fbpx

10 super trikov, kako zmanjšati porabo goriva v avtomobilu

Foto: Envato

Cene goriva znova rastejo in prevoz postaja vse večji strošek. Vendar, če vozite pametno, redno vzdržujete avto, boste porabili manj goriva hkrati pa podaljšali življenjsko dobo avtomobila. Tukaj je 10 načinov, kako lahko zmanjšate porabo goriva, ne da bi vozili manj kot običajno.

1. Bodite pozorni na tlak v pnevmatikah

Tlak v pnevmatikah je zelo pomemben element, zato ga redno preverjajte in se držite predpisanega. Prihranili boste do pet odstotkov goriva. Pnevmatike s prenizkim tlakom povzročajo večjo porabo, ker imajo večji kotalni upor.

2. Redno menjajte potrošne dele v avtomobilu

Redno menjajte motorno olje, umazane svečke, zamašene filtre in podobno, saj to zmanjša porabo goriva. Z vzdrževanjem avtomobila lahko prihranite kar štiri odstotke goriva.

3. Prosti tek

Ne puščajte avta v prostem teku. Ugasnite motor, če vidite, da boste nekje stali več kot minuto, na primer pred semaforjem v večjih kolonah. Tako boste prihranili več goriva, saj avtomobil, čeprav mirujoč, porabi gorivo tudi v prostem teku.

via GIPHY

4. Zmanjšajte ogrevanje / hlajenje v avtomobilu

Če vozite na kratke razdalje, ne vklapljajte ogrevanja v avtomobilu. Na daljših razdaljah pa naj bo ogrevanje na nižjih temperaturah. Ogrevanje s klimatsko napravo lahko poveča vašo porabo za približno tri odstotke. Enako velja za hlajenje.

5. Slabe pnevmatike porabijo več goriva

Izberite kakovostne pnevmatike. Čeprav so dražje, se vam to dolgoročno izplača, saj pnevmatike vplivajo na gibanje avtomobila. Zaradi slabih pnevmatik in s tem težkega gibanja po asfaltu lahko avtomobil porabi več energije – bencina.

6. Odstranite nosilec s strehe

Če imate na avtu strešni prtljažnik, ga odtranite takrat, ko ga ne potrebujete. Če vozilo ni aerodinamično ta porabi približno pet odstotkov več goriva. Prav tako odprta okna pri vožnji nad 50 km / h ustvarijo upor in povečajo porabo.

7. Zmanjšajte težo avtomobila

Če je avto lažji, bo porabil manj goriva, ker bo za gibanje potreboval manj energije. Če je vaš avto skladišče, se nepotrebne prtljage znebite. Prav tako ne napolnite rezervoarja do vrha, ker bo avto tudi tam pridobil težo. Na vsakih 50 kilogramov se poraba poveča za en do dva odstotka.

8. Bodite pozorni na vrtljaje motorja

Zmanjšajte hitrost. Na primer, idealna varčevalna hitrost je med 75 in 90 km / h pri menjalniku, nastavljenem na peto prestavo. Poskrbite, da bodo vrtljaji motorja 2000 pri dizelskih avtomobilih ali 2500 pri bencinskih motorjih.

via GIPHY

9. Pospeški porabijo 20 odstotkov več

Vozite mirneje s čim manj zaviranja in pospeševanja, saj nenadni pospeški porabijo več kot 20 odstotkov goriva v primerjavi z bolj sproščeno vožnjo. Sledite situaciji pred vami in pred zaviranjem spustite plin.

10. Ohranite hitrost s tempomatom

Tempomat je priročen pri varčevanju, saj ohranja stalno hitrost, kar je zelo pomembno pri prihranku goriva. Toda to velja le za ravno cesto ali navzdol. Ne uporabljajte ga navkreber, saj to poveča porabo goriva.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!