10 priljubljenih aplikacij za Android, ki ne smejo biti nameščene na vašem telefonu

Zadnjič posodobljeno: :

Te aplikacije za Android so morda res priljubljene, vendar lahko ogrožajo vašo varnost in zasebnost. Če ste jih že namestili, jih raje izbrišite.

Nekatere aplikacije za Android obljubljajo veliko zabave in pomoči, a v resnici nam želijo le škodovati. In če niste previdni, vam lahko aplikacije sledijo, vam vdrejo v telefon ali pa vas kako drugače opeharijo. Googlova trgovina Play je pogosto deležna kritik zaradi svojega manj zanesljivega pristopa k filtriranju nevarnih vsebin, zato morate biti še dodatno previdni in preveriti, katere aplikacije spadajo med največje kršitelje varnosti in zasebnosti. Na žalost imajo prav takšne aplikacije na milijone namestitev – poskrbite, da ne bo med njimi tudi vaš pametni telefon!

QuickPic Gallery

QuickPic Gallery je bila včasih uporabniku prijazna in za uporabo enostavna fotogalerija, ki si je z rednimi posodobitvami zgradila veliko bazo uporabnikov. Ko pa jo je leta 2015 kupilo zloglasno kitajsko podjetje Cheetah Mobile, je v trenutku postala škodljiva aplikacija – podjetje je namreč začelo nalagati podatke uporabnikov na svoj strežnik. Čeprav so QuickPic Gallery leta 2018 iz trgovine Play umaknili, se je leta 2019 vrnila. Danes je na voljo več sto inkarnacij aplikacije QuickPic in težko je ugotoviti, katera je prvotna različica. Ne namestite nobene!

Če želite aplikacijo za galerijo, izberite raje Simple Gallery. Ta ima urejevalnik fotografij, upravitelja datotek in več tem.

ES File Explorer

ES File Explorer je bila verjetno najbolj priljubljena aplikacija za raziskovanje datotek. To pa zato, ker je včasih, pred petimi leti, res dobro delovala. Brezplačna različica te aplikacije je danes polna bloatwareov (nadležne aplikacije, ki so same sebi namen) in adwareov (pojavna oblika vohunskih programov), ki vas s pomočjo pojavnih oken in vrstic z obvestili, ki se jih ne morete znebiti, nenehno pozivajo, da prenesete dodatne aplikacije. Aprila 2019 so aplikacijo z Googlove trgovine odstranili zaradi goljufij s kliki. Gre za prakso, kjer aplikacija sama klikne na oglasna sporočila v ozadju, brez da bi se uporabnik tega zavedal. Danes se v trgovini Play pojavlja ES File Explorer APK in veliko posnemovalcev. Vsem, od a do ž, bi se morali izogniti!

Če potrebujete raziskovalca za datoteke, ki bo enostaven za uporabo, si raje naložite Files by Google, če pa želite več prilagoditev, poskusite z aplikacijo Total Commander.

UC Browser

Gre za najbolj priljubljen brskalnik za Android na Kitajskem in v Indiji. Trdijo, da so najhitrejši in da vam bodo s pomočjo metode stiskanja datotek prihranili podatke. A zavedati se morate, da vam ta aplikacija sledi. Iskalne poizvedbe brez šifriranja so poslane na Yahoo India in Google. Vaš IMSI, IMEI, Android ID in naslov za Wi-Fi MAC pošljejo Umengu (analitično orodje Alibabe), vašo geolokacijo – vključno z ulico – pa AMAP-u (Alibabino orodje za kartiranje).

Za bolj varno in hitro brskanje sta absolutno boljša Chrome in Firefox, če pa vas skrbi zasebnost, poskusite z DuckDuckGo.

CLEANit

Gre za “čistilca” nezaželenih datotek, ki je bil nameščen več kot desetmilijonkrat in ima 85 odstotkov ocen s štirimi ali petimi zvezdicami. A ljudje se ne zavedajo, da večina tega, kar ponujajo, škoduje telefonu. Na primer, čiščenje predpomnilnika bo na koncu upočasnilo vaš telefon, čisčenje RAM-a bo vodilo do večje porabe baterije, “ubijanje”aplikacij, ki se izvajajo, pa vam ne bo prihranilo niti odstotka baterije, kot to radi trdijo.

Veliko boljša izbira je aplikacija Greenify, ki bo resnično pomagala pri manjši porabi baterije, aplikacija SD Maid pa se bo izkazala za učinkovitejšo pri čiščenju nezaželenih datotek, itd.

Hago

Hago je vsestranska aplikacija za druženje s prijatelji, igranje iger in klepet v realnem času. Je Hago varen v tradicionalnem smislu? Da, tako lahko sklepamo, saj ni dokazov o hudih zlorabah. Vendar pa aplikacija omogoča, da zaslužite pravi denar z igranjem iger in s sodelovanjem v skupinah, zaradi česar bi vam morali začeti zvoniti vsi alarmi. Dodajte k temu še dejstvo, da lahko zaslužite več denarja, če aplikacije ne naložite preko trgovine Play, ampak naložite APK.

Za Androide ne manjka brezplačnih iger, kjer lahko igrate proti neznancem na internetu, aplikacije, kot so Messenger, Viber, itd. pa bodo zadostovale za pogovore s prijatelji.

