fbpx

10 poklicev, ki jih bo kmalu delal humanoidni robot! Bo zamenjal tebe?

Napredek umetne inteligence in humanoidnih robotov.

Foto: Midjourney

Ko se zazremo v prihodnost, ki jo sooblikujejo umetna inteligenca (AI) in humanoidni roboti, nas preveva občutek, kot da smo stopili naravnost v scenarij znanstvenofantastičnega filma. "AI bo verjetno že naslednje leto pametnejša od kateregakoli posameznika. Do leta 2029 bo verjetno pametnejša od vseh ljudi skupaj," pravi Elon Musk, kar odpira vrata v svet, poln izjemnih možnosti in neizbežnih izzivov. Predvidevanja, da bodo nekateri poklici, kot so računovodstvo in prevajalstvo, izumrli, so neizogibna realnost. A hkrati smo upali, da bo ostalo nekaj področij, kot je fizioterapija, varno pred digitalnim prevzemom. Zdaj pa se zdi, da bo robotika, ki se razvija z neverjetno hitrostjo, v naslednjih desetih letih začela nadomeščati tudi te poklice.

Od prvih korakov mehanizacije do današnjih robotov, ki odražajo človeško spretnost in razumevanje, smo priča prelomnim trenutkom v zgodovini tehnologije. “Stojimo na pragu dobe, kjer fuzija AI z humanoidnimi roboti obljublja, da bo preoblikovala naše družbene in ekonomske krajine,” a kot opozarja Musk, morda še vedno podcenjujemo, kako hitro se to lahko zgodi.

@crime.news

AI Robots takes over a Coffee Shop in London #foryou #fyp #fypシ #trend

♬ original sound – Crime News

Mnenja in napovedi strokovnjakov

Elon Musk in Ray Kurzweil niso edini, ki so izrazili svoja predvidevanja o hitrem napredku AI. Vendar pa njihove besede odmevajo še posebej močno, saj prihajajo od posameznikov, katerih življenjsko delo je bilo tesno prepleteno s tehnološkim napredkom. Kurzweilova napoved, da bo AI do leta 2029 presegel človeško inteligenco, ni več le domišljijska predpostavka, ampak vse bolj realna možnost.

@gloss

Boston Dynamics’ latest Atlas video demonstrates a robot that can run, jump and now grab and throw 🤯 Via @bostondynamicsofficial) #fyp #foryou #robot #robotics #robots #tech #technology #future #futuristic #futuretechnology #bostondynamics

♬ original sound – GLOSS

Ta delovna mesta počasi zamenjuje AI, ki še ni tista prava robotika

Od voznikov tovornjakov, kjer napredni avtopilotni sistemi že kažejo obetavne zmožnosti za samostojno vožnjo, do računovodkinj, katerih delo lahko učinkovito nadomestijo programi za digitalno knjigovodstvo, ki avtomatizirajo procese, kot so obračun plač, upravljanje davkov in druga finančna poročila. Prav tako prevajalci soočajo z novimi izzivi zaradi programske opreme za takojšnje prevajanje, ki postaja vse bolj natančna in raznolika v svojih jezikovnih zmožnostih. Tržni analitiki, katerih delo obsega obdelavo in analizo velikih količin podatkov za napovedovanje tržnih trendov, lahko najdejo svoje mesto zamenjano z AI, ki lahko hitreje in natančneje obdeluje kompleksne podatkovne zbirke. Pravni analitiki in pomočniki, ki opravljajo raziskovalno in pripravljalno delo, so prav tako področje, kjer AI lahko prevzame vlogo pri iskanju in analiziranju pravnih dokumentov. Teleoperaterji, ki nudijo podporo strankam, se lahko soočijo z nadomestitvijo z naprednimi čatboti, sposobnimi razumevanja in reševanja široke palete uporabniških vprašanj. Uredniki vsebin, ki pregledujejo in urejajo članke za publikacijo, bodo morda našli, da programska oprema za obdelavo jezika lahko opravi podobne naloge z visoko stopnjo natančnosti in konsistence. Tudi v bančništvu in financah, kjer analitiki tveganj ocenjujejo potencialna finančna tveganja, lahko AI opravi kompleksne analize hitreje in bolj zanesljivo. Poklici v administraciji in pisarniško delo, kot so sekretarji in administrativni pomočniki, ki obsega organizacijo dokumentov in koordinacijo sestankov, se lahko avtomatizirajo z uporabo AI za upravljanje urnikov in komunikacij. Končno, v sektorju izobraževanja lahko učitelji za specifične predmete, kot so matematika ali jeziki, najdejo digitalne platforme, ki ponujajo prilagojene učne načrte, kot dopolnitev ali celo nadomestilo tradicionalnim metodam poučevanja. Te spremembe kažejo na potrebo po prilagoditvi in nadgradnji veščin za bodoče trge dela, kjer bo AI igrala ključno vlogo.

