10 načinov uporabe jajčne lupine, ki v gospodinjstvu delajo čudeže

Naslednjič, ko bomo pripravljali palačinke, omleto ali katerokoli jed, kjer bomo potrebovali jajca, nikakor ne zavržimo jajčne lupine. Ta je namreč v gospodinjstvu še kako uporabna. Tukaj je deset primerov uporabe čudežne jajčne lupine, ki bo poskrbele za čudeže tudi v gospodinjstvu ali pa na naši koži.

1. Naravni odmaševalec odtokov.

Nekaj zdrobljenih jajčnih lupin se lahko kaj hitro zatakne v našem pomivalnem koritu. Te ujamejo nase druge trdne snovi in se postopoma zlomijo in razgradijo. Na ta način jajčne lupine naravno sčistijo naše cevi.

2. Iz jajčnih lupin pripravimo močno čistilo.

Zmleta jajčna lupina naredi čudovito (in nestrupeno) polirno sredstvo za lonce, ponve ali vaze. Če jih pomešamo z nekoliko milnice, dobimo močno čistilo.

3. Kava bo manj grenka.

Če dodamo jajčne lupine kavi v filtru, bo naša jutranja kava manj grenka. Ostanek mlete kave, jajčnih lupin in bio-razgradljivega filtra, lahko nato damo na kompost.

4. Pomirimo razdraženo kožo.

Če jajčno lupino raztopimo v majhnem kozarcu jabolčnega kisa (to ponavadi traja približno dva dni), lahko mešanico uporabimo za pomiritev manj razdražene kože ali pa srbečice.

5. Jajčna lupina je lahko tudi negovalna obrazna maska.

Posušene jajčne lupine zdrobimo v možnarju ter jih nato pomešamo z beljakom. Masko si nanesemo na obraz in pustimo, da se posuši. Nato je speremo. Naša koža bo bolj zdrava in ne bomo imeli občutka zategovanja.

PREBERITE ŠE: Enostavni načini kako iz sadja in zelenjave odstranimo vse pesticide

6. Naredimo si lastno zalogo kalcija v prahu.

Preskočimo tablete ter preprosto pečimo jajčne lupine pri 350 stopinjah Celzija, 8 minut. Ko jih ohladimo, jih zmeljimo v fin prah. Žličko (ali manj) tega praha lahko enkrat dnevno dodamo v naš smoothie ali sok.

7. Naše perilo je lahko ponovno belo.

Če bomo dodali nekaj jajčnih lupin v mrežico za perilo ter to nato med perilo v pralnem stroju, bomo iz perila s pomočjo lupine pobrali sivino.

8. Prestrašimo polže v vrtu.

Zdrobljene jajčne lupine, ki jim bomo razvrstili med naše vrtnice in druge cvetlice, bodo te obranile pred lačnimi rastlinojedci, kot so lazarji, polži in gosenicami. Vonj jajčnih lupin pa naj bi celo odgnal jelena.

9. Okrepimo tudi našega ljubljenčka.

Suhe jajčne lupine, ki smo jih pekli na 250 stopinjah Celzija pol ure, vstavimo v plastično vrečko, ki jo lahko dobro zapremo ter jih nato z valjarjem zdrobimo v fin prah. Prah lahko dodamo v hrano našega psa, kalcij v njem pa bo okrepil njegove kosti in zobe.

10. Modeli za čokolado ali želatino.

Pazljivo napolnimo izpihane jajčne lupine z želatino ali čokolado. S tem bomo oblikovali posladek edinstvene jajčaste oblike; preden serviramo, pazljivo odluščimo lupin ali pa jo pustimo ter gostom prepustimo, da najdejo svoje čokoladno presenečenje.

Zdaj, ko so naši možgani polni informacij o iznajdljivih ponovnih uporabah jajčne lupine, naj še dodamo, da so raziskovalci na Ohio State University odkrili, da bi lahko bile jajčne lupine ključnega pomena za proizvodnjo cenovno ugodnega vodikovega goriva. Slišali smo že za frazem “hoditi po jajcih”, morda se bomo v prihodnosti na njih tudi vozili.

Prelistaj našo revijo

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Kako pravilno skrbeti za živo božično drevo v loncu?