10 stvari, za katere se nehajte opravičevati!

Foto: Mellamed / Unsplash
Zadnjič posodobljeno: :

To, da se znate opravičiti, je lepa lastnost, toda ne v vsakem primeru. Če se namreč nenehno opravičujete za stvari, ki so povsem normalne, boste s tem dosegli le, da se boste slabo počutili glede samih sebe in vrednot, za katerimi stojite. Katere pa so tiste stvari, za katere se nikakor ne rabite opravičevati?

V življenju se nam velikokrat zgodi, da naletimo na koga, ki se z našim razmišljanjem in načinom življenja ne strinja. To je povsem normalno. Ljudje smo si navsezadnje različni in prav to je tisto, kar nas dela zanimive. Vendar pa nas take situacije – sploh, če nimamo veliko samozavesti – hitro pripeljejo do opravičevanja in celo spremembe svojega mnenja.
7 stvari, za katere se ne bom več opravičeval!
Stop. Vso pravico imate, da ste taki, kot ste in za tem stojite. Sledi 10 stvari, za katere se vam ni treba opravičevati.

Vso pravico imate, da ste taki, kot ste Foto: DzeeShah / Pixabay

1. Stopnja izobrazbe

Nihče ne zanika, da je visoka izobrazba nekaj, na kar je treba biti ponosen in kar vam lahko odpre marsikatera vrata. Vendar pa definitivno ni edina pot do uspeha. Zapomnite si: izobrazba je vaša stvar in vaša izbira, za katero samo vi točno veste, kaj vas je do nje pripeljalo.

2. Politična prepričanja

Prav vsak ima pravico do svojega mnenja in prepričanj. S tem, da nekdo izrazi nestrinjanje z vami in vam predstavi svoj pogled, ni nič narobe, vendar pa naj vas to ne priprelje do opravičevanja. S tem, da ste izrazili svoje politične poglede, niste naredili nobene napake.

3. Verski pogledi

Vera je ena izmed najbolj osebnih strani posameznikovega življenja. Samo vi veste, kako vam je verovanje pomagalo v najtežjih trenutkih in če kdo v tem najde težavo, je to le njegov problem in niti slučajno vaš. Enako velja, če niste verni – to je povsem vaša stvar in ne vpliva na to, kako dobra oseba ste.

Bodite ponosni nase in na svoje uspehe Foto: Anastasiya Babienko / Pixabay

4. Uspeh

Če nimate veliko samozavesti, se najbrž niste navajeni hvaliti pred družbo. Vendar pa vedite, da v tem, da ste ponosni nase zaradi kariernega uspeha ali drugačne zmage, ni prav nič slabega. Pravi prijatelji bodo ponosni na vas tudi sami in vas bodo spodbudili k novim uspehom.

5. Dejanja drugih ljudi

Se začnete opravičevati, ko vam nekdo izrazi nestrinjanje z dejanji vaših bližnjih? Ustavite se. Ne glede na to, ali gre za družinskega člana, prijatelja ali sodelavca, je vsak sam odgovoren za svoje vedenje. Če se z njim ne strinjate, lahko to izrazite tudi sami, nikar pa se ne opravičujte za nekaj, kar se je zgodilo izven vaše kontrole.

6. Izgled

To, kako izgledate, kako se oblačite, kako se ličite in kakšno pričesko ste si izbrali, so popolnoma vaše odločitve, ki ne škodujejo prav nikomur. Če komu ne prijajo, ni nobenega problema. Nihče mu ni ukazal, naj izgleda tako, kot vi. Vsi imamo trenutke, ko s svojim izgledom nismo zadovoljni, vendar pa naj vas to ne pripelje do opravičevanja zanj.

S svojim izgledom ne škodujete prav nikomur Foto: Anna Shvets / Pexels

7. Potreba po času zase

Vsem se kdaj zgodi, da se počutimo, kot da je vsega preveč, in potrebujemo čas samo zase. Nekateri pa že po naravi uživajo v lastni družbi in jih konstantno druženje izmuči. Ne s prvim, ne z drugim ni prav nič narobe, zato prijateljem preprosto razložite, da trenutno potrebujete nekaj samote, se boste pa z veseljem z njimi videli, ko se boste počutili bolje.

8. Prioritete in vrednote

Za svojimi vrednotami stojte s ponosom Foto: 3652586 / Pixabay

Vsi imamo prioritete in vrednote, po katerih se v življenju ravnamo in ker smo si različni, je normalno, da se od posameznika do posameznika razlikujejo. Če so vaše vrednote drugačne od vrednot nekoga drugega, se tega nikakor ne rabite sramovati. Lepota zrelosti je namreč točno v tem, da lahko sprejmemo tudi poglede na svet, ki se od naših razlikujejo.

9. Ko nečesa ne veste

Vsakemu se je že kdaj zgodilo, da odgovora na neko vprašanje pač ni poznal. To je povsem človeško – vse življenje se namreč učimo in prav nihče ne ve čisto vsega. Namesto, da se za svoje neznanje opravičite, to izkoristite kot priložnost, da se od sogovornika pač naučite nekaj novega.

10. Nestrinjanje

Se vam je kdaj zgodilo, da se s prijateljem glede česa niste strinjali in ste raje ostali tiho ali pa se za to celo opravičili? Ne dovolite si tega. Še enkrat, popolnoma normalno je, da nimamo vsi enakega mnenja – morda nestrinjanje celo odpre vrata zanimivi debati. Prav tako je lastnost dobrega prijateljstva to, da drug drugemu ne pritrjujemo pri stvareh, za katere vemo, da se ne bodo končale dobro, ampak prijatelju jasno povemo svoje mnenje in ga morda tako celo rešimo pred nepotrebnimi težavami.

Nestrinjanje lahko odpre vrata zanimivi debati Foto: Brooke Cagle / Unsplash

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!