Humanoidni roboti bodo lahko delali skoraj vse

Humanoidni roboti, obogateni z integracijo umetne inteligence, bodo prinesli revolucionarne spremembe na mnoga delovna mesta, ki zahtevajo fizično prisotnost in interakcijo. V bolnišnicah bodo humanoidni roboti lahko delovali kot asistenti zdravstvenega osebja, opravljali rutinske preglede in celo pomagali pri oskrbi pacientov, s čimer bi razbremenili medicinske sestre in tehnično osebje. V gostinstvu in hotelirstvu bodo ti roboti sposobni sprejemati goste, voditi rezervacije in nuditi informacije, kar bo povečalo učinkovitost in zadovoljstvo strank. V maloprodaji bodo humanoidni roboti lahko pomagali pri skladiščenju, zlaganju zalog na police in celo pri neposredni interakciji s strankami, kar bo izboljšalo nakupovalno izkušnjo. V izobraževanju bodo lahko služili kot asistenti učiteljev, ponujali prilagojeno učno pomoč ali vodili interaktivne učne module. V varnostni industriji bodo humanoidni roboti opravljali naloge nadzora in patruljiranja, kar bo povečalo varnost na javnih mestih in v poslovnih objektih. Humanoidni roboti bodo prav tako igrali ključno vlogo v industriji zabave in rekreacije, kjer bodo lahko vodili športne aktivnosti, kot so aerobika ali joga, in celo nastopali v tematskih parkih ali na dogodkih. Sposobnost humanoidnih robotov, da izvajajo tako raznolike naloge, izhaja iz njihove zmožnosti navigacije v kompleksnih okoljih, razumevanja in odzivanja na človeška navodila ter interakcije z ljudmi na način, ki je varnejši, učinkovitejši in bolj prijazen.

@tech

These Boston Dynamics robots are getting so advanced it’s crazy! 🤯 #tech #uniladtech

♬ original sound – UNILAD Tech

Socio-ekonomske posledice in preobrazba delovne sile

Spremembe, ki jih prinaša avtomatizacija, ne pomenijo le izgube delovnih mest, ampak tudi pojav novih priložnosti. “V prvih fazah bo AI pospešila človeško kreativnost in produktivnost,” meni avtor tega zapisa, nakazujejoč, da smo na robu številnih izumov, ki bodo dramatično spremenili svet. Za realizacijo teh inovacij bo potrebna optimizacija delovnih procesov, kar je eden od razlogov, zakaj Musk razvija humanoidne robote za tovarne Tesla. In tako zaključuje krog umetne inteligence.

Etični in družbeni izzivi

Vendar pa s prihodom AI in humanoidnih robotov v naša življenja ne prihajajo le tehnološki dosežki, ampak tudi etična vprašanja in družbeni izzivi. Kako zagotoviti, da bodo te tehnologije služile človeštvu, ne da bi pri tem ogrozile naše pravice, varnost ali celo našo samoidentiteto?

Zaključek: Navigacija prihodnosti

Medtem ko z optimizmom in pripravljenostjo zremo v prihodnost, ki jo sooblikujejo AI in humanoidni roboti, nas vpogledi vizionarjev, kot sta Elon Musk in Ray Kurzweil, spodbujajo k odgovornemu pristopu. V tem novem svetu, polnem priložnosti in izzivov, bo ključnega pomena spodbujanje okolja nenehnega učenja, prilagajanja in etičnega razmisleka, da bomo lahko izkoristili tehnološki napredek v najboljši možni meri, ne da bi pri tem izgubili tisto, kar nas dela človeške.

@masteringmachines

Boston Dynamics Atlas Robot doing manual tasks involving its fingers and carrying heavy suspension. #robotics #robots #ai #technology #programming

♬ in the bleak midwinter (Slowed + Reverb) – .diedlonely

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.