3 recepti za sladice z bučo, ki vas bodo vrnili naravnost v otroštvo

Nastopil je čas, ko v vrtovih lahko zagledamo oranžno rjavkaste buče, ki molijo izpod velikih zelenih listov. Iz njih lahko pripravljamo različne slane jedi, a pozabiti ne smemo niti na okusne sladice, katerih okus po buči vas bo vrnil v otroštvo.

Trije recepti za pripravo sladic z bučo:

Pita z bučo

SESTAVINE:

Za maso:

  • 176 g moke
  • 116 g ovsa
  • 1/2 žličke soli
  • 1/2 žličke soda bikarbone
  • 105 g sladkorja
  • 110 g rjavega sladkorja
  • 170 g masla
  • 1 žlička vaniljevega izvlečka

Za kremo:

  • 50 g sladkorja
  • 55 g rjavega sladkorja
  • 1 žlička cimeta
  • 1/2 žlice muškatnega oreščka
  • 1/4 žlice ingverja
  • nageljnove žbice
  • 1/4 žličke soli
  • 1 jajce
  • 1 jajčni rumenjak
  • 1/2 žličke vaniljevega izvlečka
  • 296 g svežega bučnega pireja
  • 85 ml mleka v prahu
  • sladka smetana in cimet za postrežbo (neobvezno)

PRIPRAVA:

Testo: Pečico segrejte na 350 stopinj. V posodi 30 sekund mešajte moko, oves, sol in sodo bikarbono. V zmes dodajte polovico sladkorja in polovico rjavega sladkorja. Stopljeno maslo in vaniljev ekstrakt dodajte v mešanico in vse skupaj dobro zmešajte. Polovico testa razporedite po 20 x 20 cm pekaču in ga postavite za 15 minut v pečico.

Masa: V posodi zmešajte 1/4 sladkorja, 1/4 rjavega sladkorja, cimet, muškatni orešček, ingver, nageljnove žbice in sol. V zmes dodajte jajce, jajčni rumenjak in vaniljo ter bučo in mleko. Maso dobro zmešajte in jo polijte po testu ter postavite v pečico. Po 15 minutah pito dajte ven iz pečice in po njej razporedite preostanek testa. Preklopite pečico na pečenje od zgoraj, in po 20 minutah peke lahko pito postavite za eno uro v hladilnik. Ko se ohladi, jo narežite na kocke in jo postrezite s sladko smetano.

Rulada z bučo

SESTAVINE:

Za testo:

  • 3–4 žlice sladkorja v prahu
  • 115 g moke
  • 1/2 žlička pecilnega praška
  • 1/2 žlička soda bikarbone
  • 1/2 žličke cimeta
  • 1/4 žličke soli
  • nageljnove žbice
  • 3 jajca
  • 225 g sladkorja
  • 175 g svežega bučnega pireja

Za kremo:

  • 227 g kremnega sira
  • 125 g sladkorja v prahu
  • 84 g masla
  • 1 čajna žlička vaniljevega izvlečka

PRIPRAVA:

Testo: V 13 x 18 cm pekač položite papir za peko in po njem posujte 3 do 4 žlice sladkorja v prahu. V posodi združite moko, pecilni prašek, sol, soda bikarbono, nageljnove žbice in cimet. V drugi posodi zmešajte jajca in sladkor, da dobite maso svetlo rumene barve. V nastalo maso dodajte bučo, jo dobro zmešajte in združite z moko. Nastalo maso enakomerno porazdelite po pekaču in postavite v pečico za 14 minut na 190 stopinj Celzija. Po peki pecivo takoj ločite od papirja in ga položite na čisto krpo.

Krema: V posodi z mešalnikom zmešajte kremni sir, sladkor v prahu, stopljeno maslo in vaniljev ekstrakt. Ko dobite gladko maso, jo premažite po testu, ki ga nato s pomočjo krpe počasi in previdno zarolate. Rulado ovijte s plastično folijo in jo postavite v hladilnik.

Mafini z bučo

SESTAVINE:

Za testo:

  • 1 žlica začimb za pito iz buč (4 žlice cimeta, 2 žlici ingverja, 2 žlički muškatnega oreščka, 1 žlička klinčkov, 1 žlička pimenta, 1/2 žličke kardamoma)
  • 1 žlička pecilnega praška
  • 1/2 žličke soli
  • 425 g svežega bučnega pireja
  • 200 g sladkorja
  • 100 g rjavega sladkorja
  • 1/2 žlice sladkorja
  • 2 jajci
  • 2 žlici + ¼ rastlinskega olja
  • 1 žlica vaniljevega ekstrakta
  • 220 g moke

Za kremo:

  • 200 g kremnega sira
  • 50 g sladkorja
  • 1 jajce
  • 2 žlici vaniljevega izvlečka

PRIPRAVA:

Testo: Pečico segrejte na 190 stopinj Celzija. V posodi zmešajte moko, začimbe za pito iz buč, pecilni prašek in sol. V drugi posodi zmešajte bučo, sladkor in rjav sladkor. Vanjo dodajte jajca, rastlinsko olje in vaniljev izvleček. Počasi maso združite z moko in mešajte, dokler grudice ne izginejo.

Krema: V posodi zmešajte kremni sir s sladkorjem, jajčnim rumenjakom in vaniljevim izvlečkom. Nastalo maso vlijte v pekač za mafine, na vrh vsakega mafina pa dajte eno žlico kreme, ki jo nato z zobotrebcem razmažete, da dobite pisane mafine. Pecite jih 18 do 20 minut in jih pred postrežbo ohladite na sobni temperaturi.

Prelistaj našo revijo

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Untouched by Light: prvo peneče vino na svetu, ki se proizvaja, prodaja in okuša v temi