10 držav, v katerih ženske najbolje živijo in delajo

10 najboljših držav za delo v tujini za ženske

Selitev v drugo državo zaradi kariere je lahko na samem začetku strašljiva, a lahko ta na dolgi rok izboljša vaše življenje. Kaj kažejo izsledki nove raziskave o izseljenstvu? Na katerih 10 držav prisegajo ženske in zakaj?

Misel na selitev v tujino zaradi kariere je za ženske nekoliko bolj strašljiva kot za moške – podatki spletne strani InterNations, ki je tudi največja izseljenska skupnost na svetu, kažejo, da se ženske redkeje odločajo za selitev v tujino zaradi kariere (25 %) v primerjavi z moškimi (38 %). In sicer 28 % žensk navaja, da so se preselile v tujino zaradi izobraževanja, ljubezni ali partnerjevega dela, pišejo v raziskavi z naslovom Svet skozi oči izseljenca.

Ti rezultati naj ne bi bili presenetljivi, a verjamejo, da obstaja način, da se ženske spodbudi k temu, da se osredotočijo na svojo lastno kariero, ne pa na partnerjevo. Tako so 8855 žensk, ki so se preselile v tujino, spraševali o zadovoljstvu z zaposlitvijo in s kakovostjo bivanja, da bi ugotovili, katere so najboljše države za življenje in delo v tujini. In to so izsledki raziskave.

To je 10 najboljših držav za delo v tujini za ženske.
To je 10 najboljših držav za delo v tujini za ženske.

10. ŠPANIJA

Ženske, ki so se preselile v Španijo, so to državo umestile na tretje mesto po kakovosti življenja (prvo mesto Tajvan, drugo mesto Portugalska), ker velja za odličen kraj za uživanje, ki nudi veliko možnosti za sproščanje. Kot poročajo ženske, ljudje v Španiji delajo zato, da bi živeli, in ne živijo zato, da bi zgolj delali. V kontekstu kariernih možnosti se je ta dežela znašla na 10. mestu – 49 % žensk meni, da je španska ekonomija stabilna, 51 % jih trdi, da imajo zagotovljeno varnost zaposlitve.

9. AVSTRALIJA

Ženske (70 %) so zadovoljne s tem, da jim tukaj uspeva usklajevati zasebno življenje in delo (v svetovnem povprečju le 60 % ljudi to uspeva). 60 % jih zatrjuje tudi, da zaslužijo več, kot bi zaslužile v domovini, in so zadovoljene s svojim delom. Avstralijo označujejo kot državo z ugodnim vremenom in naravo, ki jo je vredno raziskati.

Avstralija je na devetem mestu.
Avstralija je na devetem mestu.

8. ČEŠKA

Dežela, ki je blizu našim krajem in je priljubljena izletna točka med Slovenci, se je znašla na seznamu 10. najboljših držav za delo za ženske, ki so v povprečju za 11 % zadovoljnejše s svojim življenjem na Češkem v primerjavi z moškimi. Ženske poročajo (83 %), da so zadovoljne s svojim delom, z lahkoto napredujejo na delovnem mestu (78 %) in da lahko usklajujejo med delom in zasebnim življenjem (79 %).

7. SINGAPUR

Singapur je sinonim za tehnološki napredek, kar potrjujejo tudi ženske, ki so se preselile v mesto prihodnosti. Tretjina žensk je menedžerk ali uslužbenk v tehnoloških podjetjih. To mesto naj bi bilo prijazno družinam, zato ženske poročajo, da so najbolj zadovoljne z možnostjo usklajevanja med zasebnim življenjem in delovnimi obveznostmi.

6. OMAN

Življenje v Omanu naj bi bilo po poročanju žensk zelo lagodno: ljudje so prijazni in imajo veliko časa za sproščanje. Skoraj vse ženske pravijo, da so se v to mesto preselile zaradi kariere. Zadovoljne so z osebnimi financami in kakovostjo življenja.

Življenje v Omanu naj bi bilo po poročanju žensk zelo lagodno.
Življenje v Omanu naj bi bilo po poročanju žensk zelo lagodno.

5. KOSTARIKA

Kostarika velja za srečno destinacijo, in sicer ženske poročajo, da v tem mestu lahko zelo hitro najdejo prijatelje, kraje za sproščanje in se počutijo kot da so doma. Z ekonomskega vidika je le 19 % žensk nezadovoljnih z ekonomijo, zadovoljne pa naj bi bile predvsem z osebnimi financami.

4. MEHIKA

Podobno kot Kostarika je tudi Mehika dežela, v kateri naj bi ženske našle srečo in se sproščali. Zaradi prijaznih ljudje naj bi se tam počutile, kot da so doma. Ženske poročajo, da so zadovoljne z možnostjo napredovanja in osebnimi financami. 40 % jih poroča, da so preselile v Mehiko zaradi finančnih razlogov. Po podatkih iz raziskave velja Mehika za drugo državo na svetu z najmanjšimi življenjskimi stroški (prvo mesto pripada Bolgariji).

3. TAJVAN

Ženske, ki so se v Tajvan preselile zaradi dela, so zadovoljnejše od moških, in sicer je več kot dve tretjini žensk reklo, da na svojem delovnem mestu lahko napredujejo in imajo zagotovljeno varnost zaposlitve. Zadovoljne so tudi zmožnostjo usklajevanja med zasebnim življenjem in delovnimi obveznostmi (77 %).

Ženske poročajo tudi, da so Tajvanci zelo pozitivni in prijazni, zato se z njimi lahko pogajate, vse dokler dobro delate. Odnos do tajske ekonomije je pozitiven.

Ženske, ki so se preselile zaradi dela na Tajvan, so zadovoljnejše od moških.
Ženske, ki so se preselile zaradi dela na Tajvan, so zadovoljnejše od moških.

2. EKVADOR

Ženske poročajo, da so zadovoljne z varnostjo zaposlitve in možnostjo napredovanja. Kakovost življenja naj bi bila visoka, saj jim kraj nudi osebno zadovoljstvo in veliko možnosti za sproščanje. Ženske cenijo možnost usklajevanja med zasebnim življenjem in delovnimi obveznostmi. Stroški življenja so nizki (država se je znašla na šestem mestu), ženske so zadovoljne tudi z osebnimi financami.

1. BAHRAJN

Bahrajn velja za najpopularnejšo destinacijo med ženskami (in tudi moškimi), ki poročajo (88 %), da so zadovoljne s kakovostjo življenja v tem kraju. Ženske so ocenile možnost napredovanja in varnost zaposlitve z najvišjo oceno. To je mesto, v katerem se počutijo kot doma (druga je Mehika), saj to tam našle osebno srečo.

Bahrajn je tudi tretja najbolj ugodna država za šolanje in prva za družinsko življenje.

Dodatne Informacije

Več informacij:
internations.org

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!