10 dokumentarnih filmov, zaradi katerih boš začel razmišljati trajnostno

Nekateri so kontroverzni, večina od njih je neverjetnih, čisto vsi pa nam bodo pomagali, da začnemo razmišljati trajnostno!

Dokumentarni filmi so eden boljših načinov, da se spoznate z okoljskimi vprašanji in se izobrazite o področjih trajnosti, za katera morda še nimate znanja. Vabimo vas, da si ogledate 10 dokumentarnih filmov, zaradi katerih boste začeli razmišljati trajnostno in s katerimi boste šele zares spoznali, kaj nas lahko čaka v prihodnosti, če ne bomo spremenili načina našega življenja!

Neprijetno nadaljevanje: Čas se izteka (An Inconvenient Sequel: Truth to Power, 2017)

Desetletje po snemanju Neprijetne resnice se je nekdanji podpredsenik ZDA in okoljski aktivist Al Gore vrnil z nadaljevanjem, s katerim obnavlja svojo zavezanost boju proti podnebnim spremembam.

V dokumentarnem filmu Neprijetno nadaljevanje: Čas se izteka (An Inconvenient Sequel: Truth to Power, 2017), ki sta ga režirala Bonni Cohen in Jon Shenk, Al Gore predstavlja nekaj resničnih in trenutnih groženj, na katere nas je opozoril že v filmu iz leta 2006, le da tokrat uporablja še močnejše argumente. Kamera spremlja nekdanjega podpredsednika na njegovem potovanju po svetu, ko poskuša vplivati na podnebno politiko. V filmu predstavlja možne rešitve za ublažitev posledic in prilagoditev človeške rase, češ da še imamo čas, da ustavimo globalno segrevanje.

Leta nevarnega življenja (Years of Living Dangerously, 2017)

Prva serija Leta nevarnega življenja iz leta 2014 je obveljala za “najpomembnejšo televizijsko serijo, ki je bila kdajkoli posneta”, prav tako je osvojila emmyja za izjemen dokumentarec. Gre za produkcijo Jamesa Camerona, Jerryja Weintrauba in Arnolda Schwarzeneggerja za National Geographic, ki vključuje hollywoodske zvezdnike, novinarje ter producente.

Med njimi so David Letterman, Ian Somerhalder, Ty Burell, Gisele Bündchen in Jack Black, ki ozaveščajo o hudih posledicah podnebnih sprememb. Od Indije do Kenije, Kitajske, amazonskega deževnega gozda v Braziliji, do Velikega koralnega grebena v Avstraliji – svetovne zvezde raziskujejo težave in rešitve v segmentu globalnega segrevanja in varovanja okolja.

Pred potopom (Before the Flood, 2016)

Še en zvezdnik, ki svoja prizadevanja usmerja v boj proti podnebnim spremembam, je igralec Leonardo DiCaprio, ki je leta 2016 skupaj z režiserjem Martinom Scorsesejem posnel dokumentarni film za National Geographic.

Film, ki je bil premierno predvajan na spletu, analizira, kako lahko preprečimo okoljske težave, kot so izginotje ogroženih in naravnih ekosistemov, ki jim grozi izumrtje, ali ogroženih avtohtonih skupnosti. Dokumentarec, ki ga je Leonardo DiCaprio dosledno in privlačno predstavil, ima impresivno igralsko zasedbo, med drugim Baracka Obamo, Billa Clintona, Bana Ki-moona, papeža Frančiška, znanstvenike iz vesoljske agencije NASA, gozdarske naravovarstvenike, voditelje skupnosti in okoljske aktiviste.

Prava cena (The True Cost, 2015)

Dokumentarni film Prava cena pripoveduje zgodbo o oblačilih, ki jih nosimo, o ljudeh, ki jih izdelujejo, in učinku, ki ga ima tekstilna industrija na ta planet. Cene oblačil že desetletja padajo, stroški njihove izdelave pa dramatično naraščajo, a jih danes nosijo ljudje, ki jih izdelujejo, in okolje, kjer se tekstilna industrija nahaja.

Dokumentarni film, ki odgrne zaveso nepovedane zgodbe in nas pozove, da se vprašamo, kdo v resnici plačuje pravo ceno naših oblačil.

