Hummer: pošast se vrača na ceste kot električni SUV

Hummer je bil vselej posebnež. Oboževali so ga zvezdniki in tisti, ki so želeli izstopiti iz povprečja. Ker pa je bil popolnoma ekološko nesprejemljiv in ker ga je leta 2008 prizadela gospodarska kriza, je leta 2010 neslavno propadel. A se vrača ... tokrat kot električni super SUV skupine GMC.

Hummer si je slavo pridobil z izdelavo ogromnega in počasnega dizelskega športnega terenca H1. Prvotno je bil to avtomobil namenjen vojski, a so za njim ponoreli zvezdniki. In sprožili kult Hummerja. V desetih letih obstoja je blagovna znamka predstavila še dva modela, H2 in H3, a kljub temu projekt nikakor ni bil donosen. Zgodba znamke Hummer se je leta 2010 zaključila.

A Hummer se vrača, čeprav ne kot individualna znamka temveč le kot model skupine GM oziroma znamke GMC. GMC Hummer EV je po videzu zelo podoben svojim predhodnikom. Čeprav dimenzije še niso objavljene, je iz fotografij razvidno, da bo novi Hummer vreden svojega predhodnika tudi v dimenzijskem smislu. Bo ogromen pick up, ki spominja na model H1, ima 18-palčna platišča ter ogromne terenske gume s premerom kar 35 palcev.


Čeprav je Hummer postal električni avtomobil – ultra terenec, je močnejši od svojega predhodnika. Namreč njegovi trije elektromotorji skupaj razvijejo približno 1.000 konjskih moči ter premorejo enega največjih navorov v zgodovini avtomobilizma. Česar smo pri električnih vozilih počasi že vajeni. Polniti ga bo moč s kar 350 kW na uro, kar pomeni, da bo hitro napolnjen. Baterija naj bi bila ogromna in tako omogočala doseg do 560 kilometrov. GMC je navrgel še nor podatek o pospeševanju, in tako naj bi od 0 do 100 km/h pospešil v le 3 sekundah!

Ker je kleni terenec, so zmogljivosti tega avtomobila še posebej impresivne. Karoserijo lahko hidravlično dvignete za 15 centimetrov, da avtomobil pripravite na najtežji možni teren. Sprednja in zadnja kolesa pa lahko vrtite tako, da se lahko avtomobil premika vstran.


V notranjosti je dovolj prostora za pet oseb, streha je sestavljena iz treh plošč, ki jih je mogoče odstraniti. Instrumenti so digitalni s premerom 12,3 palca, zaslon na dotik pa s 13,4 palca.

Avtomobil bo na trg v ZDA prišel čez leto dni, torej prihodnjo jesen. Za zdaj ga v Evropi ne bodo prodajali. V ZDA bo njegova različica Edition 1 stala 112.595 dolarjev. Leto kasneje prihaja še ena različica Hummerja, imenovana EV3X za 99.995 dolarjev, spomladi 2023 EV2X za 89.995 dolarjev in spomladi 2024 osnovni EV2 za 79.995 dolarjev. Avto si lahko v ZDA že rezervirate, in sicer s pologom 100 dolarjev.

Dodatne Informacije

gmc.com

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Nova Tesla S: model, ki spreminja svet – ponovno