fbpx

3 koraki, s katerimi se lahko znebite čustvenih travm iz preteklosti

Foto: envato

Negativen, pogosto subtilen učinek, ki ga travma pusti na nas, lahko vpliva na naše duševno in fizično zdravje. Strokovnjaki navajajo 3 korake, ki so lahko v pomoč pri premagovanju čusvenih travm.

Če želite premagati čustvene travme iz preteklosti, sledite tem korakom.

1. Travme segajo skozi generacije

95 % travm je generacijsko povzročenih in jih nevede širite naprej. To lahko pomeni, da je vaša travma produkt vaših staršev in njihove izkušnje, ki je niso razrešili, dokler se niste rodili. Kako prepoznati travmo, če ni dejansko vaša? Za začetek je potrebno pogledati vase, da jih razumete. Živčni sistem ima spomin, ki ni vedno zavesten, vendar rana še vedno stoji in se v določenem trenutku aktivira. Strokovnjaki svetujejo, da se ustavite, ko se na primer na nekoga razjezite: pogosto vaša jeza sploh ni povezana s tem dogodkom. Poskusite ozavestiti, od kod ta izvira.

2. Zanesite se na odnose, ki jih negujete

Kakovostni odnosi so izjemno pomembni za zdravljenje travm in to je znanstveno dokazano. Ljudje nismo ustvarjeni za samoto in osamljenost je eden od dejavnikov tveganja za različne bolezni.

Kaj storiti? Osredotočite se na družbene odnose in morda se tega ne zavedate, vendar lahko zlahka pritegnete v svoje življenje ljudi, ki so doživeli podobne travme kot vi, in v dobrem odnosu lahko ljudje drug drugemu pomagate iti naprej.

Foto: Andrea/Pexels

3. Naučite se reči ne

Narava vas sili, da se sami naučite, česa si želite in česa ne, kakšne so vaše vrednote in kako gledate na svet. Zato je treba postaviti meje med vami in drugimi ljudmi. Po besedah strokovnjakov se že zgodaj naučite, kaj je sprejemljivo in kaj ne, a tudi, da moramo poslušati starejše. Posledica tega je, da pogosto v odrasli dobi ne znate postaviti meja in jasno reči NE.

Če se tega ne boste naučili, boste zagotovo čutili posledice tako na psihi kot na telesu, zato naslednjič ne sprejemajte vsake naloge, zaradi katere vam bo kasneje slabo, ampak se naučite reči, da to ni za vas .

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.