Marengs er små luftige småkaker med en sprø skorpe og et mykt senter, som det bare trengs to ingredienser til. Det er en annen deilig og raskt tilberedt dessert. Som mange oppfinnelser eller oppfinnelser ble denne desserten skapt helt ved et uhell, nemlig fordi det var nødvendig å bruke eggehvitene til overs fra en annen oppskrift.
Vam je padel ‘cuker’? Meringue so slastni puhasti piškoti, ki bodo zadovoljili prav vse odjemalce sladkorja. Dessert, ki je ime dobila po švicarskem mestu, njen nastanek pa sega v daljno leto 1692, se danes uporablja v različne namene – za okrasitev, kot nadev za druge sladice ali kot samostojna sladica.
LES MER: Oppskrift: syndig gode pannekaker med Nutellafyll
Okusno kremo pripravimo iz beljakov in sladkorja v prahu. Povsem preprosto je. Meringue je še ena od tisti sladic, ki se jim ni moč upreti. Še dobro, da ni prehuda kalorična bomba.
Recept – meringue:
Sestavine – meringue:
- 2 eggehviter
- 100 g melis
- žlička vinskega kamna (po želji)
Postopek priprave meringue:
Beljake damo v skledo in jim dodamo 3 žličke sladkorja ter vinski kamen (zaradi slednjega bo masa bolj čvrsta in gladka). Začnemo mešati z ročnim mešalnikom, najprej počasi, nato pa hitrost povišamo. Med mešanjem postopno dodajamo sladkor. Stepamo tako dolgo, da dobimo čvrst sneg. Nadevamo ga v brizgalno vrečko in z njo nabrizgamo kupčke na peki papir, s katerim smo obložili pekač. Tega postavimo v pečico, segreto na 100 stopinj Celzija, in beljakov sneg pečemo 45 minut. Po tri četrt ure pečico ugasnemo in pustimo stati še eno uro. Po tem času piškote vzamemo iz pečice in pustimo, da se ohladijo. Sladica je gotova. Pa dober tek! Po želji lahko sneg oplemenitite z dodatki, kot so mleti lešniki, ali aromo, kot je vaniljeva.