10 vsakdanjih stvari, katerih pomena niste nikoli poznali

Pomen vsakdanjih stvari

Zdaj, ko veste, zakaj imajo allstarke dve luknjici ob strani in zakaj imajo superge dodatno luknjico na vrhu, je čas, da si pogledamo še funkcije številnih drugih vsakdanjih stvari, s katerimi se dnevno srečujemo, a ne poznamo njihovega namena.

Po tem, ko smo razrešili mit dveh luknjic pri allstarkah, je čas, da razrešimo še pomen nekaterih drugih stvari, s katerimi se srečujemo vsak dan, a ne poznamo njihovega pomena. Veste, zakaj imajo srajce na hrbtni strani zanko? Veste, čemu služi cilinder na kablu za polnjenje prenosnika? Vse to in še več izveste v nadaljevanju.

PREBERITE ŠE: Severni Korejci lahko dostopajo le do 28 spletnih strani!

Luknji v oknu letala

Luknjica na oknu letala.
Luknjica na oknu letala

Verjetno ste med letom z letalom že opazili majhno luknjico na oknu? Okno je sestavljeno iz treh slojev. Sloj najbliže potniku ščiti srednji sloj, prezračevalna luknjica pa se nahaja med zunanjim in srednjim slojem. Naloga zunanjih dveh slojev okna je, da uravnavata razliko med tlakoma. Ko se letalo dviga, pritisk pada, toda zunaj tlak pada hitreje kot v kabini, kjer se vzdržuje nivo tlaka, primeren za potnike. To pomeni, da je pritisk znotraj letala višji od zunanjega. Prezračevalna luknjica ima torej varnostno funkcijo, saj uravnava razliko med tlakom zunaj in znotraj letala.

Modri del radirke

Modri del radirke.
Modri del radirke

Če ste mislili, da je rdeči del radirke za radiranje navadnega svinčnika, modri pa za odstranjevanje črnila, ste celo življenje živeli v zmoti. Razlika med modrim in rdečim delom je zgolj v tem, da modrega uporabljamo za radiranje vsebine na debelejših vrstah papirja, ki imajo bolj grobo teksturo (risalni listi, karton, lepenka …).

Zanka na zadnji strani srajce

Dodatne luknjice na vrhu superge.
Dodatne luknjice na vrhu superge

Verjetno ste opazili, da je na veliko srajcah na zadnji strani zanka? Razlag je več. Ena je, da gre za dekorativni element. Druga, da se srajca bolje prilega. Tretja pa, da ko se moški zaljubi, zanko odstrani in tako pokaže, da je oddan, zanka pa konča na šalu izbranke.

Odprtina v žlici za testenine

Luknja v žlici za testenine.
Luknja v žlici za testenine

Čemu služi luknja v žlici za testenine, si lahko preberete v tem prispevku: Čemu je namenjena odprtina v žlici za testenine?

Majhen žepek znotraj žepka na kavbojkah

Žepek v kavbojkah.
Žepek v kavbojkah

Veste, čemu je namenjen mali žepek na desni strani kavbojk? Ne, ni namenjen iPodu, kot se je pošalil Steve Jobs. Uvedel ga je Levi Strauss in ga patentiral že davnega leta 1872 med zlato mrzlico. Namenjen je bil žepnim uram, ki so bile tam bolj zaščitene pred udarci in krajo kot na telovnikih. Kavbojke so bile primarno namreč delavsko in ne modno oblačilo.

Vzorci blaga ob nakupu novih oblačil

Vzorci blaga.
Vzorci blaga

Vzorci blaga, ki jih včasih dobimo skupaj z novimi oblačili, niso namenjeni krpanju. V resnici so ti kosi poskusni zajčki za različne načine pranja perila, da ne uničite oblačila.

Luknja v pokrovčku kemičnega pisala BIC

Luknjica v pokrovčku.
Luknjica v pokrovčku

Znameniti kemični svinčnik ima na modrem pokrovčku na koncu odprtino, ki bega že številne generacije. Odgovor vas bo presenetil. Gre namreč za varnostni ukrep proti zadušitvi. Pokrovčke namreč radi vlačimo po ustih in če ga kdo po nesreči pogoltne in ta zaide v sapnik, luknjica prepuščala dovolj zraka, da človek preživi in se ne zaduši.

Luknji ob strani superg All Star Converse

Luknjici na Allstarkah.
Luknjici na allstarkah

O pomenu luknjic si lahko več preberete tu: Zakaj imajo superge All Star Converse ob strani dve luknjici?

Dodatna luknja na vrhu superg

Dodatna luknja na supergah.
Dodatna luknja na supergah

Skrivnost dodatne luknje smo razrešili tu: Misterij dodatne luknje ali kako pravilno zavezati športni čevelj

Cilinder na kablu prenosnika

Cilinder na kablu prenosnika.
Cilinder na kablu prenosnika.

Cilinder izolira prenosni računalnik pred elektromagnetnimi motnjami in hrupom, ki nastajajo iz valov oz. pred hrupom v AC- in DC-pretvorniku. Po domače povedano, tok sprosti visoke frekvence. Imenujemo ga tudi feritna dušilka.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!