fbpx

12 stvari, zaradi katerih se v življenju nikoli ne smemo obsojati

Resnica pa je, da smo vsi krvavi pod kožo in da ne rabimo biti popolni. Zato je skrajni čas, da se prenehamo obsojati za naslednjih 12 stvari.

Pogosto se v življenju obremenjujemo z odločitvami, ki smo jih sprejeli – če so bile te res prave, in s tem, kdo smo in kakšni smo. S seboj in svojimi odločitvami namreč nismo nikoli zares zadovoljni, uspehi drugih in spraševanje o tem, kaj bi lahko sami naredili drugače, pa je ves čas v ozadju naših misli. Sprejmimo se in sprejmimo dejstvo, da nikoli ne bomo popolni in da je skrajni čas je, da se za teh 12 stvari prenehamo obsojati!

1. Izbira kariere

Manj kot smo plačani in manj kot so neki poklici znani kot zaželeni, bolj se obremenjujemo s tem, kaj v življenju počnemo. Prav tako se obremenjujemo, če smo usposobljeni za delo na enem področju z boljšimi plačami, ampak se odločimo za drugo kariero. Še huje pa je, če so naši prijatelji na višjih položajih kot mi in se zato počutimo manjvredne. Dejstvo pa je, da je vsako delo nekaj vredno, in če v njem vsaj približno uživate, ni razloga za dvome. Če pa nas karierne odločitve preveč razžirajo in pri svojem delu trpimo, imamo še vedno možnosti zamenjave svoje poti, saj nikoli ni prepozno.

2. Pomanjkljivosti

Ste slabi v matematiki ali pa zaradi fizičnih omejitev ne morete opravljati aktivnosti kot vsi drugi okoli vas? Pomanjkljivosti, ki jih imamo, niso razlog za to, da se obsojamo. Vsak ima namreč svojo, prav tako pa ima vsak svoje prednosti, ki jih drugi nimajo. Zato se osredotočimo raje na to in izkoristimo svoj potencial ter se ne ukvarjajmo z nečim, česar ne moremo spremeniti.

Izkoristimo svoj potencial in se en obremenjujmo z našimi "pomanjkljivostmi", ki so pravzaprav naše prednosti.
Izkoristimo svoj potencial in se en obremenjujmo z našimi “pomanjkljivostmi”, ki so pravzaprav naše prednosti.

3. Čas zase

V današnjem vrvežu, ko se svet vrti hitreje kot včasih, in se od nas konstantno nekaj pričakuje, je izredno pomembno, da si vzamemo čas zase. Če ste mama, ki se pred svojimi otroki skriva v kopalnici, da bi le dobila svojih 5 minut miru, se ne obremenjujte, saj niste edina. Resnica je, da si vsak zasluži trenutke sprostitve in razvajanja, saj lahko le tako normalno funkcionira. Zato si vsak dan vzemite nekaj minut zase in zadihajte – vse bo dobro.

4. Izbira prijateljev in partnerja

Imate prijatelja ali partnerja, za katerega drugi v vašem življenju pravijo, da ni za vas? Pa naj bo to zaradi tega, ker jim ni všeč videz, ali pa ker ni tako uspešen kot vi? Če ta oseba v naše življenje prinaša veselje in srečo, ne smemo poslušati nikogar drugega, ampak le svoje srce. To namreč ve najbolje.

Če ta oseba v naše življenje prinaša veselje in srečo, ne smemo poslušati nikogar drugega, ampak le svoje srce.
Če ta oseba v naše življenje prinaša veselje in srečo, ne smemo poslušati nikogar drugega, ampak le svoje srce.

5. Preteklost

Če nas je sram naše preteklosti, bomo težko srečni v sedanjosti ali pa se veselili prihodnosti. Sprejemanje svoje preteklosti, dobrih in slabih delov, ki so nas naredili osebo, ki smo danes, je prvi korak do ljubezni do samega sebe. Pomemben je tukaj in zdaj, preteklost pa je le del nas, ki je ne moremo spremeniti.