DU Battery Saver & Fast Charge

DU Battery Saver & Fast Charge je aplikacija za “varčevanje z baterijo” z neverjetno visokim številom prenosov in pa s skoraj neverjetnimi 7,6 milijoni ocen s petimi zvezdicami. Zakaj je ta aplikacija slaba? Hm, hitro polnjenje? Aplikacija nima zmožnosti spreminjanja hitrosti polnjenja naprave. Med drugim je tudi “kraljica oglasov” – ti se prikazujejo celo na zaklenjenem zaslonu in pa v vrstici z obvestili. Tisti modni grafi hitrosti in kul animacije pa so popoln ponaredek! Aplikacijo so lani aprila sicer odstranili s trgovine Play, saj je bila del škandala goljufije s kliki. Toda še vedno lahko najdete APK na spletnih mestih za prenose in milijoni ljudi jo še vedno zaganjajo na svojih starejših naprav. Poleg tega so se v trgovini Play že pojavili njeni posnemovalci.

Če vas resnično zanima statistika svoje baterije, uporabite raje GSM Battery Monitor. Za pravilno varčevanje z baterijo poskusite z zgoraj omenjenim Greenifyjem.

Dolphin Web Browser

Je brskalnik brez oglasov, ki podpira Flash in pa HTML 5 videovtičnik ter ima že več kot 50 milijonov prenosov. In kot UC Browser vam tudi ta aplikacija sledi. Še več, celo brskanje v brez načinu beleženja zgodovine shranjuje na vaš telefon. Uporabniki so ugotovili, da celo pri uporabi VPN-ja, brskalnik razkrije vaš IP-naslov. Zato nikar ne verjemite sladkim obljubam aplikacije in jo takoj izbrišite!

Kot že prej omenjeno, so Chrome, Firefox in DuckDuck Go vaša najboljša izbira.

Fildo

Je nezakonita aplikacija za prenos glasbe, zamaskirana kot glasbeni predvajalnik. Fildo je bila dolgo časa povezan s kitajskim podjetjem za spletno zabavo Netease. Uporabljal je različne API trike, s katerimi je uporabniku omogočal, da je s strežnika Netease prenesel katerokoli skladbo. Je danes to varna aplikacija? Mogoče. Netease je dostop zaprl, zaradi česar je veliko uporabnikov prenehalo uporabljati aplikacijo. Toda aplikacija ima resnično podlo ozadje in ji ne bi smeli zaupati – zaradi morebitnega zbiranja podatkov in drugih kršitev zasebnosti.

Če želite poslušati glasbo, je očiten odgovor storitev, kot je Spotify, ki je zdaj na voljo tudi v Sloveniji. Za upravljanje glasbe preverite Cloud Player.

Clean Master

Gre še za enega priljubljenega “pospeševalnika hitrosti, ki varčuje z baterijo in optimizira telefon”. Preden je bil leta 2019 odstranjen, je imel 600 milijonov uporabnikov in 26 milijonov ocen s petimi zvezdicami. APK je še vedno na voljo in ljudje ga še vedno prenašajo! CleanMasterja je izdelal Cheetah Mobile, na katerega smo opozorili že prej (bloatware, adware, itd.). Poleg tega pa aplikacija ni počela ničesar koristnega: aplikacije za varčevanje z RAM-om so bile morda nekoč uporabnejše, danes pa jih ne potrebujete več. Android ima lasten ročni upravljalnik RAM-a, ki zagotavlja, da se vse uporablja na najbolj optimalen način – v mnogih primerih celo namerno ohranja naložen RAM, da pomaga pri delovanju.

Iskreno povedano, ne potrebujete nobene tovrstne aplikacije. Če pa že vztrajate, poskusite z prej omenjenim SD Maid.

Skoraj vsaka protivirusna aplikacija

Na izbiro imate več takšnih aplikacij – namreč, večina dobro znanih proizvajalcev antivirusnih programov za računalnike, ima danes ponudbo tudi za pametne telefone. Te aplikacije same po sebi niso slabe, vendar so v glavnem nepotrebne, zaradi česar največja imena industrije danes zmogljivosti svojih aplikacij tržijo kot del večjega varnostnega paketa. A kljub temu velja opomniti: če nameščate programsko opremo iz tujih virov, torej ne iz trgovine Google Play, ali pa če imate administratorske pravice za Android (“rootan” telefon), velja razmisliti o teh aplikacijah. V obeh primerih se lahko z njihovo pomočjo uprete zlonamerni programski opremi, nad katero Google nima nadzora.

Tukaj je najbolj pomembno, da namestite celoten varnosti paket zaupanja vrednega ponudnika. Aplikacije podjetij, ko sta Avast in Avira, ponavadi ponujajo dodatne funckije, kot so aplikacije, zaklenjene z geslom, brisanje podatkov na daljavo in blokiranje klicev.

Kako se izogniti nevarnim aplikacijam na Google Play Store?

V resnici je le malo takih aplikacij, ki so popolnoma “varne”. Skoraj vsi razvijalci so krvi za vsaj nekaj zbiranja podatkov. A pazljivo: obstaja nekaj zares škodljivih aplikacij v trgovini Play in teh deset zgoraj je samo vrh ledene gore.

Če gremo še nekoliko globlje: nalaganje APK-jev predstavlja še večje tveganje. Če ste bili nekoč zvesta stranka določenih razvijalcev aplikacij in aplikacij samih, ki jih danes ni več v Google Play Store, jih nikar ne nalagajte. Verjetno so danes celo bolj nevarne, kot so bile prej.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Google Maps: izjemno koristna funkcionalnost, ki spreminja zemljevide