10 veličastnih: to so najlepši psi na svetu!

Sibirski haski (Foto: IG @husky.dynasty)
Zadnjič posodobljeno: :

4. oktober je svetovni dan živali, praznik, posvečen dobrobiti vseh živali na planetu in izboljšanju njihovih življenjskih pogojev. In prav zato smo danes pobrskali za najlepšimi pripadniki pasjega rodu, ki bodo zagotovo polepšali vaš dan!

Vsak pes je lep na svoj način, naj bo čistokrven ali mešanček, in vsakemu lastniku je njegov pes najlepši na svetu – prav je tako! Kaj pa pravijo kinološki poznavalci, kateri so najlepši psi na svetu?

Najlepši psi na svetu

Nemški ovčar

Nemški ovčar (Foto: IG @alefranz_kim.gsd)
Nemški ovčar (Foto: IG @alefranz_kim.gsd)

Ne samo da so prelepi, so tudi neustrašni in oprezni, saj rabijo kar nekaj časa, da se zbližajo z neznanci. Svoji družini so zelo vdani in razvijejo trdno vez. Prav zaradi tega jih je treba socializirati, da ne bi postali preveč zaščitniški in bojevito nastrojeni. So pa tudi zelo inteligentni, zato jih ni težko dresirati.

Akita

Akita (Foto: IG @akita.ru)
Akita (Foto: IG @akita.ru)

“Nežni po srcu, a nazven pogumni in močni,” je japonski rek, ki najbolj opisuje akite. Danes na svetu obstajata dve vrsti: japonska akita in ameriška akita. Prva prihaja v kombinaciji petih barv (bela, oker, rdeča, tigrasta, barva sezama), druga pa v vseh možnih barvah, v katere so odeti naši štirinožni prijatelji. Akite v višino dosežejo 65 centimetrov in tehtajo od 34 do 54 kilogramov. So izjemno zveste svoji družini, do tujcev pa sumničave. Lastnik bi jo moral začeti trenirati, ko je kužek mladič.

Bernardinec

Bernardinec (Foto: IG @st_bernards)
Bernardinec (Foto: IG @st_bernards)

Nežni velikan za svojo monumentalno pojavo skriva mirno naravo. Zna biti trmast in posesiven, a nikoli ne bo šel v ekstreme, z ozirom, da ga pravilno dresiramo. Čeprav ni pretirano razpoložen za igro, se odlično razume z otroci, vendar je treba biti zaradi njegove velikosti previden, še posebej, če je v družbi majhnih otrok.

Kuvasz

Kuvasz (Foto: IG @vittoriafm)
Kuvasz (Foto: IG @vittoriafm)

Inteligenten, ljubeč, pogumen, dominanten, iskren in zvest pes, v pasjem svetu izstopa s svojo razkošno belo dlako. Lastnik mora biti z njim zelo odločen in mu omogočiti dobro vzgojo, kar pa še ne pomeni, da je treba biti do njega preveč strog. Če odrašča z otroki, bo do njih zelo zaščitniški, če ne, bo rabil nekaj časa, da se na njih navadi.

Sibirski haski

Sibirski haski (Foto: IG @husky.dynasty)
Sibirski haski (Foto: IG @husky.dynasty)

Mnogi si delijo mnenje, da je to najlepši pes na svetu. Nedvomno ga krasi veličastna lepota, privlačni pa so tudi zaradi svoje edinstene narave, ki je mešanica sproščene nagajivosti in športnega duha. Najsrečnejši so, ko s člani družine in pripadajo skupini. So popolna družba za tiste, ki radi tečete, saj rabijo redno fizično aktivnost.

Zlati prinašalec

Zlati prinašalec (Foto: IG @goldenretrievers)
Zlati prinašalec (Foto: IG @goldenretrievers)

Zlato dlaka je glavni adut ene bolj priljubljenih pasjih pasem na svetu. Zaradi svoje mirne in blage narave se odlično razume z odraslimi, otroci in drugimi hišnimi ljubljenčki. Slovi po svojih ljubezni in zaupanju v lastnika, kar ne more spremeniti niti največja sila tega sveta!

Labradorec

Labradorec (Foto: IG @labrador.retriever.love_)
Labradorec (Foto: IG @labrador.retriever.love_)

Ta ljubek lepotec je znan po svoji ljubezni do žvečenja vsega, kar najde. Zaradi tega mu mora lastnik zagotoviti dovolj igrač, sicer bo hitro našel kakšen čevelj ali pa se spravil na pohištvo. Sproščen kuža zaupa tudi tujcem, zato se bo spoprijateljil v nekaj sekundah. Ker je prijazen in družaben, je čudovit življenjski sopotnik. Tudi on rabi redno vadbo, da bo zdrav in da mu ni dolgčas.

Doga

Doga (Foto: IG @greatdane_lovers)
Doga (Foto: IG @greatdane_lovers)

Ob dogi marsikdo od nas “zablokira”, saj gre za velikega psa, ki lahko v višino zraste tudi do 75 centimetrov in tehta okoli 70 kilogramov. A v resnici gre za zelo prijazno in nežno pasmo, polno ljubezni in primerno za otroke. Doge so zelo družabne in prijateljsko razpoložene tudi do drugih živali, vključno z mačkami. Temperament doge je pravzaprav odraz lastnikovega temperamenta – kako se boste obnašali vi, tako se bo obnašal tudi doga. Bolj kot karkoli namreč želijo ugajati svojemu lastniku in ga zaščititi.

Doberman

Doberman (Foto: IG @dobermandaily.ig)
Doberman (Foto: IG @dobermandaily.ig)

Če bi izbirali najelegantnejšega psa na svetu, bi marsikdo svoj glas dal prav gracioznemu dobermanu. Mnoge je strah njihovega ostrega videza, vendar so dobermani zelo zvesti in skrbni psi, ki radi čutijo fizično bližino družinskih članov. Rabijo lastnika, ki je do njih avtoritativen in ve, kako ga disciplinirati, dosledna pa mora biti cela družina.

Bernski planšarski pes

Bernski planšarski pes (Foto: IG @justinewdm)
Bernski planšarski pes (Foto: IG @justinewdm)

Dolga tribarvna dlaka, veličastna lepota in drža – to so glavni aduti bernskega planšarja, ki vsakič znova vzbuja občudovanje. Lahko jih je dresirati in obožujejo osrečevati lastnika. Najsrečnejši so, ko preživijo čas s svojo človeško družino in ko le lahko, jim izkažejo predanost in ljubezen. Nežni so tudi do otrok in do drugih hišnih ljubljenčkov.

Dodatne Informacije

Svetovni dan živali so proglasili že leta 1932. Prvotni namen svetovnega dne živali, katerega simbol je oranžna pentlja, je bil osveščanje javnosti o ogroženih in skoraj izumrlih živalskih vrstah. Dandanes je ta dan posvečen vsem živalim, s katerimi si delimo planet in s katerimi smo neizogibno povezani.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
V tem himalajskem mestu ženske počnejo, kar hočejo: ne poročijo se, imajo toliko ljubimcev, kot želijo, imajo denar in moč!