fbpx

20+ genialnih trikov, kako lahko uporabimo WD-40: ena pločevinka, ki reši številne težave

Foto: WD-40

WD-40 je že desetletja znan kot čudež v pločevinki, s svojimi večnamenskimi sposobnostmi, ki segajo daleč preko preprostega mazanja. Ta vsestranski izdelek lahko najde svoje mesto v vsakem kotičku vašega doma, avta in vrta. Od čiščenja do zunanje uporabe, od avtomobilističnih trikov do nenavadnih uporab - WD-40 je vaš zanesljiv pomočnik. Vendar, tako kot vsako orodje, ima tudi WD-40 svoje omejitve. V prispevku vam razkrivamo 30 načinov uporabe WD-40, ki bodo vaše življenje naredili lažje, skupaj s pomembnimi opozorili o tem, kako ga ne uporabljati.

WD-40 je več kot le mazivo; je večnamensko orodje, ki lahko reši številne domače izzive. Od čiščenja do zaščite, od vzdrževanja avta do nenavadnih trikov, WD-40 ponuja širok spekter uporabe. Vendar je pomembno upoštevati tudi omejitve in priporočila za varno uporabo.

WD-40 v vsako gospodinjstvo

Medtem ko je bil prvotno zasnovan za zaščito zunanje obloge rakete Atlas pred rjo in korozijo, je potovanje WD-40 od ​​laboratorijske radovednosti do obveznega pripomočka za gospodinjstvo zgodba o njegovi vsestranskosti. Njegova uporaba daleč presega prvotni namen, saj je uporaben za različne namene.

Foto: wd40.com

Torej, kaj je skrivnost za čarovnijo WD-40?

Čeprav natančna formula ostaja zaklenjena, je znano, da izdelek vsebuje mešanico organskih topil, pogonskih plinov in mineralnega olja in je tako odličen pri mazanju, izpodrivanju vode, preprečevanju rje in čiščenju zaradi svoje edinstvene molekularne strukture, ki mu omogoča ustvarjanje zaščitne pregrade in učinkovito raztapljanje umazanije.

Njegova praktična uporaba v domu je skoraj neomejena. Od popravljanja škripajočih vratnih tečajev do popuščanja zataknjenih zadrg in zaščite orodja pred rjo, je WD-40 vedno znova dokazal svojo vrednost. Enako učinkovito je pri odstranjevanju lepljivih ostankov nalepk ali trakov ter celo pri čiščenju in poliranju površin iz nerjavečega jekla. 

WD-40 dokazuje svojo moč tudi na prostem. Lahko zaščiti izpostavljene cevi pred zmrzovanjem pozimi, prepreči nabiranje snega na oknih in celo odganja škodljivce. Avtomobilski navdušenci lahko sprej uporabijo za poliranja zunanjosti avtomobila do čiščenja ptičjih iztrebkov z vetrobranskega stekla in celo odstranjevanja oljnih madežev z dovozov.

Za kaj lahko uporabimo WD-40?

Vedno ga uporabljajte v dobro prezračenem prostoru, izogibajte se stiku z očmi in ga ne uporabljajte na občutljivih materialih, kot so elektronika, določena plastika in ključavnice, razen če je posebna formulacija zasnovana za te namene.

1. Vodoodporna zaščita čevljev

Vodotesno zaščitite svoje čevlje tako, da jih premažete s premazom WD-40. Deloval bo kot ovira, tako da voda ne bo mogla prodreti v material.

2. Izbrišite sledi barvic

WD-40 je odličen tudi pri odstranjevanju sledi barvic s skoraj vsega, vključno z lesenega pohištva, tal in sten. Razpršite WD-40 na krpo in drgnite prizadeto mesto.

Foto: wd40.com

3. Odstrani žvečilni gumi

WD-40 odstrani žvečilni gumi iz vsake površine, celo iz las. Razpršite ga na prizadeto mesto, pustite, da deluje približno minuto in ga nato odstranite.

4. Odstranit ptičje iztrebke

Ptičje iztrebke lahko iz avtomobilov očistiti, ne da bi vam bilo treba drgniti. Območje popršite z WD-40, pustite delovati približno eno minuto in ga nato obrišite ali sperite.

5. Zaščita cevi pred zmrzovanjem

Pozimi lahko pipe in cevi zunaj zmrznejo, kar povzroči veliketežave, če počijo. Preden nastopi hladno vreme, premažite izpostavljene priključke in cevi z WD-40, da preprečite kopičenje vlage.

6. Prepreči rošenje ogledal

Da se vaše ogledalo med tuširanjem ne bo zarosilo, navlažite krpo z WD-40 in obrišite ogledalo.

