iOS 14: nove funkcije za iPhone, ki jih preprosto obožujemo

iOS 14 je tukaj, za vaš iPhone pa prinaša kup uporabnih novih funkcij. Pokazali vam bomo nekaj naših naljubših in kako jih uporabiti.

Potem, ko ste iOS 14 namestili na svoj iPhone, ste se morda vprašali, kje začeti? No, čaka vas priboljšek! Applova nova posodobitev vsebuje nabor svežih funkcij, ki bodo spremenili način uporabe telefona na bolje! V mnogih pogledih je to Applov najbolj zavzet “facelift” v zadnjih letih!

Od izboljšav za iMessage in priročnega “androidovskega” razdelka za aplikacije, do pripomočkov za domači zaslon – kar nekaj novih funkcij lahko začnete uporabljati kar takoj! Če še telefona niste posodobili, si vzemite nekaj časa in pripravite iPhone na novo posodobitev. Nato pa hitro preverite, katere so naše najljubše fukcije v iOS 14 in kako jih uporabljati!

1. Označite nekoga v pogovoru

Applove posodobitve v iMessage so primarno osredotočene na skupinske pogovore. Tako lahko nekoga v pogovoru označite, ko želite njegovo pozornost in direktno odgovorite na sporočilo tako, da ustvarite niz pogovorov znotraj glavnega pogovora. Tako je večja verjetnost, da se bo oseba pravočasno odzvala.

Foto: Apple

Označevanje je popolna preprosto. V klepetu samo napišite simbol @, ki mu sledi ime. Odgovor na določeno sporočilo se izvede tako, da nekoliko dlje pridržite sporočilo in izberete “Odgovori”.

2. Pripnite pogovor na vrh sporočil

Če pogovor pripnete na vrh aplikacije iMessage, to pomeni, da vam ni treba brskati po dolgem seznamu stikov in po skupinskih pogovorih, da bi se dokopali do vašega naljubšega stika. To je še posebej koristno, če imate skupino, na primer družinski klepet ali prijateljski klepet, s katero vsak dan komunicirate, ali pa če načrtujete kak dolgoročnejši dogodek.

Foto: Apple

Stik ali pogovor lahko pripnete na vrh seznama pogovorov tako, da dlje pridržite pogovor in izberete ikonico, ob kateri piše Pin.

3. Apple ima zdaj svojo aplikacijo za prevajanje

Namesto da bi na iPhonu uporabljali Google Translate, lahko zdaj v iOS 14 uporabljate lastno aplikacijo Translate, ki omogoča pretvorbo besedila in celo pogovore z nekom, ki govori vam tuj jezik. Prevajate lahko angleščino, mandarinsko kitajščino, francoščino, nemščino, španščino, italijanščino, japonščino, korejščino, arabščino, portugalščino in ruščino.

Foto: Apple

Ko odprete aplikacijo, imate dve možnosti. Vtipkate lahko samo besedo ali besedno zvezo, ki jo želite prevesti, ali pa tapnete ikono mikrofona na dnu zaslona, če želite uporabiti funkcijo pretvorbe glasu v besedilo. Ko končate, bo aplikacija prevedla, kar ste povedali, v izbrani jezik. To je še posebej koristno, če želite nekomu na hitro zastaviti vprašanje ali pa želite slišati izgovorjavo.

Če želite nadaljevati s pretvorbo glasu v besedilo, obrnite telefon v ležeči način in tapnite na isto ikono mikrofona – ni vam je treba pritiskati, niti ne držati.

4. Bolj organiziran začetni zaslon s knjižnico aplikacij

Ste si kdaj zaželeli, da bi imel vaš iPhone razdelek oziroma “predal” za aplikacije, kot ga ima Android? No, zdaj ga ima. Imenuje se App Library.

Knjižnica aplikacij je nov zaslon, ki živi desno od vašega domačega zaslona. Vse aplikacije v telefonu samodejno razporedi v mape glede na kategorijo aplikacij. Namen te funkcije je, da vam olajša iskanje aplikacij, nameščenih na iPhonu. Z roko v roki gre še ena nova funkcija začetnega zaslona, ki omogoča skrivanje tistih strani z aplikacijami, ki jih le redko uporabljate.

Foto: Apple

Uporabite knjižnico z aplikacijami, ko želite odpreti aplikacijo, ki ni prikazana na začetnem zaslonu. Če želiti priti do nje, povlecite z desne proti levi, da greste mimo zadnjega začetnega zaslona. V samodejno organiziranih mapah poiščite želeno ikono aplikacije ali pa z iskalno vrstico na vrhu zaslona poiščite aplikacijo po imenu, če niste prepričani kje se nahaja. Na vrhu zaslona knjižnice aplikacij najdete tudi dve mapi: Predlogi in Nedavno dodani. Obe se bosta samodejno posodabljali in prilagajali aplikacije v mapah, glede na to, kako pogosto jih boste uporabljali in kaj ste pred kratkim namestili.

5. Pripomočki imajo nov videz in dom

Ni vam več treba zavidati prijateljem, ki uporabljajo Android. iPhone ima z operacijskim sistemom iOS 14 lahko zdaj pripomočke tudi na začetnem zaslonu.

Namesto, da so pripomočki omejeni samo Today View, ki živi na levi strani vašega domačega zaslona, lahko zdaj pripomočke dodajate neposredno na zaslon z možnostjo različnih velikosti. Obstaja celo pripomoček Smart Stack, ki vam prikaže informacije iz več aplikacij, ko meni, da jih potrebujete. Tako vam lahko na primer pokaže vreme ob koledarju, ko se zjutraj zbudite, popoldne, ko se odpravite na sprehod s psom, pa se ta pripomoček na primer spremeni v pripomoček za spremljanje aktivnosti.

Foto: Apple

Svoje pripomočke lahko najdete v Today View, levo od domačega zaslona. Lahko pa pripomoček povlečete iz Today View na domači zaslon. Med urejanjem postavitve pripomočka lahko tapnete na znak plus z zgornjem levem kotu zaslona, odprete galerijo pripomočkov in si ogledate, katere pripomočke lahko dodate v svojo napravo. Pripnete jih lahko na svoj začetni zaslon in jih prilagodite svojim željam.

6. Slika v sliki je priročno orodje, ki ga boste preprosto oboževali

iPad že nekaj let predvaja videoposnetek v načinu slika v sliki, zdaj pa ta funkcija končno prihaja tudi na iPhone.

Slika v sliki ustvari sličico videposnetka, ki se predvaja, tudi ko ste v drugi aplikaciji ali na drugem zaslonu. Prikaže se, ko se želite prestaviti k drugim funkcinonalnostim telefona, vendar ne želite ustaviti videposnetka.

Foto: Apple

Kadarkoli gledate videoposnetek v podprti aplikaciji, kot je npr. Twitch, in podrsate nazaj na domači zaslon, se bo video še naprej predvajal v manjšem oknu. Sliko v sliki lahko povlečete po zaslonu, prilagodite njeno velikost in jo celo začasno skrijete z zaslona. Ko končate, tapnite X, da zaprete video. Oh, in ne pozabimo – slika v sliki deluje tudi z videoklici FaceTime in drugimi aplikacijami.

Več novosti z letošnje septemberske predstavitve Appla najdete na tej povezavi.

Dodatne Informacije

apple.com

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Lasso je robot, ki bo recikliral naše recikliranje