fbpx
Foto: Daoud Abismail/Unsplash

12 dejstev, ki vam lahko rešijo življenje

Zadnjič posodobljeno: :

Uporabnik TikToka Knowledgesaurus je ustvaril serijo videov, ki jo imenuje "Dejstva, ki vam lahko rešijo življenje", kjer razlaga, kako se izogniti nevarnim situacijam ali vsaj močno izboljšati možnosti, da ostanete na varnem.

Svet je poln presenečenj. V enem trenutku boste morda sproščeno plavali, že naslednji trenutek pa vas bo tok začel vleči stran od obale. A to še ne pomeni, da moramo prenehati z uživanjem življenja. Namesto tega bi se morali osredotočiti na to, kaj lahko nadzorujemo in se kako se pripraviti na situacije, v katerih smo lahko resno ogroženi.

In presenetljivo je, da so družbena omrežja lahko dober začetek. Uporabnik TikToka Knowledgesaurus je ustvaril serijo videov, ki jo imenuje “Dejstva, ki vam lahko rešijo življenje”, kjer razlaga, kako se izogniti nevarnim situacijam ali vsaj močno izboljšati možnosti, da ostanete na varnem. Vsak njegov video je prejel več milijonov ogledov.

To so njegovi uporabni nasveti in dejstva, ki vam lahko rešijo življenje. Kaj pa vi menite, so to res uporabni nasveti?

1. Če se kdaj znajdete zakopani v ruševine in ne morete ven, ne kričite. S tem boste samo zapravljali energijo in izgubili glas. Kar morate storiti, je, da zagrabite nek predmet, s katerimi boste lahko začeli tapkati v intervalih po tri. Ljudje smo odlični pri prepoznavanju vzorcev in reševalci se bodo začeli premikati k viru tapkanja. Ko jih enkrat slišite, lahko začnete kričati.

2. Če se zdi, da se tornado ne premika, to pomeni, da gre proti vam.

@knowledgesaurusFacts That Could Save Your Life Pt.2 ##fyp ##facts ##funfacts ##hacks ##lifehack ##lifehacks ##survivalhacks♬ original sound – Knowledgesaurus

3. Veliko nahrbtnikov ima skrito piščalko. Dejansko ima sponka na mnogih sodobnih nahrbtnikih, namenjenih pohodništvu ali kampiranju, vgrajeno piščalko.

4. Če ste kdaj na plaži in vidite, da se voda umika ali je daleč stran od tega, kjer običajno je, tecite. To običajno pomeni, da prihaja cunami.

5. Če v vodi kdaj zagledate kvadratne valove, takoj iz vode. Ti valovi imajo namreč močne tokove pod vodo, ki vas lahko odnesejo.

6. Če vaš avto kdaj zapelje v vodo, takoj odprite okno ali vrata. Če tega ne storite, bo razlika v tlaku prevelika in bo vse ostalo zaprto, vi pa boste morali počakati, da se vaš avto popolnoma napolnil z vodo, da boste lahko odprli vrata (ali okno).

7. Če vas kdaj ujame razburkan pas vode, kjer se mešata dva toka, začnite plavati postrani. Če vas ujame en tok in poskusite zaplavati naravnost, vas bo ta samo še naprej potiskal nazaj in izgubili boste energijo. Plavati morate torej postrani, dokler ne izplavate iz tega pasu vode.

@knowledgesaurusFacts That Could Save Your Life Pt.3 ##fyp ##facts ##funfacts ##hacks ##lifehack ##lifehacks ##survivalhacks♬ original sound – Knowledgesaurus

8. Če se kdaj izgubite ali ste v izrednih razmerah, pa na svojem mobilnem telefonu nimate storitve, še vedno lahko pokličete 112 ali 113. Klici v sili bodo šli prek katere koli povezave, ne glede na to, ali je to vaš operater. In enako velja za vse govorilnice. Ni vam treba plačati. Brezplačno lahko pokličete na pomoč.

9. Če nekdo pade v mrzlo vodo in je blizu podhladitve, ga ne izpostavljajte ekstremni toploti. Takšnega človeka je treba ogrevati počasi. V nasprotnem primeru je lahko to zanj usodno, saj lahko doživi t.i. “afterdrop” ali nenaden padec temperature jedra. In to je posledica dejstva, da se pretok krvi ne more dovolj hitro prilagoditi spremembi iz ekstremnega mraza v ekstremno vročino.

10. Pred naravnimi nesrečami napolnite kad in umivalnik s čisto vodo. Po večjih katastrofah je voda ali prekinjena ali močno onesnažena. Pomembno je torej, da imate dovolj zaloge čiste vode.

11. Če ste nekje in nimate prave velikosti baterije, lahko uporabite manjšo baterijo in v prazen prostor položite aluminijasto folijo. Aluminijasta folija bo prenesla elektriko in opravila delo.

12. Ko se vrnete do svojega avtomobila in na njem vidite nekaj podobnega bankovcu, se ga ne dotikajte. To je pogosta metoda ugrabitve, kjer bodo, ko boste za bankovec zgrabili, prišli do vas in vas zgrabili. Torej, pustite na miru in samo odpeljite.

@knowledgesaurusFacts That Could Save Your Life ##fyp ##facts ##funfacts ##hacks ##lifehack ##lifehacks ##survivalhacks♬ original sound – Knowledgesaurus

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!