fbpx

3 opozorilni znaki, da želite imeti popoln nadzor nad partnerjem

Foto: envato

Če vam misel »spremenila ga bom« zveni znano, je možno, da poskušate partnerja vzgajati ali prevzgojiti. Ker čutite, da vaš partner ni dovolj zrel, si želite in poskušate biti v odnosu vi tista oseba, ki ga boste spremenili. V prispevku vam razkrivamo 3 opozorilne znake, ki kažejo nezdravo dinamiko v odnosu.

V prispevku vam razkrivamo 3 opozorilne znake, ki kažejo nezdravo dinamiko v odnosu in vašo potrebo po nadzorovanju partnerja.

1. Menite, da bi bilo treba narediti drugače

Če se vam zdi, da vaš partner, kakršen je, »ni dovolj dober«, to pomeni, da ga poskušate spremeniti na napačen način. Verjetno imate različne ugovore glede njegovega načina odločanja in veliko idej, kako bi lahko bil bolj učinkovit. Če ste nenehno razočarani nad svojim partnerjem in želite, da se drugače obnaša, pogovarja, razporeja čas in energijo ter ga nenehno poskušate voditi, učiti, nadzorovati ali »popravljati«, so to zanesljivi znaki, da se poskušate svojega partnerja spremeniti.

via GIPHY

2. Ne počutite se varne, če stvari ne počne tako, kot mislite, da bi moral

V zdravem razmerju je popolnoma normalno imeti ločen del življenja in ločene prijatelje. Če pa ne morete sprejeti, da si vaš partner izbira drugačne prijatelje kot vi ali sprejema drugačne odločitve kot vi, ga verjetno poskušate preveč nadzorovati. Če potrebujete, da vaš partner počne stvari na določen način, da bi se počutili varne in srečne, je to znak, da ste preveč odvisni od njega.

3. Čutite, da ne bo zmogel brez vas

Če ste oseba, ki meni, da partner brez vas ne more funkcionirati, ter vam tudi ni všeč karkoli naredi, je to znak, želite prevzeti popoln nadzor, na katerega se bo začel tudi zanašati.

via GIPHY

Kaj storiti

Vsi vstopamo v odnos z določenim naborom prepričanj, stališč, perspektiv in vrednot, ki izhajajo iz lastnih izkušenj in vzgoje. Če se vam zdi, da ste nagnjeni k temu, da bi padli v shemo »vzgoje« partnerjev, malo razmislite, zakaj to počnete. Če ste ugotovili, da še vedno ljubite to osebo in želite, da razmerje deluje, se nenehno opominjajte, da ste edina stvar, nad katero resnično imate nadzor, vi sami. Nobena količina vašega dobronamernega truda ne bi mogla spremeniti nekoga, ki prej ni povedal, kaj in kako bi rad spremenil na sebi.

Bodite sodelavec, ne svetovalec

Če se partner strinja, pojdite skupaj na zakonsko svetovanje. Včasih se lahko ujamete v past in mislite, da je problem vaš partner, ali pa mislite, da ste problem vi. Terapevt vam lahko pomaga ugotoviti težave, ki jih je mogoče rešiti s skupnim sodelovanjem.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.