12 stvari, ki jih morajo moški in ženske spremeniti v svoji komunikaciji, da bi se bolje razumeli (glede na psihologijo)

Moški in ženske govorimo isti jezik, vendar to ne pomeni, da se razumemo.

Raziskava je pokazala, da imajo besede in besedne zveze lahko različen pomen za vsakega izmed nas. Zato včasih ne moremo komunicirati, ne da bi prišlo do prepirov. Če pa ste pripravljeni vložiti nekaj miselnih naporov, se lahko naučite, kako bolje komunicirati med seboj in si na dolgi rok prihranite nekaj nesporazumov. In to le z malo psihologije.

Pred vami je 12 nasvetov, ki vam bodo pomagali pri boljših odnosih z drugimi ljudmi.

Ženske: ne berite med vrsticami

Obstajajo dokazi, da ženske v sporočilih preberejo več, kakor je napisano. Z drugimi besedami, “berejo med vrsticami” in besedam partnerja pripisujejo vrednost intimnosti in bližine. Po drugi strani so moški doslednejši in pričakujejo, da bo center pogovora na določeni temi. Moški na primer reče: “Danes imamo tekmo!” to pomeni točno to in ne “Raje bi bil s prijatelji, kakor s teboj!” Če razumete, kaj vsak izmed vaju pričakuje od pogovora, bosta lažje premostila razlike.

Moški: ne svetujte, samo poslušajte

Ne recite:“Glej, kaj ne razumeš …”, ampak, “Samo ne razumeš, zakaj…” Ženske ponavadi vidijo komunikacijo kot način za raziskovanje občutkov in tolažbe s strani partnerjev. Moški imajo navado, da razmišljajo o jasnih rešitvah, nasvetih in jih želijo posredovati čim hitreje. On hoče dati nasvet, ona pa želi biti slišana.

Ženske: cenite, da vas želi potolažiti; moški: pokažite, da vam je mar

Moški bodo videli težavo, ki jo je treba rešiti. Skrb za partnerja bodo pokazali tako, da vložijo svojo energijo v reševanje problema. To pomeni, da bodo analitično raziskali različne taktike reševanja problemov in jih skušali sporočiti ženski. Medtem pa ženska išče le pozornega poslušalca. Moški bi resnično lahko pomagali ženski, če bi ji postavili nekaj vprašanj ali pa, če bi ji dali občutek, da jo poslušajo (morda prek neverbalnih znakov).

Ženske, cenite, da vas želi potolažiti.
Ženske, cenite, da vas želi potolažiti.

Ženske: razumite, da tudi moški uživajo v času, ki je samo njihov

Moški so pogosto obtoženi, da so nekomunikativni ali da se umaknejo. Ženske bi lahko veliko pridobile od razumevanja razlogov za takšno vedenje. Če se moški zdi nekoliko izoliran, to verjetno pomeni, da si je vzel odmor od svojih težav. Ta čas je lahko v obliki molka, gledanja televizije ali branja. Ne bojte se tega, dajte mu prostor!

Ženske: poskusite biti bolj jasne glede svojih namenov

Ženske in moški se razlikujejo v tem, kako si povedo stvari. Ženske so nekoliko bolj posredne kot moški, ponavadi se izogibajo neposrednim obtožbam. Zato bi bilo najbolje, da bi bile ženske bolj natančne in da bi se bolj poglobile v to, o čem se pravzaprav pogovarjajo. Namesto, da bi rekle: “Jezna sem glede tega, kar si rekel na večerji,” bodo sarkastične: “Mogoče bi morali razmišljati o tem, da bi se lepše obnašal na najinih zmenkih.”

Moški: prepričajte se, da ve, da jo poslušate

Partnerji se med seboj razlikujejo po svojih stilih komuniciranja v verbalnih odzivih, fizičnem in očesnem stiku. Na splošno se moški ne bodo ozirali na to, ali imajo z osebo, s katero se pogovarjajo, očesni stik ali druge verbalne znake. Po drugi strani pa ženske dajejo močan poudarek nenehni povratni informaciji, da se prepričajo, da sta v pogovor vključeni obe strani.

Moški, prepričajte se, da ve, da jo poslušate.
Moški, prepričajte se, da ve, da jo poslušate.

Ženske: poskusite gledati na nalogo samo kot na nalogo; moški: dodajte v nalogo nekaj romantike

Ženske se vključijo v izvajanje naloge na način, da najprej skozi pogovor zgradijo zaupanje z osebami. Moški se ponavadi ne zmenijo za zaupanje in namesto tega hitijo k uresničevanju naloge. Obe strani imata v mislih enak cilj, vendar na različne načine.

Ženske: razumite, da morajo moški pogosto nekaj delati, medtem ko se pogovarjajo

Moški se med komunikacijo nagibajo k delu, sama aktivnost pa je osrednja za spodbujanje občutka, da se lahko čustveno odprejo. Medtem se ženske med govorjenjem počutijo bližje moškemu. Moški želi nekaj početi pred ali celo sredi prepira. Ženska želi razpravljati o vsem takoj!

Moški: ne oklevajte in prosite za pomoč

Moški morda čutijo, da je potreba po pomoči odraz njihove nezmožnosti oziroma ranljivosti. Ženske svetovanje dojemajo kot znak skrbi za nekoga drugega. Če želite premostiti to vrzel, bo morda pomagalo, da ste čim bolj jasni o svojih namenih.

Moški, ne oklevajte in prosite za pomoč.
Moški, ne oklevajte in prosite za pomoč.

Ženske: zavedajte se, da so moški selektivni poslušalci

Prizadevajo si najti rešitev težav. Poslušali bodo le toliko časa, da bodo izvedeli tisto, kar se jim zdi potrebno za iskanje rešitev. Po drugi strani ženske izražajo večje spoštovanje do verbalnih in neverbalnih znakov in so lahko užaljene, če jih ni.

Ženske: ne dovolite, da se vaša jeza nabira

Moški predelajo težavo in gredo naprej, medtem ko ženske vsak prepir vidijo kot del večje celote. Z drugimi besedami, moški so popolnoma v redu, če se prepirajo o določeni temi, jo pustijo in preidejo na drugo temo, ne da bi kaj dosti razmišljali o nekdanjem prepiru, ki je ostal v njihovih glavah. Ženska pa bo svojo jezo verjetno prenesla na naslednji pogovor.

Ženske in moški: sprejmite komunikacijski slog partnerja

Pomembno je priznati, da imajo ljudje (ne glede na njihov spol) različne načine komuniciranja. Nekateri so bolj neposredni pri komunikaciji. Drugi manj. Nekateri radi poslušajo, drugi govorijo. Zato ne pozabite, vaš partner je edinstven.

Prelistaj našo revijo

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
To je vprašanje, ki vama bo pomagalo ohraniti ljubezen