fbpx

3 težki pogovori s starši o denarju

Ker se je o denarju potrebno pogovarjati s starši!

Foto: Andrea Piacquadio na Pexels

Družina je šola dolžnosti, ki temelji na ljubezni je zapisal Felix Adler. Vendar je denar stvar o kateri se s starši izjemno težko pogovarjamo. Kljub temu, da je to izjemno potrebno.

Raziskava GoBankingRates je pokazala, da 73 odstotkov odraslih ni nikoli imelo poglobljenih pogovorov o denarju s svojimi starši.

Pozabite na politiko ali seks – denar je lahko ena izmed najbolj tabu tem v družinah, tudi v najbolj ljubečih in razumevajočih.

Čeprav je pogovor o denarju lahko neprijeten, je tudi pomemben. Pogovori o denarju lahko dolgoročno olajšajo stvari. Ugotavljanje finančnega stanja s starajočimi starši lahko razbremeni odnos in olajša skrb zanje. Prav tako lahko prinese zelo potrebno jasnost glede njihovih pričakovanj in pomaga vsem načrtovati prihodnost ter se izogniti nesporazumom in nepotrebnemu stresu.

Prvi korak je najti pravi čas, da začnete govoriti o denarju. Organizirajte družinski sestanek ali povabite zaupanja vredno – vendar nevtralno – tretjo osebo, ki bo pomagala voditi pogovor. To bo odpravilo del pritiska, tako za vas, kakor za vaše starše.

Ključ do pogovorov o denarju mora prihajati iz kraja ljubezni in skrbi – ne zaradi krivde ali lastnih interesov.

1. Sestavite finančni načrt s svetovalcem

“Sodelujem s finančnim svetovalcem, da bi mi pomagal zagotoviti, da lahko dosežem svoje finančne cilje, da pomagam otrokom, se pravočasno upokojim…”

Če se od vas pričakuje, da boste podedovali kakršnokoli količino denarja, vam lahko svetovalec pomaga določiti finančni načrt. Če imate otroke, za katere varčujete, je koristno vedeti, ali lahko v prihodnosti pričakujete, morda finančno pomoč od staršev ali kasneje od dediščine.

2. Poskrbite, da imate vse potrebne dokumente

“S partnerjem imava shranjene vse dokumente o najinem premoženju, če se nama slučajno kaj zgodi.”

Tudi, če vaši starši ne želijo deliti dejanskega zneska ali stanja svojega premoženja, bo to prihranilo veliko težav, stresa in skrbi, če boste razumeli, kje premoženje obstaja in koga boste morali kontaktirati glede tega.Pomembne so ključne infomracije, ki jih vsekakor morate imeti, ozioroma je primerno, da jih starši delijo z vami.

3. Pogovorite se o njihovih željah

“Želim se pogovoriti, da bodo vaše želje izpolnjene, in da bo vaša zapuščina živela, če se vam kaj zgodi.”

K pogovoru pristopite na čim bolj pozitiven način. Finance vaših staršev močno določajo, kakšne bodo njihove izkušnje ob koncu življenja. Morda bodo odvisni od vas, in boste čimprej potrebovali načrt, ki bo zanje poskrbel tako finančno kot fizično.

Ne dovolite, da napačna komunikacija škodujejo vašim družinskim odnosom ali financam.

Po študiji skoraj 70 odstotkov staršev, starejših od 55 let, pričakuje, da jim bodo otroci pomagali upravljati denar, ko bodo v pokoju. Vendar 36 odstotkov odraslih otrok sploh ne ve, da jim je bila ta naloga zaupana.

Pogovarjate se s svojimi ostarelimi starši o financah, čeprav se to zdi sprva morda neprijetno.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!