The Game Changers (2018)

V režiji z oskarjem nagrajenega režiserja dokumentarnih filmov Louieja Psihoyosa in v izvršni produkciji Jamesa Camerona, Arnolda Schwarzeneggerja, Jackieja Chana, Lewisa Hamiltona, Novaka Đokovića in Chrisa Paula, The Game Changers pripoveduje zgodbo o Jamesu Wilksu, elitnem trenerju specialnih sil in zmagovalcu The Ultimate Fighter, ki potuje po svetu, da bi odkril optimalno prehrano za človeško delovanje. Skupaj z elitnimi športniki, vojaki, vizionarskimi znanstveniki, kulturnimi ikonami in vsakdanjimi junaki, trajno spremeni svoje razumevanje hrane in definicijo resnične moči.

Dokumentarni film se tako osredotoča na rastlinsko prehrano za športnike. Obsega več zgodb o uspešnih športnikih na rastlinskih dietah, sklicuje se na znanstvene študije in se dotika tudi drugih argumentov za rastlinsko prehrano.

Ten Billion (2015)

Za tem filmom stoji režiser Peter Weber, v njem pa združuje dognanja študije, ki jo je pred desetletjem vodil Stephen Emmott, direktor računalniške znanosti pri Microsoftu. Ta je nastala na podlagi napovedi skupine znanstvenikov, kakšno bo življenje na Zemlji ob koncu 21. stoletja.

Študija predstavlja izzive, s kateremi bi se do takrat lahko srečala človeška rasa z 10 milijardami prebivalcev, ob upoštevanju dejstva, da so naravni viri planeta omejeni. To je pomembno opozorilo o nevarnosti prenaseljenosti!

Cowspiracy: Skrivnost trajnosti (Cowspiracy: The Sustainability Secret, 2014)

Kip Andersen in Keegan Kuhn v dokumentarcu Cowspiracy preučujeta živinorejsko industrijo in njen vpliv na okolje. Ko njune raziskave napredujejo, je dostop do zaupanja vrednih podatkov o okoljskih posledicah reje živali vse težji, zlasti na industrijski ravni.

V intervjujih z nevladnimi organizacijami in politiki odkrijeta, da združenja za zaščito narave morda res ne naredijo vse, kar je v njihovi moči, da bi se reja živali usmerila k trajnosti. Bi bila lahko za tem obsežna zarota, ki vključuje skrivne interese?

Hrana, d.d. (Food, Inc., 2008)

Dokumentarni film, ki ga je režiral z emmyjem nagrajeni filmski ustvarjalec Robert Kenner, se osredotoča na stanje ameriškega živilskega sistema in industrije ter razkriva, kako se ta agresivni model širi po vsem svetu. V resničnem formatu združuje intervjuje s proizvajalci in kmeti, ki jih dušijo velike multinacionalke, ki želijo izvajati lastne metode proizvodnje, ne glede na posledice.

Transgena krma, zavajajoče tržne tehnike, intenzivno kmetovanje … Nekatere multinacionalke, ki so med drugim omenjene v filmu, kot so Monsanto, Tyson Foods ali Smithfield Foods, v njem niso želele nastopiti. Film, ki bo spremenil vaš pogled na hrano in predvsem na to, kaj boste naslednjič jedli!

Skriti zaliv (The Cove, 2009)

Skoraj 23.000 delfinov vsako leto surovo zakoljejo v zalivu The Cove v narodnem parku Taiji na Japonskem, da bi meso prodali za hrano, kljub visoki vsebnosti živega srebra. Nekaj pa jih za mastne denarce žive prodajo v delfinarije po vsem svetu, kot je na primer Seaworld. V z oskarjem nagrajenem dokumentarcu najbolj znan trener delfinov Rick O’Barreyja obsoja ujetništvo delfinov in ork, kot tudi njihovo pobijanje, ki se dogaja z namenom trgovanja s temi čudovitimi živalmi.

Film je mešanica aktivizma in vohunjenja. Vznemirajajoč dokumentarni film je sestavljen iz skritih kamer in podmorskih mikrofonov, ki razkrivajo strašljivo resničnost onkraj delfinarijev.

Waste Land (2009)

To je zgodba o največjem odlagališču odpadkov v Latinski Ameriki, v Riu de Janeiru. Režiserka Lucy Walker in dva brazilska režiserja João Jardim in Karen Harley, ki sta dokumentarec tudi producirala, želij občinstvu pokazati, kakšno je vsakodnevno življenje ljudi, ki živijo na tem odlagališču.

Brazilski umetnik Vik Muniz se odpravi na smetišče Jardim Gramacho z namenom, da vse tiste zbiralce smeti ovekoveči na sliki in jih predstavi kot umetniško delo. Dokumentarec, ob katerem bo marsikomu neprijetno prav zaradi njegove surove resničnosti.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!