10 stvari, ki ti jih mama nikoli ne bo povedala

Foto: Jonathan Borba / Unsplash

Noseča. Srce ji je razbijalo. Bila je hkrati živčna, navdušena, prestrašena. Postala bo mama.

In pričelo se je življenjsko spreminjajoče, neopisljivo čudovito zaljubljeno potovanje v njenem življenju.

Čez devet mesecev je postala – mama. Tvoja mama.

In teh stvari ti mama morda nikoli ne bo povedala.

1. Zaradi tebe je jokala. Velikokrat.

Jokala je, ko je izvedela, da je noseča. Jokala je, ko te je rodila. Jokala je, ko te je prvič prijela. Jokala je od sreče. Jokala je od strahu. Zajokala je od skrbi. Jokala je, ker je začutila tvojo bolečino in tvojo srečo, ne glede na to, ali ste to opazili ali ne.

2. Želela je tisti zadnji kos torte.

Ko pa je videla, kako si ga gledal z velikimi očmi in si lizal ustnice, ga ni mogla pojesti. Vedela je, da bo srečnejša, če boš srečen tudi ti.

3. Bolelo je.

Ko si jo potegnil za lase, jo je bolelo. Ko si jo prijel s tistimi ostrimi nohtki, ki jih je bilo nemogoče odrezati, jo je bolelo. Ko si jo ugriznil med dojenjem, jo je bolelo. Ko si jo brcal v rebra v njenem trebuščku, jo je bolelo.

Si njena ljubezen na prvi občutek in pogled. Foto: Echo Grid / Unsplash

Devet mesecev te je nosila v svojem trebuhu. Bilo je marsikaj – od slabosti, otečenih nog, krčev do popadkov med porodom, nikoli se ni pritoževala, zate je naredila vse in vedno bo.

4. Vedno se je bala.

Od trenutka, ko si bil spočet, je storila vse, da te zaščiti. Njeno srce je takoj začelo biti zate. Bala se je, da boš padel ob prvih korakih. Ostajala je budna pozno v noč, da je slišala, da si prišel varno domov, in se zgodaj zbudila, da ti je pripravila zajtrk. Vedno je tam, da te zaščiti pred padci v življenju.

5. Ve, da ni popolna.

Sama je svoj najslabši kritik. Pozna vse svoje napake in se včasih sovraži zaradi njih. Želela je biti popolna mama, da ne bi naredila nič narobe, a ker je le človek, je delala napake. Verjetno si še vedno skuša odpustiti. Od vsega srca si želi, da bi se lahko vrnila v preteklost in stvari počela drugače, a ne more, zato bodi prijazen do nje in vedi, da je naredila najbolje, kar je znala.

Zate bi naredila vse na svetu! Foto: Vivek Kumar / Unsplash

6. Opazovala te je med spanjem.

Bile so noči, ko si je želela, da bi končno zaspal. Težko je imela odprte oči, ko ti je pela, in te prosila, da zaspiš. Potem ko si končno zaspal, te je položila v posteljo in vsa utrujenost je za kratek čas izginila, ko je sedela ob tvoji postelji in gledala tvoj popoln obraz. Čutila je neskončno ljubezen. Nobena neprespana noč ji ni bila odveč.

7. Vedno ti je na razpolago, ko jo potrebuješ.

Vedno. Vedno naredi in je naredila vse, samo da bi bil srečen in zadovoljen. Bil si z njo, ko je čistila, ko je jedla, spala. Njene roke so se utrudile, bolel jo je hrbet, vendar te je držala, ker si si želel biti blizu nje. Privila te je k sebi, poljubljala in se igrala s teboj. V njenem naročju si se počutil varno, v njenem naročju si bil srečen. Vedel si, da si ljubljen, zato te je držala tako pogosto in tako dolgo, kolikor si potreboval.

8. Vedno, ko si jokal jo je bolelo srce.

Nič ni bilo bolj bolečega zanjo kakor zvok tvojega joka, pogled na tvoje solze, ki so ti tekle po obrazu. Naredila je vse, kar je bilo v njeni moči, da jih ustavi, in dokler ji ni uspelo, se je njeno srce trgalo na milijon koščkov.

9. Vedno te je postavila na prvo mesto.

Bila je brez hrane in brez spanja. Vedno postavi tvoje potrebe pred svoje. Ves dan se je ukvarjala s teboj, in konec dneva ni imela več energije zase. Toda naslednji dan se je zbudila in ponovila vse znova, ker ji toliko pomeniš.

Spremenil si njen in očkov svet – na bolje – nate. Foto: Jonathan Borba / Unsplash

10. Vse bi ponovila.

Biti mama je eno najtežjih službi, a hkrati ena najlepših. Včasih jo bo tvoje obnašanje pripeljalo do skrajnih mej njenih vzdržljivosti. Jokala bo. Bolelo jo bo. Trudila se bo. Delala bo napake. Učila se bo. A ob tem doživlja veliko več čudovitih, veselih, pozitivnih trenutkov.

Ni vedela, da je sploh mogoče nekoga ljubiti kakor tebe (in tvojega očka seveda). Si njena in očetova prioriteta ne glede na to, ali si star 1 dan ali 60 let.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!