6. Hrana

Se obremenjujete vsakič ko pojeste nekaj nezdravega? Prenajedanje z nezdravo hrano zagotovo ni priporočljivo, če želite živeti dolgo in zdravo življenje, pregrehe na vsake toliko časa pa niso nič slabega. Hrana velikim predstavlja eden od največjih užitkov v življenju, zato naj tako tudi bo.

Pregrehe na vsake toliko časa pa niso nič slabega.
Pregrehe na vsake toliko časa pa niso nič slabega.

7. Ljubezenski stan

Morda uživate v tem, da ste samski ali pa vas partner ne osrečuje. Ne glede na to, kaj pravijo drugi, morate poslušati sebe. Z nikomer vam namreč ni treba biti, zato ker se vam zdi, da morate. Ljubezni se ne da vsiliti, zato je bolje biti sam kot pa se pretvarjati. Samski, ki pa se obremenjujejo, da nikoli ne bodo našli nikogar zase, pa se morajo zavedati, da biti sam ni tako slabo, in da ko bo čas, bo vsak našel nekaj zase.

8. Drugačnost

Danes je težko biti del manjšine, še težje pa je, če se v nečem počutiš popolnoma sam. Samo zato, ker nimaš enakih hobijev kot tvoji sošolci ali pa ti ni všeč enaka glasba kot večini, še ne pomeni, da je to nekaj slabega. Biti drugačen v današnjem svetu je bolj kompliment kot nekaj negativnega, zato ljubite svojo drugačnost in jo izkoristite pozitivno.

Ljubite svojo drugačnost in jo izkoristite pozitivno.
Ljubite svojo drugačnost in jo izkoristite pozitivno.

9. Telo

V današnji družbi obstajajo »smernice« za  naš videz, kar pa ni nikakršen razlog za to, da obsojamo svoje telo. Večina ljudi na svetu namreč ne spada pod omenjene smernice. Najbolj pomembno je to, da je naše telo zdravo, ne glede na to, kako je videti. Zato se poglejmo v ogledalo in si povejmo, da smo lepi – saj je to resnica.

10. Hobiji

Kakor službe, so tudi hobiji v današnji družbi razdeljeni med bolj in manj zaželene. Kar pa je popolnoma brez pomena, saj bi vsak moral početi tisto, kar mu prinaša veselje. Če torej uživate v šivanju, risanju ali zbiranju prtičkov, morate to s ponosom početi še naprej, drugi pa naj počnejo in rečejo kar hočejo.

Vsak bi moral početi tisto, kar mu prinaša veselje.
Vsak bi moral početi tisto, kar mu prinaša veselje.

11. Čustva

Od odraslih, še posebej moških, je pričakovano, da dobro skrivajo svoja čustva. Kljub temu pa nismo roboti, zato so čustva in njihovo izkazovanje nekaj popolnoma normalnega. Zato pustite, da vas preplavijo solze, četudi samo ob čustvenem filmu. Bolje je namreč biti odprt pri tem kar čutiš, kot pa se zapirati vase.

12. Izbira oblačil

Kot z videzom telesa, imamo v medijih tudi smernice o tem, kako naj bi se oblačili. Ampak koga zares briga, kaj nosimo? Bi radi, da vam bo v službi udobno? Oblecite trenerko. Se radi uredite za svoje delo kot prodajalka? Obujte si pete. Oblačite se kot vam najbolj ustreza, seveda pa se izogibajte ekstremom, ki bi vam lahko škodovali.

Oblačite se kot vam najbolj ustreza, seveda pa se izogibajte ekstremom.
Oblačite se kot vam najbolj ustreza, seveda pa se izogibajte ekstremom.

Nauk te zgodbe je, da smo vsi ljudje, da smo vsi različni in da ima vsak svoje prednosti in pomanjkljivosti na vseh področjih. Cilj v življenju pa je, da smo čim srečnejši na vsakodnevni ravni, kar pa lahko dosežemo s tem, da osredotočamo na naše pozitivne lastnosti, slabe pa vzamemo v zakup in se z njimi sprijaznimo ter se nikakor ne obremenjujemo.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.