fbpx

10 slabih navad, ki pospešujejo staranje kože

Nasveti za nego kože

Foto: Shkraba/Pexels

Pri iskanju mladostne, sijoče kože imajo naše vsakodnevne navade ključno vlogo. Pogosto se nevede prepustimo rutinam, ki pospešijo proces staranja, zaradi česar je naša koža videti pusta, utrujena in prezgodaj postarana. Razumevanje in prilagajanje teh navad lahko znatno odloži vidne znake staranja in spodbuja bolj zdravo in živahno kožo. V prispevku vam s pomočjo strokovnjakov razkrivamo 10 najpomembnejših navad, ki prispevajo k staranju kože, hkrati pa vam ponujamo praktične nasvete o tem, s čim se spoprijeti, da bo vaša koža čim bolj mladostna in zdrava.

Koža je odraz našega splošnega zdravja in počutja, vsakodnevne navade pa pomembno vplivajo na njen videz in staranje kože. Če se zavestno odločite za izogibanje ali spreminjanje teh 10 škodljivih navad, lahko ohranite mladost in vitalnost svoje kože v prihodnjih letih. Ne pozabite, nikoli ni prepozno, da začnete bolje skrbeti za svojo kožo. Vključite te spremembe v svoj življenjski slog že danes, da boste jutri opazili opazno razliko v zdravju in videzu vaše kože.

Navade, ki pospešujejo staranje kože

Pomanjkanje spanja

Pomanjkanje spanja moti sposobnost kože, da se sama obnavlja, kar vodi do povečanih znakov staranja, kot so gube in bleda polt. Prizadevajte si za 7-9 ur kakovostnega spanca na noč. Vzpostavite sproščujočo rutino pred spanjem in vzdržujte dosleden urnik spanja, da izboljšate kakovost spanja.

Alkohol

Prekomerno uživanje alkohola dehidrira kožo, vodi v suhost in prezgodnje gube. Omejite uživanje alkohola in ostanite hidrirani s pitjem veliko vode. Odločite se za vlažilne, brezalkoholne pijače, zlasti med družabnimi dogodki.

Podobno kot zloraba alkohola lahko pogosto uživanje sladkih pijač dehidrira kožo ter prispeva k vnetjem in staranju.
Foto: Irina/Pexels

Kajenje

Kajenje pospešuje staranje kože z razgradnjo kolagena in omejevanjem pretoka krvi, kar vodi v gube in pusto polt. Opustitev kajenja je ključnega pomena. Poiščite podporo v programih opuščanja kajenja in razmislite o uporabi nikotinskih obližev ali drugih pripomočkov, da bi se znebili te razvade.

Neuporaba kreme z zaščitnim faktorjem

Izpostavljenost UV-žarkom močno prispeva k prezgodnjemu staranju kože, povzroča drobne linije, gube in hiperpigmentacijo. Vsak dan nanesite kremo za zaščito pred soncem širokega spektra z vsaj ZF 30, tudi v oblačnih dneh. Nosite zaščitna oblačila in poiščite senco v času največjega sonca.

Sončna očala

Nosite sončna očala z UV zaščito, da zaščitite oči in občutljivo kožo okoli njih ter preprečite gube, ki jih povzročijo staranje kože okoli oči.

Spanje z ličili

Če pustite ličila čez noč, se pore zamašijo in tako preprečijo obnavljanje kože, kar povzroči akne in pospešeno staranje. Naj bo večerni ritual nežno, a temeljito odstranjevanje ličil pred spanjem,vaša navada.

Slaba ustna nega

Zanemarjanje ustne higiene in zdravja lahko povzroči težave, ki posredno vplivajo na elastičnost in videz kože, kot je kronično vnetje. Vzdržujte redno rutino ustne higiene, vključno s ščetkanjem dvakrat na dan in nitkanjem. Nujni so tudi redni zobozdravniški pregledi.

Foto: Jill/Pexels

Sladke pijače

Podobno kot zloraba alkohola lahko pogosto uživanje sladkih pijač dehidrira kožo ter prispeva k vnetjem in staranju. Izberite alternativne pijače z nižjo vsebnostjo sladkorja in poskrbite, da boste morebitni vnos alkohola uravnotežili z veliko vode, da ohranite raven hidracije.

Uživanje sladkorja

Visok vnos sladkorja lahko vodi do glikacije, procesa, ki poškoduje kolagen in elastin, kar vodi do gub in povešene kože. Zmanjšajte uživanje sladke hrane in pijače. Sprejmite uravnoteženo prehrano, bogato z antioksidanti, vitamini in minerali za podporo zdravja kože.

Nega kože

Izpuščanje vlažilne kreme lahko povzroči suho kožo, ki je zato bolj nagnjena k gubam in drugim znakom staranja. Vključite dnevno vlažilno kremo, primerno za vaš tip kože, v svojo rutino nege kože, zjutraj in zvečer, da ohranite navlaženost in zaščitite kožno pregrado.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.