj imajo pri vaju te tri zadeve skupnega? Vse so občasne aktivnosti, ki so nama tekom let postale služba. Naneslo je, da sva ljubiteljske dejavnosti, kot so pisanje, kuha, interes za modo itd., profesionalizirala. Včasih imava tudi pomisleke, saj si ...

Knjige, moda in kuha. Kaj imajo pri vaju te tri zadeve skupnega?

Vse so občasne aktivnosti, ki so nama tekom let postale služba. Naneslo je, da sva ljubiteljske dejavnosti, kot so pisanje, kuha, interes za modo itd., profesionalizirala. Včasih imava tudi pomisleke, saj si ne želiva, da bi vse, kar imava rada, postalo najina služba.

 

Ljubezen skozi želodec … oddaja, kasneje knjiga. Vajina dolgoletna želja ali splet okoliščin?

Kuharsko knjigo smo želeli izdati že več let, saj smo kot založniki specializirani za izdajo kuharic. Lukova mama Edvina je začela z Vendelino in postavila temelje v založništvu sodobne slovenske kuharske tradicije. Snemanje oddaje je izdajo knjige zgolj pospešilo. Želeli smo ustvariti  sodobnejši odnos do kuharije pri nas. Pred petnajstimi leti nam tudi na pamet ni padlo snemanje kuharske oddaje, ki bi ga pospremili z izdajo nove kuharice. Kuhanje pred kamero daje kuhariji drugačen, poseben čar v primerjavi s tem, če recept preberemo zgolj v  knjigi.

 

Sta prva pri nas, ki sta v kuharsko oddajo vključila vso družino. Kakšni so odzivi pri ljudeh, v vaši okolici?

Kuharija ne more biti sama sebi namen. Vedno kuhamo za nekoga. Midva kuhava za našo družino, torej je kuhinja najin naravni prostor, kjer ne skrivamo ničesar. Gre za ljubezen do sveta, do bližnjih, ki jo izpričuješ s tem, da nekoga povabiš na dobro pojedino. To je najbolj bazičen užitek, ki ga lahko nudiš prijateljem, znancem, okolici … Ljudje so to počeli že od nekdaj. Danes, žal, ljudje to počno vse manj in manj.

 

Vama je kakšna začimba še posebej pri srcu?

Luka: Ljudje mislijo, da se skrivnost dobre kuhinje skriva prav v začimbah, vendar skrivnost leži v kvalitetnih osnovnih sestavinah. Začimbe so zato, da dobro osnovo začinijo, ji dajo piko na i. Receptov ne smemo jemati popolnoma dobesedno. Seveda lahko zamenjamo kakšno sestavino oziroma začimbo s katero drugo, ki jo imamo. V večini primerov ni tako pomembno, ali imaš timijan ali majaron.

Valentina: Za zamenjave je potrebno imeti dosti prakse in občutka. Odločiti se moramo za eno začimbo, saj me včasih kar srce boli, ko ljudje namečejo goro začimb v hrano in pripomorejo k temu, da se okusi le-teh izničijo. Sva zagovornika lokalnih in preprostih sestavin, ki jih lahko kupimo v ”trgovini pod hišo” ali vzgojimo v lastnem vrtu.

 

Lastnosti dobrega kuharja so …

Valentina: Predanost in želja postreči nekomu nekaj zares dobrega in da vidi tistega, ki mu bo jed postregel in ne zgolj samega sebe in svoje umetnosti.

Luka: Pri pripravi knjige Umetnost preprostosti, ki raziskuje japonski način prehranjevanja in njihovo kulturo sem naletele na zanimiv stavek.Ko ješ sam, ješ za zdravje, ko ješ z drugimi, ješ za družbo. Kuharija ima vedno neki namen. 

 

Se v vaši kuhinji zgodi kdaj kuhinjski polom?

Valentina: Delala sem Esterhazy rezino. To je najboljša sladica pod soncem, res. Pregrešno dobra je. Zahteva kar nekaj dela, a se splača. Bila je nedelja dopoldne in začela sem s pripravo rezine. V kremo gre maslo, ki ga doma nisem imela dovolj. Ker je mama prihajala na obisk, sem jo prosila, da mi ga prinese. Na poti se je ustavila pri francoskem veletrgovcu in mi prinesla maslo. Spekla sem biskvitno osnovo in pripravila kremo, kamor  sem umešala kupljeno maslo, ki je bilo francosko, torej slano. Rezino sem kljub vsemu sestavila in poskusili smo se družinsko prepričati, da je vseeno dobra, saj smo se je zares veselili. Žal rezina ni bila užitna, slanost masla je pokvarila vse,  precivo je  bolj spominjala na školjke, kot pa na odlično sladico.

 

Paket kuharske prve pomoči vsebuje …

Liter oljčnega olja, dober nož, pločevinko pelatov, česen, črne oljke, špagete in črno čokolado.

                     

Kaj mora (in česa ne sme imeti) kuhar, ki da nekaj nase?

Dobre nože, ponve in lonce. Ne sme imeti mikrovalovne pečice, aa pri tem lahko kdaj pa kdaj pogledamo skozi prste. Nikakor pa ne sme imeti koncentrata goveje juhe v kocki.

 

Vama je kakšen aperitiv še posebej pri srcu?

Za aperitiv midva najraje poseževa po dobrem belem vinu. Ne braniva se Prosecco Aperola. Tudi Bloody Mary si zelo rada pripraviva, še posebej, če je dobro začinjen s koriandrom. Ceniva pa tudi  dober špricer, ki mu praviva kar penina za vsak dan.

 

Komu in kaj bi kuhala, če bi na večerjo lahko povabila kogarkoli na svetu?

Michelle in Baracku Obami. Pripravila bi hot dog iz kranjske klobase ali pa zares dobre hamburgerje. Rada bi naredila slovensko ameriško kombinacijo fast food hrane. Hamburger ni samo to, kar nam ponujajo verige hitre prehrane. Lahko je zelo sofisticirana hrana. Pravi izziv je, kaj vse lahko dodaš še med obe plasti prerezane štručke, razen lista zelene solate in mesnega polpeta. Midva bi klasičnemu receptu za to priložnost dodala nekaj slovenskega šarma.

 

Kje najraje jesta, če ne kuhata sama?

Zelo rada hodiva po svetu in raziskujeva hrano. Na Dunaju rada poseževa po klobasah na stojnicah. V Londonu greva velikokrat v sodobno kitajsko restavracijo Yauatcha. V Parizu zelo rada zaideva v bistro Chez Georges, kjer imajo odlične steake in na mizah kariraste prte. V Barceloni greva v tapas bar Inopia, čigar lastnik je brat svetovno znanega kuharskega mojstra Ferrana Adria. Zelo rada hodiva v restavracije z dušo, ki so živahne in kjer lahko opazuješ ljudi ter se prepustiš dobri hrani. V Ljubljani ceniva to, kar dela Cubo, pri Asu že vrsto let vzdržujejo kvaliteto postreženih testenin, ko si zaželiva tajske hrane, greva v Thai Inn na Rimski …

 

Dodatne Informacije

Valentina Smej Novak in Luka Novak

Ko ješ sam, ješ za zdravje, ko ješ z drugimi, ješ za družbo.

Naslednje
Leonard Cohen

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.