7. Razplete zavozlane verižice

So se vam verižice zapletle? Majhna količina WD-40 na zapleteno mesto bo zrahljala vozel.

8. Očisti mrtve žuželke z rešetk in vetrobranskega stekla

WD-40 je idealen za odstranjevanje žuželk s sprednje rešetke ali vetrobranskega stekla vašega avtomobila. Prizadeta mesta poškropite z WD-40, pustite delovati največ eno uro in ga nato do čistega sperite.

9. Popravi škripajoča vrata

WD-40 se lahko uporablja na vseh vrstah hrupnih tečajev, vključno s tistimi na vratih, lestvah, zložljivih stolih, vrtnih škarjah in več. Poškropite tečaj s brizganjem WD-40. V nekaj sekundah bo brez škripanja.

Foto: wd40.com

10. Odstrani ostanke nalepk

Priljubljena uporaba WD-40 je odstranjevanje lepljivih ostankov, kot so ostanki lepilnega traku. Če ga želite uporabiti, razpršite WD-40 po prizadetem območju, pustite delovati nekaj minut, nato ga obrišite s krpo ali gobo.

11. Odstrani vosek in lepilo s površin

Odstranite vosek in lepilo s površin brez drgnjenja. WD-40 razpršite na prizadeto mesto, pustite delovati nekaj minut, nato s krpo odstranite vosek ali lepilo s površine.

12. Očisti in povrne sijaj usnjenim izdelkom

Če želite obrabljenemu usnjenemu pohištvu, torbicam ali čevljem povrniti sijaj, jih očistite z blago raztopino detergenta za pomivanje posode in vode na vlažni krpi. Ko je površina suha, nanesete majhno količino WD-40 na krpo in jo vtrite v usnje.

13. Odstrani oljne madeže s tal

Ali vaše vozilo pušča olje? Da se znebite grdega oljnega madeža, ga popršite z izdatno količino WD-40 in nato sperite z vodo.

14. Zrahlja zataknjeno zadrgo

Preprosto razpršite WD-40 na problematično mesto in pustite, da prodre v območje. Zagozdena zadrga potrebuje le nekaj sekund in spet se bo normalno premikala.

15. Odganjajte škodljivce

Razpršite WD-40 na napušče, da preprečite, da bi ose zgradile gnezda pod njimi, in ga uporabite okoli zunanjih okenskih polic in okvirjev vrat, da odženete pajke. WD-40 naredi površine spolzke in težje za prijemanje žuželk in škodljivcev. Poleg tega jim ni všeč njegov vonj. WD-40 je učinkovit repelent do enega leta.

16. Prepreči nabiranje snega na oknih

Preprečite, da bi se sneg nabiral na oknih vaše hiše s to genialno uporabo WD-40. Samo razpršite WD-40 po zunanji strani oken, preden začne snežiti, in sneg se ne bo prijel.

17. Odpravi praske na keramiki, linoleju, marmorju in lesu

WD-40 lahko zapolni praske na površinah, vključno s keramiko, linolejem, marmorjem in lesom, zaradi česar postanejo manj opazne. Poškropite krpo z WD-40 in jo vtrite v prizadeto površino.

18. Razrahlja zataknjene LEGO kocke

Nikakor ne morete dati narazen Lego kock? Nanesite majhno količino WD-40 in z lahkoto jih boste potegnite narazen.

19. Čiščenje nerjavečega jekla

Če želite kuhinjo brez madežev, uporabite WD-40 za čiščenje naprav iz nerjavečega jekla, ki jih hkrati polira. Razpršite ga na krpo in z njo obrišite izdelek iz nerjavečega jekla.

20. Čiščenje armaturne plošče

Za čiščenje usnjenih sedežev in armaturne plošče nanesite WD-40 na gobo in nato obrišite površine. Pustite, da deluje približno pet minut, nato pa obrišite površino do suhega z mehko krpo. Preverite, ali vaša usnjena notranjost ni prevlečena s plastiko, preden začnete z brizganjem. V tem primeru, se izogibajte uporabi WD-40.

21. Odstrani super lepilo z rok

Se vam je super lepilo prijelo na roke? Vzemite WD-40, nanesite ga na dlani in podrgnite. Takoj umijte z milom in vodo.

Medtem ko ima WD-40 veliko uporab v vsakdanjem življenju, je pomembno, da upoštevate čase, ko izdelka ne bi smeli uporabljati. Harmanlikian pravi, da WD-40 ne smete uporabljati na elektroniki, plastiki, ključavnicah ali izpostavljeni strojni opremi, kot so tečaji zunanjih vrat. Poudarja, da obstaja nekaj posebnih formulacij WD-40, ki so morda bolj primerne za te uporabe.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.