Libanonská kuchyňa je považovaná za jednu z najchutnejších a najzdravších. A tak ako je to taviaci kotol najlepších jedál Blízkeho východu, je taviacim kotlom kulinársky špecifických reštaurácií, resp. ľavom brehu Trubarjeva ulice v Ľubľane, kde našla svoje sídlo aj novootvorená reštaurácia „Libanonske meze in other pleasures“. Napokon, o Blízkom východe môžeme hovoriť aj mimo politického kontextu.
Trubarjeva 45
Ľubľana
Od prejšnjega tedna tako Trubareva ob falaflih, ipd., ponuja tudi eklektični izbor toplih in hladnih mesnih in vegeterijanskih libanonskih mez, t.j. majhnih obrokov (nekakšna libanonska različica španskih tapasov), ki jih večinoma sestavljajo šaláty, prigrizki v obliki popečene zelenjave in morskih sadežev, (p)omake, kumarice in druga vložena zelenjava ter arabski kruh (tudi tu ‘domač’ in sveže pečen), ki jih, kot veleva tradicija, pospremi pijača (ali obratno, da meze pospremijo pijačo), tu bo to predvsem arak (žganje oplemeniteno z janežem) in libanonsko vino. Seveda postrežejo tudi tipične glavne jedi, ne manjkajo pa niti z aromami prepletene dezerty z baklavo na čelu.
ČÍTAJ VIAC: Terasa reštaurácie 1906 ponúka najkrajší výhľad na ostrov Bled
Libanonska kuhinja je Evropejcem precej blizu saj ima zametke mediteranske, le da z nekaj več ‘začimbami’, ki so jih v libanonsko ‘mineštro’ skozi zgodovino zmetali njeni zavojevalci. Več, ko le ščepec se je vanjo zaradi dolge vladavine Turkov usula turška kulinarika, osladkali pa so jo predvsem Francúzsky, ki so med drugim za sabo pustili kifeljčke.