fbpx

Nova Škoda Octavia 2024: rahlo popravljanje odlične formule

Škoda Octvia
Foto: Škoda

V svetu avtomobilizma je Škoda Octavia 2024 že dolgo cenjena zaradi svoje zanesljivosti, prostornosti in vsestranskosti. Za modelno leto 2024 je ta češki proizvajalec svojemu paradnemu konju dodal nekaj pomembnih nadgradenj, ki utrjujejo njegov položaj na trgu.

Ko se prebiješ skozi gosto meglo avtomobilskih novic, občasno naletiš na biser, ki pritegne pozornost s svojo bleščečo prisotnostjo. Tako je tudi s Škoda Octavia 2024, avtomobilom, ki je že dolgo steber zanesljivosti, prostornosti in inženirske iznajdljivosti. S svojo najnovejšo prenovo Octavia ne samo, da obljublja nadaljevanje te tradicije, ampak tudi uvaja nekaj svežih, tehnološko naprednih sprememb, ki so že zdaj vzbudile zanimanje ljubiteljev avtomobilov.


Prenovljena Octavia bo ohranila svojo klasično obliko, a z dodatkom sodobnih detajlov, kot so napredne LED Matrix žaromete druge generacije z novim svetlobnim podpisom. Ta tehnologija zagotavlja izjemno osvetlitev cestišča, hkrati pa dodaja edinstven estetski element s Crystallinium kristalnim elementom, ki žarometom daje posebno modro barvo​​. Škoda napoveduje, da bo z novimi oblikovnimi elementi, kot so preoblikovani odbijači in posodobljena Škoda maska, Octavia pridobila še bolj športen in opazen videz.
Foto: Škoda
Foto: Škoda
Z zatonom 2.0 TDI v športni različici ni bilo presenečenje, saj so dizelski motorji v Evropi postali manj priljubljeni. Tako zelo, da so čista električna vozila prvič presegla prodajo dizelskih vozil v Evropi, kot kažejo podatki Evropskega združenja avtomobilskih proizvajalcev (ACEA).

Športni dizel je postal tržna niša in z vse strožjimi emisijskimi predpisi je umik dizelske Octavie RS logičen korak. Navsezadnje je tudi mehansko soroden Golf GTD že odšel v pokoj. Skoda o Octavii RS iV, priključnem hibridu, molči, čeprav VW nadaljuje s prodajo Golfa GTE.
Foto: Škoda
Običajna Octavia je izgubila trivaljni 1,0 TSI motor, kar pomeni, da zdaj ponudba začne z večjim 1,5 TSI. Ta štirivaljni motor je na voljo v standardni in blagi hibridni konfiguraciji, izbirate lahko med 114 KM in 220 Nm (162 lb-ft) ali 148 KM in 250 Nm (184 lb-ft). Ne-elektrificirane različice so opremljene s šeststopenjskim ročnim menjalnikom, medtem ko imajo tiste z 48V tehnologijo sedemstopenjski dvosklopčni avtomatski menjalnik. Modeli 1,5 TSI so izključno s pogonom na sprednja kolesa.

Zastavonoša, Škoda Octavia 2024 – Octavia RS, ki ima samo pogon na sprednja kolesa, uporablja nadgrajeni 2,0 TSI motor, ki zdaj proizvede 261 KM, kar je za 20 KM več kot predhodni model. Ujema moč novega Golfa GTI in nudi 370 Nm (272 lb-ft) navora, številka, ki ostaja nespremenjena. Pedala za sklopko ni več, kar odmeva Wolfsburgovo DSG-only vročo kombilimuzino.

Leta 2025 namerava Škoda predstaviti različico na bencin s štirikolesnim pogonom, z 2,0 TSI motorjem nastavljenim na 201 KM, ki prenaša moč na obe osi preko DSG. To je povečanje za 13 KM v primerjavi s prejšnjim modelom, opremljenim s tem motorjem. Navor ostaja enak, pri 320 Nm (236 lb-ft).

Foto: Škoda
Če si Jeremy Clarkson za trenutek, bi lahko rekel: “In v svetu, kjer električni avtomobili in hibridi prevzemajo oblast, je Škoda s svojo Octavio RS pustila dizel v prahu – dobesedno. In pravkar ko mislite, da je vse izgubljeno za ljubitelje bencinskih motorjev, Škoda vstopi z 261 konji pod pokrovom. To ni samo avtomobil, to je izjava, da je bencin še vedno v igri. Torej, z roko na srcu in stopalko za plin pod nogo, lahko rečemo, da je Octavia RS pripravljena na vsak izziv, razen na iskanje prostora za sklopko, ker je ni več. Bravo Škoda, bravo!”

Notranjost Octavie bo prav tako prejela nadgradnje z novim 13-palčnim zaslonom infotainment sistema, ki bo združljiv z Android Auto in brezžičnim Apple CarPlay, ter 10-palčnim zaslonom za voznika​​. To pomeni, da bodo vozniki uživali v bolj povezani in intuitivni uporabniški izkušnji. Te spremembe so sedaj očitne praktično pri vsako posodobitvi vsakega proizvajalca.

Zaključek: Pripravljena na prihodnost

Škoda Octavia 2024 z novimi oblikovalskimi značilnostmi, tehnološkimi nadgradnjami in raznoliko ponudbo motorjev nadaljuje svojo uspešno pot. S temi novostmi Škoda ne samo da ohranja, ampak tudi nadgrajuje svojo zapuščino, ki temelji na kakovosti, zanesljivosti in inovativnosti. Octavia ostaja zvesta svoji dolgoletni tradiciji, hkrati pa zre v prihodnost z obetajočimi se spremembami, ki obljubljajo, da bo ostala priljubljena izbira med vozniki še naprej​​​​​​.

Zaradi njenih številnih kvalitet in prihajajočih posodobitev, je Škoda Octavia 2024 pripravljena, da še naprej zaseda mesto enega izmed najbolj priljubljenih vozil na evropskem trgu, ter tako ostaja izbira za tiste, ki iščejo kombinacijo udobja, zanesljivosti in sodobne tehnologije.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.