fbpx

Polit računalnik? Kaj, če slučajno “zaliješ” prenosnik ali tipkovnico s kavo? Rešitev je v hitri reakciji!

Piješ kavo in jo poliješ po računalniku ... Kaj narediti?

Polit računalnik? Če se hitro odzovete in upoštevate nekaj osnovnih pravil, obstaja velika možnost, da jo vaš prenosnik ali tipkovnica odnese brez večjih posledic.

Ste na prenosnik ali tipkovnico “polili” tekočino? Iščete rešitev za vaš polit računalnik? Za začetek takoj izklopite prenosni računalnik iz elektrike. Če tekočina prodre v tipkovnico in doseže notranjost prenosnika, lahko povzroči kratek stik in poškoduje komponente. Ko izklopite računalnik vam priporočamo, da uporabite gumb za izklop, ki ga držite nekaj dlje, da se računalnik takoj ugasne! Če je možnost, odstranite baterijo oziroma obvezno izklopite računalnik iz vira napajanja.

Znana situacija: natočiš si kavo in ker si še zmeden, poliješ tekočino po tipkovnici! Potem pa panika!

Ko ste poskrbeli, da prenosnik ni več vklopljen, računalnik obrnite tako, da bo iz njega izteka tekočina in ga obrišite s kuhinjskimi krpami oziroma brisačo. Mnogi svetujejo, da uporabite ročni kuhinjski sesalnik, da med tipkami odstranite čim več tekočine že v prvem trenutku. Ne uporabljate čistil in ne nanašajte dodatne vlage! Določena čistila lahko vsebujejo kemikalije, ki močno škodujejo vezju!

Naslednji korak je sušenje notranjih komponent. Če lahko varno in enostavno odstranite zunanji pokrov, to storite in vse v notranjosti posušite. Ne uporabljajte sušilnika za lase, ker bo ustvaril statično elektriko in lahko z njim naredite absolutno več škode kot koristi.

Nato odstranite tipke in očistite vse, kar je spodaj – če lahko (vse je odvisno od vrste prenosnika). Če tipk ne morete odstraniti (ne uporabljajte sile), pustite prenosnik takšen, kot je, in ga obrnite na glavo.

Mogoče ni neumen nasvet – kavo ob računalniku pijte iz posebnih “zaprtih” lončkov! Varnost vaše opreme naj bo na prvem mestu!

Poiščite varno mesto, kamor boste lahko postavili prenosnik tako, da bo odprt in tipke obrnjene navzdol. Poskusite ga nastaviti tako, da ne poškodujete zaslona, ​​sicer boste morali popraviti tipkovnico, komponente in zaslon. Za vsak slučaj pustite računalnik v tem položaju najmanj 24 ur, še bolje 36 ur.

Po sušenju prenosnika boste morda imeli težave z lepljivimi tipkami. Vzemite navadne mokre robčke, počistite in ne bi smeli imeti več težav. Če ste upoštevali vse, kar smo našteli, in računalnik še vedno ne deluje, je čas, da obiščete lokalnega serviserja, ki bo računalnik strokovno pregledal in za plačilo odpravil vse napake ali pa rešil vaš trdi disk ter vaše dragocene podatke in delo.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!