fbpx

3 načini, da se znebite strupenega vpliva družbenih omrežij

Vsi smo v njihovi pasti! Prevzemite nadzor nad seboj!

Foto: envato

Družbena omrežja so postala naš vsakdan, brez česar ne moremo. Mnogi takoj po prebujanju preverijo, kaj je novega na spletu in svetu, kdo je kaj objavil, nekateri gredo čez dan večkrat preverit nove objave in kako daleč seže obsedenost z njimi, pove podatek, da mnogi vstopijo na družbena omrežja tudi med gledanjem filma, med prehranjevanjem, na stranišču, ni da, ni.

Nekateri se sploh ne zavedajo, da večino svojega časa preživijo na spletu. Le kako bi se tega lahko odvadili? Kako bi tej odvisnosti lahko dejali zbogom?

Pred vami so trije načini, kako se zaščititi pred strupenimi učinki družbenih medijev!

1. Počutite se negotovo

Socialni mediji so polni ljudi, ki prikazujejo svoje neverjetne zgodbe. Fotografije obdelujejo s filtri, delijo le najlepše in pozitivne pa tudi lažne trenutke svojega življenja. To je sčasoma marsikoga pripeljalo do tega, da se je začel primerjati z drugimi, jim zavidati ali čutiti negotovost. Meja med resničnim in neresničnim je vse bolj zabrisana.

Družabna omrežja niso vaše življenje. Foto: Gabrielle Hhenderson / Unsplash

Rešitev

Ne pozabite, da niso vsi ljudje na družbenih omrežjih to, kar v resnici so. Poglejte raje okoli sebe in pomislite, kaj lahko občudujete v resničnem življenju. Kaj vam je všeč pri svoji najboljši prijateljici, sestri, sodelavki, ljubljeni osebi…? Osredotočite se na lastnosti, ki jih imate radi pri sebi in drugih.

2. Obsesiven strah, da bi zamudili nekaj pomembnega in zanimivega

Strah pred pogrešanjem se lahko uporablja tako v virtualnem kot v resničnem kontekstu in je opisan kot občutek tesnobe ali negotovosti glede možnosti, da bi nekaj zamudili.

Rešitev

Pravo vprašanje je, česa se bojite zamuditi? Če ste že bili na sestanku, kjer vsi gledajo v svoje telefone, potem veste, da je odgovor na to vprašanje, da nimate česa zamuditi. Osredotočite se na svoje občutke in izkušnje, na ljudi, s katerimi ste, in ne pustite pod nadzorom vsiljenih vzorcev vedenja. To ne pomeni, da morate zapreti vse aplikacije, ampak filtrirajte vsebine, ki jim sledite.

Opazujete raje svoj svet! Foto: Glen Carrie / Unsplash

3. Doživljate tesnobo in depresijo

Družbena omrežja so zasnovana tako, da vplivajo na vaše možgane, torej na proizvodnjo dopamina. Možgani sproščajo dopamin, ko doživimo prijetna čustva, vključno s pozitivnimi socialnimi interakcijami. Tako uporabniki na družbenih omrežjih iščejo »dopaminski doping«. In če to ni dovolj, se pri ljudeh razvijejo anksiozna stanja, vse do depresije, še posebej pa se to dogaja pri otrocih in mladostnikih.

Rešitev

Najboljši način, da se izognete negativnemu vplivu družbenih omrežij, je torej, da ne dostopate do njih. In to ni vedno mogoče, saj če potrebujete socialna omrežja za delo, izobraževanje ali želite biti na tekočem z dogodki, jih ne morete prezreti. Če ste preplavljeni z občutki nelagodja in tesnobe, analizirajte, katere vsebine vam povzročajo tesnobo in se jim izognite, kakor tudi ljudem, ki takšne vsebine objavljajo. Poskusite biti bolj prisotni v realnosti!

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!