fbpx

10 nasvetov, kako prenehati smrčati: partner vam bo hvaležen

Foto: envato

Smrčanje je tema marsikatere šale ali šaljivega pogovora, a v resnici lahko povzroča marsikatero nevšečnost. Smrčanje ne moti samo vašega počitka, ampak je lahko tudi simfonija frustracij za vašega partnerja v postelji. V prispevku vam razkrivamo 10 nasvetov strokovnjakov, kako prenehati smrčati.

Smrčanje ni nerešljiva uganka, zato si poglejmo, kako prenehati smrčati. Pravzaprav je pogosto povezana z različnimi dejavniki življenjskega sloga, ki jih je mogoče odpraviti z nekaj preprostimi spremembami. Če nekoliko prilagodite svoj življenjski slog in spalne navade, lahko uživate v mirnejših nočeh in bolj sproščenem spancu.

Foto: envato

1. Ohranjajte zdravo težo

Odvečna teža, zlasti okoli vratu, lahko prispeva k smrčanju. Ko se zredite, lahko zožite dihalne poti, kar poveča verjetnost za pojav smrčanja. Osredotočite se na uravnoteženo prehrano in redno vadbo, da se znebite odvečnih kilogramov in zmanjšate smrčanje.

2. Spanje na boku

Spanje na hrbtu lahko povzroči, da se jezik in mehko nebo sesedeta v zadnji del grla, kar povzroči smrčanje. Poskusite spati na boku, da ohranite odprte dihalne poti. Lahko celo uporabite blazine za telo, ki vam pomagajo ohraniti ta položaj vso noč.

Smrčanje je zelo pogosta težava, ki prizadene tako moške kot ženske.
Foto: Andrea/Pexels

3. Dvignite glavo

Dviganje glave med spanjem lahko pomaga preprečiti kolaps dihalnih poti. To lahko dosežete z uporabo debelejšega vzglavnika ali z vlaganjem v vzglavnik v obliki klina, ki je zasnovan tako, da držita glavo in zgornji del telesa dvignjena.

4. Hidracija in vlažnost

Suh zrak lahko draži grlo in nosne poti, kar povzroči smrčanje. Naj bo vaša spalnica dobro navlažena in ostanite hidrirani ves dan, da zmanjšate verjetnost smrčanja, ki ga povzroča suh zrak.

5. Omejite alkohol in pomirjevala

Alkohol in pomirjevala sproščajo mišice v grlu, kar poveča verjetnost smrčanja. Poskusite se izogibati tem snovem, zlasti v urah pred spanjem.

6. Imejte redni urnik spanja

Vzpostavitev dosledne spalne rutine lahko izboljša kakovost spanja in zmanjša smrčanje. Pojdite spat in se zbudite vsak dan ob isti uri, tudi ob koncu tedna, da uravnate notranjo uro svojega telesa.

7. Očistite nosne poti

Če imate zamašen nos ali imate alergije, so lahko vaši nosni prehodi delno zamašeni, zaradi česar je težje dihati skozi nos in povečate možnosti za smrčanje. Uporabite fiziološke razpršila, nosne trakove ali vlažilec, da ohranite nosne poti čiste.

Foto: Kampus/Pexels

8. Ostanite dobro hidrirani

Dehidracija lahko povzroči lepljive izločke v grlu in ustih, kar lahko poveča smrčanje. Čez dan popijte dovolj vode, da ohranite vlažnost dihalnih poti in zmanjšate smrčanje.

9. Izogibajte se težkim obrokom pred spanjem

Zaužitje velikega obroka tik pred spanjem lahko povzroči prebavne motnje in poveča tveganje za smrčanje. Poskusite končati jesti vsaj dve do tri ure pred spanjem, da boste imeli telo čas za prebavo hrane.

10. Razmislite o napravah proti smrčanju

Če samo spremembe življenjskega sloga ne rešijo vaših težav s smrčanjem, razmislite o uporabi pripomočkov proti smrčanju, kot so nosni trakovi, ustniki ali celo posebne blazine. Te naprave vam lahko pomagajo ohranjati odprte dihalne poti in zmanjšajo smrčanje.

Znižano za 10,00 EUR
Orthopädisches Nackenstützkissen /...
3.104 ocen
Znižano za 13,36 EUR
Anti-Schnarchschiene, Schnarchstopper Mundstück...
85 ocen

Zadnja posodobitev 2024-02-23 / Partnerske povezave / Vir fotografij: Amazon Product Advertising API

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.